FONTOS


 

Olimpiai bajnokok importja

Nagyra törő Honvéd-tervek a vízilabda-rájátszás vasárnapi rajtja előtt Ahogy az a bajnokság kezdete előtt is nyilvánvaló volt, a Honvéd, a BVSC, a Vasas és a Ferencváros vesz részt az első osztályú vízilabda-bajnokság rájátszásában. Legfeljebb azt nem jósolhattuk meg előre, hogy ezt Honvéd-FTC, BVSC-Vasas párosításban teszik, és hogy a 8 pont megszerzéséig tartó elődöntőt a Honvéd és a Vasas kezdi 2-0-ás előnyből.

Mégpedig azért, mert a körmérkőzéses szakaszban a Honvéd egy 8-6-os, a Vasas egy 9-6-os győzelmet aratott, a másik mérkőzés pedig döntetlen lett. Az előnyben lévőknek tehát három, a hátrányban lévőknek négy mérkőzést kell nyerniük a döntőbe jutáshoz. A fináléról ugyanis egyik csapat sem mondott le, és a playoff pénteki sajtótájékoztatóján a puszta reménykedésen túl mindenki talált magának még valami plusz fogódzót. A Ferencváros edzője, Vad Lajos azt, hogy a tavalyi teljesítményt, a bajnoki címet szeretnék megismételni. A Vasas trénere, Somossy József azt, hogy az együttes idén a Magyar Kupát már megszerezte, és az ob I-ben is sűrű, de eredményes évkezdetet tud maga mögött. A BVSC részéről Gém Zoltán szakosztályelnök (Gerendás György vezetőedző a Volgograd elleni tesztmeccs miatt hiányzott) azt, hogy bár a Vasutas most nem igazán esélyes, de többször is előfordult már vele, hogy "hátulról" győzött.

A legeredetibb verzióval azonban Kovács István (Honvéd) rukkolt ki, azt mondta: "Nem véletlen, hogy az első helyen zártuk az alapszakaszt, a tavalyinál komolyabb terveink vannak. Előbb bajnokságot akarunk nyerni, majd nyáron külföldön játszó olimpiai aranyérmesekkel erősíteni." Miután Kovács feldobta a témát, kötelező volt tovább érdeklődnünk.

- Szándékosan használt többes számot és beszélt olimpiai bajnokokról?

- Igen, kettőt vagy hármat szeretnénk szerződtetni.

- Ez pillanatnyilag még csak vágy vagy már több annál?

- Sokkal több. A játékosokat kiszemeltük, a tárgyalások folynak, kijelenthetem, haza fogjuk hozni őket.

- Kiket? Kilenc olimpiai bajnokunk pólózik külföldön. Gondolom, Kásás, Steinmetz, Benedek túl nagy falat...

- ...eddig jól gondolja, Fodort pedig azért zárhatja ki, mert hároméves szerződése van. Szóval szűkül a kör.

- Szűkítsük tovább! A Honvédot elnézve nem hiszem, hogy épp Märczre lenne szükség, balkezesre viszont igen, tehát szóba jöhet Kiss Gergely, esetleg Varga Zsolt vagy egészen más okból az Óbecsén a fizetésére hónapok óta hiába váró Molnár Tamás és Biros Péter. Stimmel?

- Nem véletlen, hogy a sajtótájékoztatón sem mondtam neveket, ahogy megegyeztünk a kiszemeltekkel, ezt is megteszem majd.

- Mennyire függnek az erősítési terveik attól, hogy megnyerik-e a bajnokságot?

- Semennyire. A jövőnk hoszszú távra biztosított, a Westel mellettünk áll. Ettől persze még a bajnokságot is meg akarjuk nyerni.

Annál is inkább, mert ez a Honvédnak - sőt egyik "komponensének", a Spartacusnak sem - még soha nem sikerült, a playoff további három résztvevője közül pedig az FTC 21, a Vasas 13, a BVSC hét elsőséget számlál. A Fradi utoljára tavaly, a BVSC két éve, a Vasas 1989-ben lett aranyérmes.

A Honvéd-FTC párharc húsvét vasárnapján 11.20-kor kezdődik a Szőnyi úton, a BVSC-Vasas meccs kedden indul. Ha a csapatok "kijátsszák" a maximális hat mérkőzést, akkor április 27-én, pénteken végeznek, a döntő első napja pedig április 29.

Ballai Attila, Sporthírek 2001.04.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001