FONTOS


 

Hatból hat, a hatásos pólótaktika

Továbbra is százszázalékos teljesítménnyel áll a vízilabda Világligában a magyar válogatott, tegnap a horvátok ellen győzött 12:7-re.

Öt Világliga-mérkőzéséből ötöt nyert meg tegnap délutánig a vízilabda- válogatott, így érthető, ha a horvátok elleni, immár negyedik összecsapás előtt nem a találkozó végkimenetele volt az első számú téma a Margit-szigeti sportuszodában. Az idén indított sorozatban próbaképpen bevezetett négyszer kilencperces játékidővel annál többen foglalkoztak, és az első hazai meccs tapasztalata a többség szerint az, hogy a plusz nyolc perc nem nyújt több élvezetet, mert a pólósok önkéntelenül is óvatosabbak, jobban beosztják erejüket. Györe Lajos, a női juniorválogatott edzője úgy vélekedett, olyan lett így a játék, mint a profi boksz, ott is van néhány menet, amikor csak "maszatolnak" az ökölvívók, aztán időnként elkezdik egymást püfölni.
A magyar pólósok pénteken egyetlen negyed erejéig hagytak fel a maszatolással, s ennyi elég is volt akkor a 16:10-es győzelemhez. Kemény Dénes szövetségi kapitány a vasárnapi, második hazai meccsre ígéretéhez híven változtatott csapatán, de a tíz megszokott alapemberéhez ragaszkodott, s csupán a cseresoron változtatott - e húzások egyébként a hírek szerint jelezhetik, hogy a szakvezető nagyjából milyen együttessel akar indulni az év legfontosabb eseményén, az augusztus végi, belgrádi Világkupán. Némi meglepetésre kimaradt az olimpiai aranyérmes Székely, valamint a fiatal Madaras és Bárány, bekerült Kiss Csaba, Steinmetz Ádám és Vindisch, a medencében azonban újra a régiek parádéztak.
Például a másik Steinmetz, Barnabás, ő az első támadás utolsó másodpercében juttatta előnyhöz csapatát. Az ismét foghíjas lelátó közönségének nagy része tapsolt, csak egy, az árnyas sarokba húzódó csapat maradt csendben: az időközben Moszkvából befutó, s ott egyébként az amerikaiakat kétszer legyőző orosz válogatott próbálta feltérképezni keddi és szerdai ellenfelét. Lehet, hogy éppen a megtévesztés miatt lazított egy kicsit védekezésén a magyar csapat, és Djogas gyorsan egyenlíthetett. Az iramnál veszélyesebb volt a tűző napsütés, talán ezért parancsolta vissza a lengyel játékvezető Molnár fejére a szokásosnál gyorsabban az elveszett sapkát. Az egyik horvát viszont esernyőt is kapott, Kiss Gergely és Premuz egy-egy gólja után Kásás úszott végig a pályán, szemtelenül átemelte a labdát a védője feje felett, elúszott mellette, s végül még pimaszabb mozdulattal a kapuba ejtett (3:2).
A második negyed elején Molnár révén kétgólos lett az előny, majd Djogas percei következtek. A horvát előbb szépített, aztán nem sokkal később megtorpedózta az előle meglógó Kiss Gergelyt, s mivel néhány ütést is mért a magyarra, cserével végleg távoznia kellett a medencéből. A sértett pedig valóban büntetett, belőtte a jogos négyméterest, sőt Benedeknek a víz alól a hálóba kotort labdájával már megnyugtató vezetéshez jutott a válogatott. Talán túlzottan is megnyugodott, Primora ugyanis egymás után kétszer lepte meg a szélről az ezen a meccsen Szécsi kapust helyettesítő Kovácsot. A szorossá váló csatát jelezte, hogy Veselin Djuho, a vendégek kapitánya a félidő előtti pillanatokban annyira bedühödött egy ítélet nyomán, hogy a nézőtérre vágott egy ásványvizes palackot. Talán emlékezett még a pénteki párharc alakulására, akkor is 6:5 volt a meccs felénél, aztán a harmadik negyedben elsüllyedt a csapata.
Ezúttal némiképp változott a forgatókönyv, mert Brankovic meglepetésre egyenlített. A horvátok 6:3-ról zárkóztak föl, de ezért súlyos árat fizettek. Utólag nehéz lenne kideríteni, hogy a nagy hajrában fáradtak el vagy pedig csak ekkor kezdtek el igazán pólózni a magyarok, mindenesetre ettől kezdve negyedórán át nem tudtak újabb gólt dobni a vendégek, miközben szorgosan gyakorolhatták a középkezdést. Még ebben a játékrészben a kapus kiállítását kihasználva Steinmetz Ádám pattintott az üres kapuba, majd Molnár ejtett a hosszú sarokba (8:6).
Az utolsó kilenc perc már gálaelőadás volt, Molnár duplázott, aztán jött egy "ízletes nápolyi": a Posillipóban játszó Kásás passzát csapattársa, Steinmetz Barnabás dobta be. Benedek és Kiss Gergely is elengedett még egy jól irányzott bombát, és a végén, talán vigaszként, az utolsó másodpercekben Premuz szépített. A 12:7-es győzelem révén immár hat meccs után is veretlen a magyar válogatott a Világliga B csoportjában. S mondhatnak bármit a szakemberek, talán nem is olyan nagyon nagy baj, hogy nyolc perccel hosszabbak a mérkőzések. Különösen, ha ilyen csapatot láthat az ember.

Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.07.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK