FONTOS


 

Nyolcadik Világliga-mérkőzésüket is megnyerték a vízilabdázók

Nyolcadik Világliga-mérkőzésének megnyerése sem jelentett gondot a vízilabda-válogatottnak, ezúttal 10:7-re győzött a csapat Oroszország ellen, s elsőként jutott a sorozat augusztusi négyes döntőjébe.

A Vízilabda Világliga gondolatától a megvalósításáig eltelt viszonylag hosszabb időt elsősorban a pénzzel, pontosabban annak hiányával magyarázzák. A rengeteg utazás és meccsrendezés nem olcsó mulatság, ezért nem volt igazán nagy hajlandóság az indulásra. A 330 ezer dolláros pénzdíj vonzóbbá tette ugyan a kezdeményezést - más kérdés, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája mintájára tervezett sorozathoz a nemzetközi szövetség egyetlen szponzort sem talált -, de az előzetes kalkuláció szerint a csoportmeccsek után búcsúzó válogatottaknak felajánlott húszezer dolláros vigaszdíj még a költségek fedezésére sem elegendő. Így amikor a magyarok nekivágtak, Kemény Dénes szövetségi kapitány talányosan azt mondta, a Világliga elsősorban a felkészülést szolgálja.
Most viszont már minden valószínűség szerint a pénzkeresést is. A magyar válogatott, amely egy Rómában összeszedett baktériumfertőzés miatt a tervezettnél jóval kevesebbet készülhetett, első nyolc meccséből valamennyit megnyerte, így az amerikaiak elleni négy találkozó eredményétől függetlenül az augusztus eleji négyes döntő résztvevője. Márpedig a patraszi Final Four győztese már százezer dollárral gazdagodik.
A továbbjutáshoz még szükséges három pontot tegnap a háromszor már alaposan elvert oroszok ellen kellett megszerezni. Kicsit talán már unalmas is, hogy a magyarok még csak szoros meccset sem játszanak a sorozatban, de ez a hazai érdeklődésen nem látszik, nagyjából mindig ugyanannyian ülnek a Margit-szigeti sportuszoda lelátóján. A folyamatosság egyik kulcsát az összetételben lehet sejteni: többségben vannak a hölgyek a nézőtéren, márpedig ők nem elsősorban az eredmények miatt jönnek.
A játékra persze megint nem lehetett panasz. Molnár és Sztratan két-két gólja után Fodor szerzett vezetést az első negyed végén (3:2). A kapitány lazított is egy kicsit, a máskor csak másodperceket pihenő Kásás ezúttal csupán az elején irányította a vízből a csapatot, utána a padról dirigált. Nagyon persze nem kellett beleszólnia, a többiek tudták a dolgukat anélkül is. Molnár, Kiss Gergely, Bárány és Madaras góljával, akárcsak egy nappal korábban, megint összejött az ötgólos előny már a szünet előtt. Sztratan még szépített - 27 percen át csak ő lőtt gólt a vendégek közül -, a félidőben 7:3 volt az állás.
A fordulás már nem hozott fordulatot. Az utolsó negyed előtt újra ötgólos volt a különbség (10:5), így a befejező kilenc percet végigfürödhette a Világliga első döntőse. Zinnurov lőtt még ugyan két gólt, de ez csak arra volt elég, hogy a magyar válogatott - kizárólag az eredményt tekintve - a legszorosabb meccsét nyerje a sorozatban (10:7).
Folytatás, immár tét nélkül, pénteken 17 órakor a Margit-szigeten az Egyesült Államok ellen. A történtek után némiképp kényszerből. Legalábbis ez derült ki az örömittasnak semmiképpen sem mondható szakvezető, Kemény Dénes meccs utáni szavaiból.
"Nem hiszem, hogy vízilabdához értő emberek találták ki a Világliga menetrendjét, a kilencperces negyedeket, az állandó utazgatást - mondta a szövetségi kapitány. - Az utolsó energiacseppeket kell már felhasználniuk a játékosoknak, s ez meg is látszik a teljesítményen. Szerintem már emberkínzás, amit ki kell bírniuk."

Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.07.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK