FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Kezdődnek az elődöntők
Megint lehet egy maratoni

Jóllehet a négyek mezőnye immáron negyedik éve változatlan - az UTE helyére 1999-ben lépett be a Honvéd -, mi több, a szereposztás sem módosult 2000-hez és 2001-hez képest - vagyis a Domino a Fradival, míg a BVSC a Vasassal mérkőzik -, gyanítható, az idei elődöntők sem múlnak el nyomtalanul.

A még oly lefutottnak tetsző Domino-FTC-VMAX párosmeccset sem lehet egy legyintéssel elintézni, elvégre a két gárda összecsapását rendre különös íz kíséri. Két esztendeje a Fradi 2:6-ról fordított a nyolcpontos rendszerben, míg tavaly 7:1-et követően támadt "déja vu" érzése a kívülállónak, hiszen a zöldek két győzelmükkel egymeccsnyire voltak az egyenlítéstől, ám akkor egy remekbe szabott, 3-0-s második negyeddel a Honvéd végül pontot tett a partira az ötödik találkozón. Minthogy a Fradi fokozatosan gyengült az évek alatt, miközben a Honvéd "európai méretűvé" izmosodott, elvben az idei, 4:0-ról startoló széria nem tartogat sok izgalmat - mindazonáltal ne feledjük, a zöldek verték ki a kupából a bajnokot, vagyis sok mindenre van kilátás, csak sima derbikre nem (nyitány vasárnap, 10.45-től a Kőér utcában).

Minimum három, maximum hat találkozó - ez a másik ág programja. Egy biztos, az igazán heves csatákat a Vasas-Plaket és a BVSC-Brendon elődöntője kínálja, elég csak a tavalyi őrületre gondolni. Akkor tényleg volt minden, mi szem-szájnak ingere (meg az is, ami nem...), hat meccsen át gyűrték egymást az együttesek. A fantasztikus maratoni során egy-egy fölényes sikert nem számítva négy összecsapás dőlt el egyetlen góllal, ebből egy hosszabbításban (az utolsó), egy pedig a hirtelen halálban (a legelső). A különbség annyi, hogy 2001-ben a BVSC rajtolt 1:3-ról, most viszont a Vasas fog - más kérdés, hogy az angyalföldiek sokkal esélyesebbnek tűnnek. Első ránézésre. Még másodikra is, csakhogy nem árt jelezni: a vasárnapi rajton Somossy József mindössze három mezőnyjátékost cserélhet be - köztük van a csupán hébe-hóba szóhoz jutó Plézer János is -, hiszen a múlt heti, Domino elleni rangadón Varga Tamás és Hesz Máté is szövegért került partra, amiért egymeccses eltiltást kaptak. A hosszú kispadjára alapozó, darálásáról híres BVSC-nek ez nagy esély, különösen ha Szécsi Zoltán jobb napjaira emlékeztetően véd. A bravúr - győzelem a Komjádiban - egyszer már sikerült a Gerendás-gárdának (február közepén), igaz, akkor a Vasas évi rendes mélypontján állt, azóta viszont Kószék őrzik hazai veretlenségüket. S noha utolsó két komoly bajnokijukat döntetlenre adták (a BVSC, illetve a Domino ellen), ne feledjük, ebben az idényben a hosszabbítások nagymestereivé váltak, hiszen három trófeájukat a ráadás három percek során gyűjtötték be.

Eseménydús napok elébe nézünk, annyi szent.

Gólok megoszlása

Tartozunk még néhány statisztikával a felsőházi rájátszás szakaszából. Az éremcsata előtt tán érdemes átböngészni, a leendő főszereplők milyen mérleggel zártak.

Gól, akcióból. 30: Biros (Honvéd). 28: Nyéki (FTC). 27: Molnár T. (Honvéd). 25: Dávid (UTE). 24: Nitsovits (Szeged), Székely, Vári (mindkettő Vasas). 23: Berezvai (OSC), Hosnyánszky (FTC), Kovács R. (UTE). 22: Katonás (FTC). 21: Varga T. (Vasas).

Előnyből. 29: Nyéki. 22: Csörgő (Szentes). 21: Biros, Kiss G. (Honvéd). 20: Bárány (Honvéd). 19: Katonás. 18: Berezvai, Molnár T. Varga T. 17: Dávid, Nitsovits. 16: Ibolya (BVSC). 15: Lehmann (FTC), Madaras (Vasas), Szénászky (Szentes)

Négyméteresből. 12: Varga T. 10: Katonás. 8: Kiss G., Pellei (Szentes), Weszelovszky (Szeged). 7: Bárány. 6: Biros, Madaras, Mányai (OSC), Szabó N. (Szentes), Ürögi (OSC)

Az emberelőnyös helyzetek kihasználása: 1. Honvéd 58.85 %, 2. BVSC 46.8%, 3. Vasas 44.2%, 4. UTE 38.8%, 5. OSC 38.5%, 6. FTC 38.1%, 7. Szentes 36.0%, 8. Szeged 31.1%

A legkeményebb védők. 51 kiállítás/7 kipontozódás Szénászky, 44/5 Török (Szeged), 42/7 Takács I A. (Honvéd), 41/6 Bereczky (Honvéd), 39/8 Jäger (Honvéd), 39/4 Vári, 38/3 Békési (OSC), 32/1 Benczúr (UTE), 32/4 Lehmann, 31/5 Biltsik (Szentes), 31/4 Kéri (UTE), 30/2 Vindisch (Vasas), 29/4 Kameneckij (Szentes), 26/2 Balla (Szeged), 26/4 Szollár (OSC)

CSG, Nemzeti Sport 2002.04.28.

Helyt adtak a kérelemnek
Somossy padra ülhet

Rendkívüli ülésen tárgyalta meg a Vasas-Plaket méltányossági kérelmét a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége. Az angyalföldiek azt kérték, hogy a testület törölje a felsőházi rájátszás utolsó fordulójában piros lapot kapott Somossy József automatikus, egymeccses eltiltását. Egyfelől azért, mert magát a kiállítást jogtalannak tartják, másfelől viszonossági alapon, elvégre tavaly hasonlóképp járt el az elnökség Gerendás György ügyében -- akkor is, most is a döntő a tét a Vasas--BVSC mérkőzés-sorozatban. Az elnökség végül helyt adott a kérelemnek, az indoklás szerint "a rájátszás színvonalának emelése érdekében", de a döntésben az is nagy szerepet játszott, hogy Gerendás jelezte, a BVSC szakosztálya támogatja Somossy felmentését. Ugyanakkor "a káposzta is megmaradt", minthogy az MVLSZ külön hangsúlyozta: a játékvezetők nem hibáztathatóak a piros lapért, ítéletüket nem kérdőjelezi meg a szövetség vezetősége, csupán a plusz retorziótól tekint el e kivételes alkalommal.

***

Jegyek a BL-döntőre

Óriási az érdeklődés a margitszigeti BL négyes döntő iránt (május 24--25.), éppen ezért a Domino-BHSE pólószakosztálya tudatja: jegyeket május első hetétől lehet vásárolni. Az érdeklődők mindezt négy helyszínen, a Bp. Honvéd Dózsa György úti székházában, a Kőér utcai uszodában, a Hajós Alfréd sportuszoda jegypénztárában, valamint a Komjádi uszodában tehetik meg. Jegyárak: napijegy, 2 mérkőzésre --2500 forint lelátó felső rész, 3500 lelátó felső rész. Bérlet négy mérkőzésre -- 4500 lelátó felső rész, 6500 lelátó alsó rész.

CSG, Nemzeti Sport 2002.04.27.

A Vasas célja a győzelem
Kezdődik a bajnoki rájátszás

Befejeződött a vízilabda-bajnokság alapszakasza, kialakult a rájátszás elődöntőinek a párosítása. A nyolc pontig tartó küzdelemben az első Honvéd 4-0-s vezetésről a negyedik FTC-vel csatázik, míg a Vasas 1-3-as hátrányból indul a BVSC-vel szemben vasárnap.

- Kiemelkedik a mezőnyből a rájátszásba jutott négy csapat - mondja Kovács István, a Dominó mestere. - Eddig elégedettek lehetünk, csak a Magyar Kupa és a moszkvai BL-vereség miatt szomorkodhatunk. Ha az első meccset hazai pályán megnyerjük, akkor nem lehet gond a döntőbe jutás.

- Inkább a Vasassal találkoztunk volna az elődöntőben, velük 2-2-ről indulhattunk volna - mondja Gyöngyösi András, a Fradi mestere. - Így az esélytelenek nyugalmával várjuk az összecsapást. Szeretnénk azonban megnehezíteni a Honvéd dolgát.

Somossy József, a Vasas edzője nem számolgatott, kivel lenne jobb találkozni. A bajnokság megnyerése a cél, mindenkit le kell győzni.

- Ötször nyertük az alapszakaszt, de bajnoki címet egyszer sem szereztünk. Most talán sikerülhet.

- Sokszor elmondták, hogy ez a bajnokság két csapatról szól, úgy érzem, erre rácáfoltunk - véli Gerendás György, a BVSC edzője. - Továbbra is minél eredményesebbek szeretnénk lenni, s ez csak akkor elképzelhető, ha szívvel-lélekkel játszik a csapat.

Buda Balázs, A színes Sport 2002.04.26.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK