FONTOS


 

Olasz férfibajnokság - első a Posillipo
Nagy meccs, nagy pofonokkal

Amikor Kásás Tamást megzavartuk vasárnapi vacsorája közben, az éppen villázott előételről annyit mondott: "Olyan, mintha sonka lenne, de mégsem az." No most a Posillipo-Recco szuperderbit látva tán nem túlzás az a kijelentés, hogy Kásás produkciója hasonlított a vízilabdára - de mégsem volt az... ("Olyan rosszul ment, hogy a meccs után a hagyományos módon az öltözőbe hozott süteményt sem tudtam megenni: nem bírtam tartani a tányért, annyira remegett a kezem az idegességtől" - emlékezett vissza az olimpiai bajnok pólós.) Hogy a Posillipo ennek ellenére kiharcolta az alapszakasz-elsőséget jelentő döntetlent, az a bajnok erejét bizonyítja.

Kásásnak amúgy nem volt könnyű dolga, hiszen a talján mezőny egyik legjobb emberfogója, Luca Giustolisi őrizte, aki azért kerülhetett be hosszabb időre, mert Vladimir Vujaszinovics influenzája miatt nem vállalta a játékot. Aztán időszakosan Benedek Tiborral is összekapaszkodott a nápolyiak legjobbja, aki adott egy szép gólpasszt, ezt leszámítva azonban nem érezte túlzottan jól magát. "Ez a minden eddiginél keményebb edzés, amit egy hónapja csinálok, megtette a hatását, hiszen az elmúlt hetekben kezdtem egészen fantasztikusan érezni magam a vízben, de úgy látszik, a hatalmas meló közben akadnak ilyen hullámvölgyek is - értékelte önmagát Kásás. - A harmadik-negyedik negyedre azért kilazultam, és legalább az úszás nem esett nehezemre, a lövés viszont továbbra sem ment."

A negyedik játékrész elején Kásás egymás után három támadásban rontott - rossz lövés, rossz centerbejátszás, rossz passz emberfórban -, míg a túloldalon a reccóiak egyszerűen nem tudtak hibázni, és 6-5-ről 6-8-ra fordítottak, többek között Benedek "elhajlós" kapáslövésével. Ekkor némi ribillió tört ki, Alessandro Calcaterra ugyanis leszerelését követően a felszín felé törve úgymond elengedte a "parasztlengőt", minekutána Alekszander Jerisovot úgy kellett a partra húzni. "A bíró később azt mondta, hogy látta, de nem fütyült, mert szerinte véletlenül találta el..." - morgott a másik nápolyi légiós, Steinmetz Barna. Kásás még hozzátette, hogy az addig zseniálisan játszó Jerisov egy percig nem látott a beszedett ütéstől, le is kellett cserélni. A hazaiak természetesen óriási tüntetést rendeztek a parton, aminek a vége az lett, hogy az edzőt, Paolo de Crescenzót a lelátóra küldték, de piros lapot kapott az orvos és az intéző is, azaz civilruhás nem maradt a kispadon.

"Nápolyban mindig ez van... Ha szorul a hurok, rögvest kitör valamilyen balhé, megáll a játék, Silipo kiúszik a partra, beszél a bíróval, az edző fesztivált rendez... És rendre be is jön nekik, hiszen a játékvezetők már nem ugyanúgy fújnak azután, hogy kiállították a hazai csapat vezetőjét" - világította meg a történteket genovai szemszögből Benedek Tibor. A reccói elnök egyébként azóta óránként nyilatkozik létező és nem létező médiumokban, nem utolsósorban az utolsó támadás miatt, melynek során Carlo Silipo fölöttébb gyanúsan tüntette el Benedeket (értők szerint négyes járt volna érte...), miközben Steinmetz elütötte a labdát (a végig rendkívül megbízhatóan játszó bekk amúgy megjegyezte: "jobban tennék, ha hallgatnának, Genovában ugyanez ment, természetesen fordítva."). "Fontos lett volna, hogy az esetleges mindent eldöntő ötödik meccs nálunk legyen - vélekedett Benedek. - Épp ezért nem baj, ha veszekszik az elnök, szavai később sokat számíthatnak. Az ugyanis most is kiderült, e két csapat között tényleg apróságok fognak dönteni."

Ezzel egyébként végetért a bajnokság második szakasza, mostantól a ki-ki mérkőzések következnek. Egyke érdekesség, hogy a Florentia az utolsó körre visszacsúszott eddigi leggyengébb pozíciójába, azaz negyedik helyen végzett. Fodor Rajmundék 4-2-es vezetésüket követően zsinórban hét gólt kaptak Szicíliában ("Legalább sütött a nap..." - emelte ki a pozitívumokat a szélső), így az elődöntőért a Savonával küzdenek, ami a firenzeiek formáját nézve nem kecsegtet sok jóval.

Olasz férfibajnokság

Második szakasz, 14. forduló. E-csoport: Posillipo Napoli (Kásás, Steinmetz B.)-Pro Recco (Benedek 2) 8-8, Savona (Märcz 1, Varga Zs.)-Canottieri Napoli (Binder 1) 9-6, Ortigia (Regős 1)-Florentia (Fodor) 9-4, Brescia-Pescara 9-7. A végeredmény: 1. Posillipo 35 pont, 2. Recco 32, 3. Brescia 22, 4. Florentia 20, 5. Savona 19, 6. Ortigia 14, 7. Canottieri 10, 8. Pescara 7

F-csoport: Bologna (Tóth F. 4, Monostori 2, Tromler)-Messina (Szebeni 1) 12-11, Roma-Bogliasco (Petőváry 2, Torday) 16-5Camogli-Anzio 15-14, Palermo-Chiavari 12-11. A végeredmény: 1. Bologna 30, 2. Chiavari 28, 3. Camogli 23, 4. Anzio 22, 5. Roma 21, 6. Palermo 14, 7. Bogliasco 10, 8. Messina 9

Osztályozó a nyolcas rájátszásba kerülésért: Pescara-Bologna, Canottieri-Chiavari. A negyeddöntők párosítása: Posillipo-Pescara vagy Bologna, Recco-Canottieri vagy Chiavari, Brescia-Ortigia, Florentia-Savona. Az alsóházi rájátszás párosítása: Messina-Pescara vagy Bologna, Bogliasco-Canottieri vagy Chiavari, Camogli-Palermo, Anzio-Roma. A négy győztes biztos bentmaradó, a négy vesztes újabb párosmérkőzést játszik, melynek vesztesei kiesnek a második osztályba.

CSG, Nemzeti Sport 2002.03.19.

Kásásék megelőzték Benedekéket

Befejeződött az olasz vízilabda-bajnokság alapszakasza, amelyet a Posillipo Napoli együttese nyert meg a Pro Recco és a Leonessa Brescia előtt. A rájátszás április 6-án kezdődik majd, de ami jó hír, az élcsapatokban sok magyar játékos is (jól) pólózik.

Az utolsó, tizennegyedik fordulóban a két sztáralakulat, a Pro Recco és a Posillipo egymás ellen szállt vízbe, egyik oldalon Benedek Tiborral, a másikon Kásás Tamással a kezdőcsapatban. A tét az alapszakasz-elsőség volt, és úgy tűnt sokáig, hogy a Posillipo simán ér célba, hiszen a harmadik negyed elején már 6-4-re is vezetett. És bár az előnyt nem tudta megtartani, a 8-8-as döntetlen is a nápolyiak sikerét hozta. Kásás nem szerzett gólt, míg Benedek kétszer bizonyult eredményesnek. Az alapszakasz harmadik helyén a nemzetközi kupában a BVSC-t búcsúztató Leonessa Brescia végzett.

Hat csapat (Posillipo, Recco, Brescia, Florentia, Savona, Ortigia) már kvalifikálta magát az április 6-án rajtoló rájátszásba, míg a maradék két helyért a Pescara, a Bologna, a Chiavariés a Canottieri külön "mini playoffban" harcol majd meg.

Az alapszakasz végeredménye:
1. Posillipo 35 pont
2. Pro Recco 32
3. Brescia 22
4. Florentia 20
5. Savona 19
6. Ortigia 14

A góllövőlista állása:
47 gól - Aleksandar Sapic (RN Camogli)
37 - Antonio Vittorioso (Lottomatica Roma)3
35 - Marat Zakirov (Chiavari Nuoto)
34 - Petőváry Zsolt (Tripcovich Bogliasco)
31 - Alessandro Celia (Barchemicals Bologna)
31 - Veljko Uskokovic (RN Camogli)
30 - Benedek Tibor (Pro Recco)
29 - Alosa Kunac (Lottomatica Roma), Antonio Piccione (Banca Nuova Palermo), Manuel Lizzari (Biosport Pol. Messina)
28 - Kásás Tamás (Telemarket Posillipo)
27 - Tóth Frank (Barchemicals Bologna), Igor Gocanin (La Cascina Anzio), Danilo Ikodinovic (Pro Recco)

Pincési László, SZTÁRSport 2002.03.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK