FONTOS


 

Amerikai a Szegedben

Tegnap délután tartotta az idény utolsó edzését a Tabán Trafik Szeged vízilabdacsapata. A pólósok mától szabadságukat töltik, július 22-én találkoznak legközelebb. Az OB I-ben hatodik helyen végzett együttes vezetésében, játékosállományában is történtek változások.

Új első embere van a Szegedi Vízilabda Egyletnek. Lazányi Béla munkahelyi elfoglaltság miatt lemondott az elnöki tisztségről, helyét dr. Dobóczky Károly foglalta el. Az elnökség Juhász Györgyöt bízta meg a szakosztály-igazgatói teendők ellátásával. Intézi a a klub ügyeit, ő tartja majd a kapcsolatot a szövetséggel, valamint a feladatai közé tartozik a játékosokkal, illetve a szponzorokkal történő tárgyalás is. A vezetésben maradt Csapó István, új tagként bekerült Horinkáné Tanács Zsuzsa, aki a klub könyveléséért felel.

Az utolsó héten a többiekkel gyakorolt John Samuel is. A 23 éves, centerposzton és bekkben egyaránt bevethető amerikai óriás már januárban érkezett volna új állomáshelyére, de a vállműtétje megakadályozta ebben. Most már teljesen egészséges.

- Néhány napot együtt töltöttem a fiúkkal, nyugodt szívvel mondhatom, remek helyre, közösségbe kerültem - árulta el a tengerentúli pólós. - Tagja vagyok az athéni olimpiára készülő amerikai válogatott 20-as keretének, az önök hazájában is ismert kapitány, Ratko Rudics tanácsára úgy döntöttem, fejlődésem érdekében a pólónagyhatalomnak számító Magyarországon folytatom pályafutásomat. Úgy kerültem a Tabán Trafik Szegedhez, hogy a San Francisco melletti Stanford egyetemi gárda magyar trénere ismerte Horváth Viktort. Beajánlott, megfeleltem, júliustól pedig már a szegedieket erősítem. Legalábbis ebben reménykedem. Nem lesz könnyű dolgom...

Horváth Viktor edző nem titkoltan örömmel fogadta az amerikai fiú érkezését:

- Elég jól úszik, roppant erős, intelligens és a mentalitásával sincs baj. Mint minden amerikai sportolót, őt is a céltudatosság jellemzi. Centerben és bekkben is bevethető.

A 2002/2003-as évad szeptember 29-én indul. A trafikosok úgy tervezik, hogy a szegedi készülődést felvált majd néhány napos kotori táborozás. Szeptember első hetében nemzetközi torna helyszíne lehet az újszegedi sportuszoda. Erre meghívót kapott a tavalyi BL-győztes horvát Jug Dubrovnik, a Kotor, az olasz Siracusa, a francia Marseille, valamint az Eger, a BVSC és a Cegléd. A játékosok azt mondják erre, bárcsak már ott tartanának, addig ugyanis még több száz kilométer úszás vár rájuk...

Szélpál László, Délmagyarország 2002.06.01.

John Samuel hazánkban szeretne bizonyítani
Szeged: megjött az amerikai!

Az OB I-ben hatodik helyen végzett Tabán Trafik Szeged vízilabdázói május 31-e óta 52 napos, jól megérdemelt szabadságukat töltik. Az idény utolsó edzésein viszont együtt gyakorolt Élesékkel John Samuel. A center- és a bekkposzton egyaránt hadra fogható 23 éves óriás tagja az Egyesület Államok válogatott bő keretének, és a hírek szerint mestere, Ratko Rudic tanácsára döntött a magyarországi tanulmányút mellett. Minden idők egyik legeredményesebb szövetségi kapitánya ugyanis azt ajánlotta tanítványának, hogy valamelyik európai vízilabda-nagyhatalom bajnokságában pallérozza tudását. A pólós fejlődése érdekében hazánkat választotta, határozott célja, hogy az athéni ötkarikás játékokon ott legyen a válogatottban. Rudic mellesleg azokat, akikkel jelenleg igazán számol, nem engedi Európába - ez alól a dubrovniki Bailey a kivétel -, és az Egyesült Állomokban bőszen teszteli játékosait. Magyarán az új szegedi légiós egyelőre még messze van a válogatottságtól, ám reményei szerint az erős magyar bajnokságban mutatott játéka után valóra válhatnak az álmai.

Egyébiránt korábban is szó volt Samuel érkezéséről, ám egy vállműtét meghiúsította januári átigazolását. Ezúttal azonban semmi akadálya sincs annak, hogy a szeptember 29-én induló új idényben a Tabán Trafik egyik meghatározó embere legyen az amerikai idegenlégiós. Horváth Viktor legközelebb július 22-én tart edzés az OB I-es keret tagjainak: a tervek szerint a monoton felkészülést kotori edzőtáborozás, továbbá egy hazai medencében megrendezendő rangos nemzetközi torna fogja színesíteni.

Thékes István, Nemzeti Sport 2002.06.04.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK