FONTOS


 

UTE: óvás elutasítva

Szentes-Szeged nyolcaddöntő a Magyar Kupában
Győzött az igazság, elutasították az UTE óvását! A versenybíróság azért döntött így, mert az időmérő hibája nem befolyásolta a mérkőzés végeredményét.


Mint ismeretes, február 10-én jókora meglepetésre a Tabán Trafik Szeged a Komjádi uszodában 6-5-re legyőzte az esélyesebbnek tartott Újpestet. A szegediek öröme azonban csak addig tartott, míg meg nem hallották, hogy a fővárosiak az időmérő (mű)hibájára hivatkozva megóvják a mérkőzést.

Így is történt; a versenybíróság tegnap 13 órára rendelte magához az Újpest és a Szeged képviselőit (dr. Csapó Gábor edzőt, Petrovics Mátyás másodedző-technikai vezetőt, illetve Csapó István és Juhász György elnökségi tagokat), valamint a találkozón működő versenybírókat. A megjelentek negyedórán keresztül mondták el véleményüket a Puskás Ferenc elnök vezette versenybíróságnak.

Öt perc után megszületett az ítélet: elutasították az Újpest óvását. A testület azért döntött így, mert az időmérő hibája nem befolyásolta a mérkőzés végeredményét; a szegediek jogosan támadhattak a lilák által megkérdőjelezett szituációban.

Az Újpestnek 24 óra áll a rendelkezésére, hogy elfogadja az ítéletet vagy megfellebbezi. Amennyiben az utóbbi mellett döntene, az 250 ezer forintjába kerülne.

- Erre az ítéletre számítottunk, de elismerem, volt bennünk egy kis félsz - árulta el Juhász György. - Korrekt volt a versenybíróság, nem mérlegelt, melyik gárda a fővárosi és melyik a vidéki...

Tegnap délután a Magyar Vízilabda-szövetségben elkészítették az MK-nyolcaddöntő párosítását. Fortuna nem volt kegyes a két Csongrád megyei alakulathoz, ugyanis összesorsolta őket... A Kontavill-Szentesi VK-Tabán Trafik Szeged nyolcaddöntő Kurca-parti "odavágóját" most szombaton, 18 órakor, a visszavágót pedig másnap, vasárnap, 18.30-kor rendezik az újszegedi sportuszodában

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.19.

Hétfőn dönthetnek

Elkezdődött az ötödik negyed. Mármint az Újpest-Tabán Trafik Szeged férfi vízilabda-mérkőzésnek. Mint arról már beszámoltunk, a lilák műhibára hivatkozva megóvták a 6-5-ös győzelemmel zárult vasárnapi találkozót. A beadványukat már el is küldték a szövetségbe.

- Az újpestiek kifizették az óvás árát (100 ezer forint), a papírokat is eljuttatták hozzánk - árulta el érdeklődésünkre Jakab Zoltán, a Magyar Vízilabda-szövetség főtitkára. - Puskás Ferenc elnökletével a versenybíróság valószínűleg a jövő hétfőn hozza meg első fokon az ítéletét, de az sincs kizárva, hogy rendkívüli ülés keretében a bizottság már korábban berendeli a zsűri tagjait, az ellenőrt, az edzőket.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.14.

Óvtak az újpestiek

Az Újpest nem hagyta annyiban a dolgot. Mint ismeretes, a vasárnapi UTE-Tabán Trafik Szeged férfi vízilabda-mérkőzést nagy meglepetésre az esélytelenebbnek tartott Tisza-parti gárda nyerte 6-5-re a Komjádi uszodában. A vendégek azt hitték, hogy a meccs végét jelző dudaszóval végleg befejeződött az összecsapás.

Rosszul gondolták. Az újpestiek ugyanis műhibára hivatkozva - szerintük az időmérőt kezelő 5-5-ös mérkőzés állásnál rosszul nyomta meg az órát, ezzel pedig előnyhöz juttatta a vendégeket - megóvták a találkozót.

- A végeredményt jelentősen befolyásoló hibát vétett az időmérő, ezért természetesen az óvás mellett döntöttünk, már el is küldtük a szövetségbe a beadványunkat - árulta el érdeklődésünkre Őze István, az UTE klubigazgatója. - Bízunk a fegyelmi bizottság korrektségében, józan ítélőképességében. Mindenképpen az lenne a fair, ha a meccs újrajátszását rendelnék el.

