FONTOS


 

Ógörögöt tanul a Tabán Trafik Szeged kapusa
Minden lövés védhető


Ahhoz képest, hogy a Tabán Trafik Szeged férfi vízilabdacsapata február első hetétől tud csak rendesen edzeni, Tóth Iván kapus végig remek teljesítményt nyújtott a rájátszás első körében.

- Hova kopogjam le, tényleg nincs okom panaszkodni, jól megy mostanában a védés - kezdte beszélgetésünket a 25 éves hálóőr. - A fizikális felkészültségnek is van jelentősége, de egy kapusnál a mentális tényező legalább ennyit számít. Talán ezért is ment jól, a mezőnyjátékosokkal ellentétben engem nem viseltek meg annyira a hónapokon át tartó mostoha körülmények. Meg aztán szerencsém is volt, mivel nem volt nagy a tét, felszabadultan védhettem.

- Pedig a rájátszást úgy kezdte, hogy Barát Ferenc mellett, jobban mondva mögötte, a második számú kapusnak számított.

- A BVSC elleni rajton valóban Barát viselte az 1-es számú sapkát. Nem voltam sértődött, durcás; az nem az én stílusom. Feltétel nélkül megbízom az edzőm szakértelmében. Egyébként pedig kimondott csapatembernek érzem magam, a legfontosabb az eredmény. Ha ezt Barát Feri jó védéseivel sikerül elérni, annak is úgy tudok örülni, mintha én "állnék" a kapuban. Gondolom, ebből is látszik, kimondottan jó a viszony közöttünk.

- Visszapörgetve az idő kerekét, nem igazából ugrik be olyan jelenet, amikor potyagólt kapott volna a rájátszásban. Ön is úgy értékeli, hogy elkerülték a betlik?

- Olyanra én sem emlékszem, de hazudnék, ha azt állítanám, nem kaptam olyan találatot, amit esetleg nem háríthattam volna. Az egykori remek kapusnak, Esztergomi Misinek volt egy immár klasszikusnak számító mondása: minden lövés védhető. Szóval, bőven akad nekem is hibám.

- Még véletlenül sem lehet önre fogni, hogy robusztus alkat. A rivális csapatok hálóőrei jóval magasabbak, szélesebbek, erősebbek.

- Ez van, ezt kell szeretnem. Ekkora vagyok, és kész. Tudom, nem lenne hátrány, ha hosszabb lenne a kezem, de nem csinálok ebből problémát. Úgy érzem, az átlagnál gyorsabb vagyok, ez talán a reflexemen is látszik.

- A csapattársai mondták önről: tipikus ráérzős típus. Az esetek nagy részében kitalálja, hová szándékozik lőni a támadó.

- Legalábbis megpróbálom. Viszonylag jól ismerem a mezőnyt, nagyjából sejtem, kitől, milyen lövésre számíthatok. Bombázókban nincs hiány, ellenben kevés a fineszes pólós.

- Akadnak mumusai?

- A Honvéd olimpiai bajnoka, Biros rendelkezik a legnagyobb lövőerővel, de a fradista Nyéki sem panaszkodhat. Rajtuk kívül a két Vasas pólósnak, Vindischnek és Varga Dánielnek is igen kitűnő a keze. Egyébként pedig mérkőzése is válogatja. Az elmúlt évadban 9-2-re legyőztük Szentesen a Kontavillt. A közismerten nehéztüzér hírében álló Szénászki összes kísérletét hárítottam. A legutóbbi két szegedi meccsünkön viszont hatszor is betalált...

- Köztudomású, nem csak a medencében, az iskolapadban is a tökéletesre törekszik. Nem okoz nehézséget összeegyeztetni a sportot a tanulással?

- Számomra a suli elsőbbséget élvez a vízilabdával szemben. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkarán történelem-ógörög szakos vagyok. Töriből már végeztem, már csak a szakdolgozat van hátra, ógörögből pedig a második évemet végzem. Ami pedig az egyeztetést illeti: nincs vele problémám, edzőm, Horváth Viktor rendkívül korrekt, megérti, számomra a sporton kívül más is létezik.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.03.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK