FONTOS


 

A Vasas győzött Egerben

A Vasas-Plaket együttese nyerte a 72. férfi vízilabda Magyar Kupa döntőjét, miután a piros kékek az Egerben rendezett fináléban 7-5 arányban legyőzték a Tabán Trafik-Szeged gárdáját.

Csaknem telt ház (1200 néző) várta az MK-döntőjébe jutott csapatokat a 2000. decemberében átadott egri Bitskey Aladár Uszodában, ahol apró gondok miatt 20 perces késéssel kezdődött a találkozó. Persze ez különösebben nem zavarta a két szurkológárdát, melyek közül a fennállásuk 90 születésnapját is ünneplő fővárosiaké volt a hangosabb. A szegediek szolidabban éltették kedvenceiket, akik a megyei rivális Szentes legyőzése után kerültek a fináléba.

Az elődöntőben a BVSC-t búcsúztató Vasas nem sokat teketóriázott a kezdéssel. Az angyalföldi Vindisch négyméteresből szerzett góllal adta meg az összecsapás hangulatát (1-0), melyet Czirok Keve fokozott azzal, hogy gyorsan egymás után kétszer is a szegedi blokkot találta el. Harmadjára azonban nem volt pardon, Czirok lövése utat lelt Baráth Ferenc kapujába (2-0). A szépítésről Weszelovszky gondoskodott (2-1), majd Steinmetz harcossága révén nőtt újra két gólra a fővárosi előny (3-1).

A második negyedet Éles hosszú sarkos bombája vezette be (3-2), de nem késett a válasszal a Vasas sem. Czirok előnyből treffelt (4-2), mire Éles távoli lövéssel felelt (4-3). Közelebb jutni azonban nem tudott ellenfeléhez a csongrádi alakulat, mivel a kiválóan pólózó Vindisch egyéni szóló végén, Baráthon átemelve már nem hagyott időt az újrakezdéshez (5-3).

A kétgólos Vasas vezetésbe sehogyan sem akart belenyugodni a Szeged, amit Nitsovits egy közeli találattal nyomatékosított (5-4). Ezt követően a szegedi hálóőr percei következtek, aki minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy ne nőjön az angyalföldi előny. Társai viszont nem éltek a lehetőséggel, míg Vindisch igen, aki egy rövid sarkos lövéssel törte meg a hosszú gólcsendet (6-4). A némileg megroggyant Tisza-partiak Varga Tamás okos találata (7-4) után hitehagyottá is váltak, és a negyedik negyedben már csak arra futotta erejükből, hogy Nitsovits révén beállítsák a végeredményt (7-5).

A Vasas - a kupa története során 11. alkalommal - megérdemelten szerezte meg a győzelmet, mert akkor dobott gólt, amikor arra a legnagyobb szükség volt. A Szeged nem játszott rosszul, feladta a leckét a Somossy-gárdának, de ez csak csekély vigaszt jelenthet Horváth Viktor együttesének. A lefújást követően az önfeledten ünneplő Vasas játékosok a vízbe dobták edzőjüket, Somossy Józsefet, aki miután kijött a medencéből dr. Martin Györgytől, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől vehette át a kupagyőztesnek járó serleget és érmet.

A két edző következőképpen értékelte a mérkőzést:

Somossy József (Vasas): - Kicsit fáradt volt a csapat, de a közepétől már éreztem, hogy nagy baj nem lehet. A mérkőzést fiataljaink nyerték meg.

Horváth Viktor (Szeged): - Gratulálok csapatomnak, játékosaim kihozták magukból a maximumot.

Vasas-Plaket - Tabán Trafik-Szeged 7-5 (3-1, 2-2, 2-1, 0-1)

Eger, Bitskey-uszoda, 1200 néző. V.: Kosztolánczy, Székely Z.

Vasas: KOVÁCS Z. - Lehmann, VÁRI, VINDISCH 3, Rex-Kiss B., Steimetz Á. 1, Varga T. 1. Cs.: CZIROK 2, Kovács R., Katonás, Rex Kiss E.

Szeged: BARÁTH - NITSOVITS 2, Török, Weszelovszky 1, Mód, Varga P., Szabó Z. Cs.: Krnács, Németh, ÉLES 2.

Emberelőny: 6/2, ill. 6/3.

Négyméteres: 1/1, ill. -.

A 72. férfi Magyar Kupa győztese:VASAS-PLAKET (Kovács Zoltán, Lehmann István, Vári Attila, Vindisch Ferenc, Rex-Kiss Béla, Steinmetz Ádám, Varga Tamás, Rex-Kiss Ernő, Katonás Gergő, Czirok Keve, Kovács Róbert, Plézer János, Bíró Ákos, edző: Somossy József), 2. Tabán Trafik-Szeged, 3. BVSC, Kontavill-Szentes.

Bódi Csaba, Sporthírek 2001.03.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001