FONTOS


 

Nem hagyják a becsületüket a vízilabdázók

A bundázással vádolt pólóválogatott ügyében eljáró Magyar Vízilabda-szövetség teljes erkölcsi és anyagi jóvátételt követel a sport nemzetközi szervezetétől. Ha a fellebbezését nem fogadják el, a lausanne-i nemzetközi sportbírósághoz fordul.

Túlzás lenne azt mondani, hogy interkontinentális sajtóvisszhangja van a Nemzetközi Vízilabda-szövetség (FINA) vasárnapi döntésének, amellyel törölte a patraszi Világliga elődöntőjének, a magyar-orosz mérkőzésnek az eredményét - mindkét csapatot vesztesnek hirdetve ki -, de például a spanyol hírek között azért találni néhány érdekes mondatot. A FINA a játék tisztaságának megsértésével vádolta a két együttest - vagyis azt mondja, hogy bundáztak -, így aztán például az Europa Press hírügynökség is úgy tudósított, hogy a két válogatott megegyezett a számára megfelelő eredményben, az El País napilap pedig a "Háborút hirdet a vízilabda az ügyeskedések ellen" címmel írja, hogy a nemzetközi szövetség történelmi döntésével vesztesnek hirdette ki mindkét csapatot, mert azok a tiszta játék minden szabályát megsértették.

Az ügy haszonélvezője egyébként a spanyol válogatott volt, hiszen a bronzmeccs helyett döntőt játszhatott az oroszokkal - a pontvesztés miatt a magyar csapat visszaszorult a harmadik helyre - igaz, nem sokra ment vele, mert kikapott.

"Történelmi döntés?" - kapta fel a fejét a cikk hallatán Jakab Zoltán, a hazai szövetség főtitkára. "Hát miért nem hoztak eddig ilyen történelmi döntéseket, hiszen számtalan példát lehet hozni a valóban gyanús eredményekre a vízilabdában. A mi mérkőzésünkön mindössze az történt, hogy a nem éppen csúcsformában lévő magyar csapat és a meglepően jó orosz teljesen egyforma teljesítményt nyújtott, egyenlő volt az állás, majd jött a büntetőpárbaj. A meccs igazi küzdelem volt, harcoltak a játékosok és nem bundáztak, erre példa Biros Péter szemöldöksérülése is."

A nemzetközi szövetség képviselői mégis gyanúsnak találták az eredményt, és szankcionáltak. "Már azt sem értjük, hogy mire alapozzák a vádat" - folytatta a főtitkár. "Azt mondták, a videofelvétel alapján az az érzésük támadt, hogy nem volt tiszta a játék. Na de hát egy ilyen példátlan döntést mégsem lehet érzés alapján meghozni, ide bizonyítékok kellenének, de egy sincs."

Pedig még nagy szüksége lehet rájuk a FINA-nak. A magyar szövetség hivatalosan jelezte, hogy fellebbezést nyújt be, és ha nem adnak helyt a panaszának, a lausanne-i független nemzetközi sportbírósághoz fordul. Ott pedig a FINA-nak már mindenképpen bizonyítania kellene, hogy bundázott a két csapat.

"Teljes erkölcsi és anyagi kártérítést követelünk" - mondta Jakab Zoltán. "A jó hírünk megsértése mellett több tízezer dollárt is vesztettünk, szóval az sem mindegy. Ez rendkívüli eset, nagyon határozottan lépünk fel. A lehető legalaposabban elkészített fellebbezést akarjuk benyújtani, és ragaszkodunk hozzá, hogy a FINA hivatalosan ismerje el: alaptalanul büntetett minket."

Kósa Tamás, Magyar Hírlap 2002.08.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK