FONTOS


 

Olasz bajnokság - ilyet még nem láttak
Egy kis Kásás-mágia

Tekintettel arra, hogy a Posillipo-Florentia szuperrangadó idején - péntek este - nem egészen négy nap telt el az esztendőből, Kásás Tamás varázslatát az év góljának nevezni talán kissé korai volna. Az ellenben tény: ugyancsak kapaszkodnia kell a többi klasszisnak, hogy ehhez hasonlót lőjön a hátralévő 361 (most 359) során.

A fantasztikus alakítás amúgy méltó volt az utolsó két bajnoki döntő résztvevőinek nápolyi meccséhez: óriási csata, remek megoldások, három negyeden át döbbenetesen magas színvonalú védekezés. Huszonhét perc után 4-4 állt a táblán, mígnem a záró felvonásban úgymond beindultak a felek. Legelébb is Kásás. Olimpiai bajnokunk egy esernyőcsellel becsapta Brazzatit, kézbe vette a labdát, tett egy tempót, igaz, eközben odaérkezett Szavics is, így már ketten lógtak rajta, mire Kásás fordult egyet kifelé, és szinte a víz alól, éles szögből, négy méterről hihetetlen érzékkel elcsúsztatta a labdát Tempesti karja alatt a hosszú sarokba.

"Régen ünnepeltek így, mint a meccs után - emlékezett vissza a Posillipo ásza. - Azóta pedig aki szembejön az utcán, szorongatja a kezem, hogy húha, ilyet még nem látott..." Ehhez hasonlót mi már igen: Firenzében, az 1999-es Eb-n, a horvátok elleni csoportmérkőzésen villant ugyanígy a mágus. "Az is szép volt, de ott csak egy ember állt velem szemben, Hinic, aki centerként elég fáradt volt, őt könny? volt átdobni. Ez a mostani tényleg nem sikerült rosszul, pláne úgy, hogy a végén nem is láttam, csak éreztem a kaput."

Fonák helyzet, hogy a káprázat hamar "tovat?nt", hiszen a firenzeiek két előnygóllal másfél percen belül fordítottak (5-6), másodjára Fodor Rajmund több mint rafinált pattintása akadt be Steinmetz Barna blokkja mellett. "Láttam, hogy nem számít rá" - mondta a honfitárs átveréséről a firenzei. Más kérdés, hogy Steinmetz visszaadta a kölcsönt: néhány nem igazán gyümölcsöző megoldást követően bődületes nagy gólt pattintott hét méterről (Fodor blokkja mellett) a hosszú sarokba (6-6).

Az események eztán kezdtek kulminálni: Popovics ziccerét Attolico kihorgászta évezredes rutinjával, igaz, indítása nem igazán sikerült jól, Fodor ugyanis leszerelte Jerisovot, ámde az orosz a magyar fején átnyúlva visszavette a labdát. "Megrántott, és ő kapott szabaddobást, holott ott álltam az üres kapuval szemben - füstölgött Fodor. - Illetve, Barna látta a bajt, pörkölt vissza, márpedig a Steinmetzek híresen jó kapusok... Ez mindenesetre kulcsmomentum volt."

Már csak azért is, mert az ellentámadásból Jerisov egy remek ellépést követően parádés kapásgólt szerzett - Kásás álompasszából. "Egyre jobban érezzük egymást: ő egyike azon keveseknek a csapatból, aki lát és érzi is a másikat a pályán, nem véletlen, hogy az első félidőben fordított leosztásban is eljátszottuk ugyanezt" - mutatott rá a bajnok egyik erősségére Kásás. Fodor pedig a sérelmek ellenére kénytelen volt beismerni: "Hat akciógólt kaptunk, Nápolyban ezzel senki sem mehet sokra."

Olasz férfibajnokság

2. szakasz, 6. forduló. E-csoport: Posillipo (Kásás 2, Steinmetz 1)-Florentia (Fodor 1) 8-6, Brescia-Recco (Benedek 3) 6-8, Savona (Märcz 2, Varga 2)-Pescara 9-8, Ortigia (Regős 1)-Canottieri (Binder 1) 8-8. Az állás: 1. Posillipo 18, 2. Recco 15, 3. Florentia 13, 4. Savona 6

F-csoport: Camogli-Messina (Szebeni 2) 17-6, Bologna (Monostori 3, Tóth F. 2, Tromler)-Anzio 6-6, Palermo-Bogliasco (Petőváry 4, Torday 1) 12-12, Roma-Chiavari 6-7

Olasz női bajnokság

1. forduló: Gifa Palermo (Valkay E. 6, Valkay Á. 2)-Castelli Romani 18-4, Orizzonte Catania (Drávucz 1, Stieber 1)-Volturno SC 10-1, IGM Ortigia (Sipos 1)-Corona Mediterraneo 5-6, Carispe Lerici-RN Augusta 10-5, Athlon Palermo-Padova (Ádám) 9-5

CSG, Nemzeti Sport 2002.01.08.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK