FONTOS


 

Férfi KEK, elődöntő, visszavágó
Verőfényben is veretlenül!

Vuliagmeni (görög) - Vasas-Plaket 7-7 (1-0, 2-3, 2-2, 2-2)

Athén, 1000 néző, V: Clemencon (francia), Borrell (spanyol)
Gól - emberelőnyből: 8/4, ill. 5/4
Kipontozódott: Mátyás (20. p.), Vári (24. p.)

Vuliagmeni: REPPASZ, Kucogiannisz 1, Ciklosz 1, MAZISZ 1, G. AFRUDAKISZ 1, Sanda, Arroyo
Csere: Mavrotasz 1, Miteludisz, Avgusztianakisz 1, C. Afrudakisz 1, Hadzsiakisz
Edző: Vangelisz Rupakasz

Vasas-Plaket: NÉMETH II ZS., VARGA D. 2, Vindisch, Vári, VARGA T. 1, Hesz, Székely
Csere: MADARAS 2, Steinmetz Á., Varga II Zs. 1, Mátyás 1
Edző: Somossy József

Továbbjutott: a Vasas, 17-15-ös összesítéssel

A másik elődöntőben: Mladost (horvát)- Hercegnovi (jugoszláv) 5-2, összesítésben: 10-9. A döntő első meccsét Budapesten rendezik


Jogos Mátyás, Steinmetz és Székely öröme, hiszen a Vasas 1995 után ismét a KEK-fináléban játszhat
Mint a mesében: a napra lehetett nézni... A szabály úgy szól, hogy a mérkőzés időpontjában a mérkőzés helyszínén kell edzéslehetőséget adni a vendégcsapatnak. A görögök ennek szellemében elbuszoztatták az angyalföldieket a főváros egyik szakadt városrészébe, Nikeába, ahol egy kopottas fedettben tréningezhettek pénteken kora délután. Ebből az következne, hogy az elődöntő visszavágójára is itt kerítenek sort - mígnem késő este közölték, a helybéli klub tengerparti uszodája lesz a helyszín (zöldellő félsziget, verőfény - igaz, a Vasas évek óta nem vívott tétmérkőzést nyitottban). Szombaton az orkánszerű szél teremtett még mostohább körülményeket, ráadásul szép lassan kiderült, errefelé nem pusztán a szél fúj. Mások is.

Az eleje még úgy-ahogy rendben ment, leszámítva azt, hogy Mavrotasz kényszerlövése a kapufáról Németh II Zsolt könyökére pattant, onnan a gólvonalra, a szél pedig szépen besodorta (1-0). Az első negyed eseményeit nagyjából felölelte az iménti leírás, a kapuk alig forogtak veszélyben, lévén a bírók szűk marokkal mérték az emberelőnyöket. A mieink például a negyed utolsó másodpercében kapták az elsőt - más kérdés, hogy a ráúszásnál mutatkozó anomáliák miatt (előbbről induló görög, szél által felé fútt labda) meg sem játszhatták az előnyt. Szerencsére a második játékrész elején egy kontra végén Varga II Zsolt épp jó helyen járt, amikor Vindisch lövése kipattant Reppaszról (1-1). Eztán viszont beindult a fór- és gólgyár - Ciklosz, Kucogiannisz emitt, Madaras, Mátyás amott -, mígnem Arroyo végre a kapufát találta el, azaz a félidőre sikerült megőrizni a Budapestről hozott kétgólos előnyt (3-3).

A légkör a harmadik negyed elején kezdett nyomasztóvá válni: vélt vagy valós kornerek után háromszor támadhatott a Vuliagmeni, s bár nem járt sikerrel, egy kontrafault után negyedszer és ötödször is próbálkozhatott, utolszor immáron emberelőnyből, amit Avgusztianakisz gólra váltott. Mazisz átlövése (5-3) nyomán kezdett meleggé válni a helyzet, csakhogy - nem kis mentális tartásról téve tanúbizonyságot - két akciógóllal másfél perc leforgása alatt ismét "körön belülre" került a Vasas. Előbb Varga Dániel lóbálta "tönkre" Reppaszt, kisvártatva Varga Tamás "pattintotta le" magáról a védőjét, s vágta be az ötödiket öt méterről (5-5).

Reményteljes momentummal indult az utolsó rész, Székely szökött meg, ám az egy testhossz fórt eltüntették a védők, a bírók ugyanezt tették a négyméteressel, "cserébe" rögtön előnyhöz juttatták a Vuliagmenit, és az ifjabbik Afrudakisz nem tévesztett. Megemészteni sem volt idő az incidenst, amikor egy kapufáról kötélre pattanó labdát követően kidobás következett volna, az idősebbik Afrudakisz azonban a víz alól felbukkanva kiverte Németh kezéből a labdát, és valahogy a gólvonal mögé gyömöszölte. Borrell játékvezető szabaddobást jelzett, Clemencon gólt - magától értetődő módon ő "nyert" (7-5). És ezúttal nem sikerült legott válaszolni, mi több, két és fél perccel a vége előtt ismét emberelőnyben adogathattak a hazaiak. Ám Németh parádésan védte Sanda lövését, s ha már így esett, valahára a Vasas is fórba kerülhetett (több mint 12 perc után!). Az időkérés után sikerült rendkívül higgadtan megjáratni a labdát, amit Madaras bámulatos precizitással súvasztott a hosszú felsőbe (7-6). Teljesen hátravonta külső védőit a piros-kék alakulat, az öt ember négy méteren taposva szinte csak azzal törődött, hogy betakarja Afrudakiszt (azaz meggátolja a center megjátszását, ezáltal a kiállítást), azaz Maziszéknak kívülről kellett kísérletezniük, Németh azonban kétszer is a helyén volt. Második védését követően egy perc maradt, ezt pedig az addig is rendkívül fegyelmezetten pólózó angyalföldiek okosan kijátszották. Varga Tamás úgy lőtt, hogy Reppasz csak szögletre tudott menteni, Afrudakisz minden mindegy alapon pofozkodva akart labdát szerezni, ám rajtavesztett, így az utolsó 24 másodpercből huszat fórban passzolgatott végig a Vasas, hogy aztán a pokoli csata végét megédesítve Varga Dani a hálóba tuszkolja a Vindisch lövése nyomán levágódott labdát. A 7-7 azt jelenti, hogy nem csupán döntőbe jutott a Vasas (hét év után), de azt is, hogy a KEK mezőnyében egyedüliként sikerült megőriznie veretlenségét.

Nem véletlen, hogy amikor fiaink kisétáltak a szélfútta uszoda kapuján, úgy érezték, mostanság az élet napos oldalán járkálnak...

Mestermérleg:

Somossy József: - Minden körülmény, minden nüansz a Vuliagmenit támogatta, épp ezért normális, klasszikus értelemben vett vízilabdáról szó sem lehetett. Óriási eredmény, hogy a csapat ilyen nyomás alatt is képes volt végig koncentrálni, a legélesebb pillanatokban is higgadtan kihasználni a helyzeteket.

CSG, Nemzeti Sport 2002.03.10.

Kiállításkerülő taktikával készül a Vasas
Kint is voltak, bent is voltak

Legalábbis fura, hogy kevesebb mint huszonnégy órával egy KEK-elődöntő előtt még nem lehet tudni, fedett avagy nyitott uszodában feszül-e egymásnak a Vuliagmeni és a Vasas-Plaket együttese. "Edzettünk egyet a fedettben, egyet a nyitott uszodájukban, de egyelőre senkitől sem hallottunk konkrétumot, talán az esti banketten kiderül, hol lesz a meccs" - közölte péntek délután Somossy József, az angyalföldiek edzője. Támpont legfeljebb a negyeddöntő lehet: a címvédő Florentiát napsütésben verte meg 5-4-re a hazai gárda öt héttel ezelőtt - továbbá a helyi idő szerinti 14 órás kezdés is azt sugallja, hogy kint kell játszani (az összecsapást egyébként 13.15-től élőben közvetíti a Petőfi rádió.)

A piros-kékeket egyszer, 1995-ben már KEK-győzelemig vezető szakvezető szerint alapvetően mindegy, hogy Isten szabad ege vagy éppenséggel tető alatt mérkőznek-e a görögökkel, mindenképpen igyekeznek megőrizni legalább egyet kétgólos előnyükből. Amikor arról kérdeztük, nem tart-e attól, hogy némi ellenszél támad - és nem a tenger felől (a hellén együtteseket az athéni olimpia közeledtével növekvő szimpátia övezi a medenceparton) -, Somossy jelezte, minden eshetőségre felkészültek: "Megpróbálunk olyan módon játszani, hogy a lehető legkevesebb alkalom nyíljon a külső beavatkozásra. Egy speciális zónavédekezéssel készülünk, továbbá olyan támadásvariációkkal, amelyek elsősorban az akciógólokra helyezik a hangsúlyt. Igaz, a védekezés is kínálja némiképp az akciógól elérését, ám úgy vélem, mást nem tehetünk: célunk, hogy minimalizáljuk a kiállítások számát."

Tény, a dél-szláv (jugoszláv és horvát) mesterek által felhozott görög póló a fegyelmezettségre, és főképp az előnymegjátszásra épít: aki emlékszik a két hete, 10-8-as Vasas-sikerrel zárult első találkozóra, az tudja, a Vuliagmeni elsősorban emberfórból érte el találatait. "Módosítani kell a hátrányos védekezésen is - utalt Somossy arra, hogy különösen az első félidőben többször is a kapu elé bejátszott labdákat húzogatták be Afrudakiszék. - Ezt elég jól csinálják: szinte gondolkodás nélkül, a megszokottnál sokkal gyorsabban adják be a labdát, ami talán azért idegződött beléjük ennyire, mert nem szeretnek kintről lőni. Ugyanakkor azt is meg kell mondanom, hogy itt nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kapuskérdést. Ha a kapus odanyúl kétszer, akkor jó a védekezés, ha nem, akkor nem. Azaz mint mindig, most is rendkívül sok fog múlni a kapusunkon."

Nem véletlen, hogy Somossy kerülte e téren a "személyeskedést", amikor ugyanis megpróbáltuk kipréselni belőle, hogy Kósz Zoltán vagy Németh II Zsolt őrzi-e a hálót, a tréner közölte, még nem döntött. Egy élcet azért hajlandó volt megosztani velünk: "Attól függ, melyik medencében játszunk..."

CSG, Nemzeti Sport 2002.03.09.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Döntőben a Vasas 03.10

 
LINKEK