A szegediek egyelőre nem kívánnak az üggyel foglalkozni. - Addig nincs teendőnk, amíg hivatalos értesítést nem kapunk a szövetségtől - jelentette ki Juhász György elnökségi tag. - Kíváncsian várjuk, mi áll majd az értesítőben. Azt már előre mondom, amennyiben újrajátszást rendelnek el, fellebbezünk.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.13.

Óvnak vagy nem óvnak?

Csapó szerint műhiba történt az Újpest-Szeged meccsen. Vasárnap este fél 8 után néhány perccel a Tabán Trafik Szeged férfi pólósainak kurjongatásától volt hangos a Komjádi uszoda. Érthető volt a Tisza-partiak öröme, elvégre időtlen idők után sikerült a fővárosban legyőzni egy jegyzett csapatot. Márpedig az Újpest még úgy is annak számít, hogy a nyáron jelentősen átalakult, megfiatalodott.

Akárhogy is nézzük, bravúr volt ez a javából, főleg annak tükrében, hogy komolyan csak a meccs előtti héten tudtak edzeni Weszelovszkyék. Szóval örömködtek a szegediek, amikor megtudták, hogy az újpestiek, műhibára hivatkozva, valószínűleg megóvják a mérkőzést...

Dr. Csapó Gábor, a lilák mestere szerint a Napnál is világosabb a helyzet, hibáztak a zsűriasztalnál ülők. - Nem tagadom, felhúztam magam egy csöppet - emlékezett a történtekre az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszis center. - A játékvezetők a meccs elején a Szegedet támogatták meg néhány ítélettel, a végén pedig bennünket. Ezzel semmi gondom, van ilyen. De az, ami a záró negyedben, 5-5-ös állásnál történt, amellett nem mehettem el szó nélkül. A szegedieknél volt a labda, már csak hat másodpercük volt hátra a támadásból, majd a következő pillanatban az órán megjelent a 35-ös szám... De miért? Ugyanis nem volt kiállítás, az csak ezt követően, kb. két másodperccel később következett be. Odasiettem a zsűrihez, ahol az időmérő beismerte, véletlenül nyomta meg az órát. Véleményem szerint kontrollálható a rossz ítélet, vagyis műhiba történt. Nem az bánt, hogy kikaptunk, hanem, hogy megpróbálnak hülyének nézni. Ha rajtam múlna, természetesen óvnék, de ez a vezetőség és a jogászok feladata. Gondolom, megbeszélnek mindent, aztán kedden benyújtjuk a beadványunkat.

A szabály azt mondja ki, hogy a mérkőzés befejezését követően 48 órán belül kell eljuttatni a papírokat a szövetségbe. Az óvásnak ára is van: 100 ezer forint.

Természetesen dr. Csapóval ellenkező a Tabán Trafik Szeged álláspontja. - Nem történt műhiba! - jelentette ki határozottan Juhász György, a Szegedi VE elnökségének tagja. - Mi úgy láttuk, azért ugrott az óra 6 másodpercről 35-re, mert a játékvezető kiállította valamelyik újpestit. Meg egyébként is: nekünk lehetne okunk óvni, mert a reklamáló hazai edző nem kapott piros lapot, ami ugyebár automatikusan egy-, de mert ez elég súlyos esetnek minősíthető, akár két- vagy többmeccses eltiltással járna. Edzőnket, Horváth Viktort ehhez képest semmiségért száműzték a Szentes elleni itthoni mérkőzésünkről a kispadról. Az érvényben lévő szabály egyébként is kimondja: a tréner nem hagyhatja el a kispadot, a zsűrihez nincs joga odamenni reklamálni. A meccs előtt a jegyzőkönyvben írásban kell rögzíteni, ki az a személy, aki ezt megteheti.

A szövetség fegyelmi bizottsága addig nem kíván az esettel foglalkozni, míg kézhez nem kapja az Újpest óvását. Feltéve persze, ha lesz ilyen...

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  UTE-Szeged 2002.02.10

 
LINKEK