FONTOS


 

Öt olimpiai bajnok hiányzott a válogatott edzéséről
Önkritika és gyakorlás

Miközben a Hajós Alfréd uszoda komplexumán a felújítási munkák utolsó simításait végzik, a sátortető alatt akár olyan érzése is támadhat az embernek, hogy a férfiválogatottnál az átépítést készítik elő. Persze, két tréningből aligha lehet messzemenő következtetéseket levonni, mindazonáltal tény: az itthon játszó hét olimpiai bajnokból csupán kettő - Biros Péter és Szécsi Zoltán - kapott meghívást.

A keret amúgy nem gyakorol túlzottan sűrűn, jóllehet az utolsó elnökségi ülésen határozat született arról, hogy Kemény Dénes a tervezettnél többször találkozhasson kiszemeltjeivel. A mostani a plusznapok közé tartozik, így a szezonkezdettől a felkészülés júniusi startjáig tartó 36 hetes időszakban - ha minden jól megy - kilenc napon vezethet edzést a kapitány. "Természetesen jó volna minden héten edzést tartani, ám a klubok érdekeit is figyelembe kell vennem - mondja erről. - Sajnos, a következő, húsvét hetében esedékes háromnapos edzőtábor programja változott: eredetileg a jugoszlávok ellen gyakoroltunk volna, de az új elnök anyagi megfontolásokra hivatkozva lemondta a látogatást. Azonban így sem lesz haszontalan az összetartás, mert ha minden igaz, Olaszországból tudunk erősíteni."

Addig is, amíg Kásásék hazalátogatnak, a kandidálók felmérésén volt a sor. Kemény állítja, igenis van sanszuk az ifjaknak: "Nem azt mondom, hogy a tizennyolc-tizenkilenc évesek el fogják önteni a csapatot, noha köztük is akad egy-egy figyelemre méltó tehetség. A huszonkét-huszonhárom éves korosztály arra érdemes tagjait pedig mindenképpen számításba kell venni - hogy konkrétan kiket, azt persze a május végi kerethirdetésnél döntöm el."

Hogy a két és fél hónap múlva esedékes első csapatkijelölésnél a régiek közül kimarad-e valaki, az kérdéses, a mester ugyanakkor nem tagadja, többféle ok játszott abban szerepet, hogy Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Molnár Tamás, Székely Bulcsú és Vári Attila, valamint a tavaly törzstaggá vált Varga Tamás ezúttal nem volt ott a medencében. "Van, akit azért nem hívtam meg, mert pihennie kell, és van, akinek többet kell tennie azért, hogy itt lehessen."Amikor arra próbáljuk rávenni Keményt, hogy nevesítsen, csak mosolyog: "Épp azért lehettek olimpiai bajnokok, mert okos fiúk ők, van önkritikájuk. Pontosan tudják, hogy kire melyik indoklás vonatkozik."

CSG, Nemzeti Sport 2002.03.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK