FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, döntő, első mérkőzés
Kétmilliós szuperfinálé

Csakúgy mint egy esztendeje, a Domino a lelátón várta, ki lesz döntőbeli ellenfele (akkor is a BVSC és a Vasas tusakodott hat meccsen keresztül, a különbség mindössze annyi, hogy az utolsó csatát Gerendás fiai nyerték), úgymond rápihenhetnek a Kőér utcaiak a végső nekirugaszkodára. Ezúttal még hamarabb dűlőre vitték a dolgot Kovács István tanítványai a Fradi ellenében (tizenkét hónappal ezelőtt 9-5-re, most 8-0-ra hozták az elődöntőt), még több idejük volt hát regenerálódni.

Az első és a második élvonalbeli bajnokságot csaknem 100 esztendővel ezelőtt, 1904-ben s egy esztendővel később egyformán a Balatoni Úszó Egylet nyerte 3-3 riválisa előtt, a vasárnap kezdődő Honvéd-Vasas döntő három győzelemig tartó párharca végén a 96. honi elsőt ünnepelhetik majd hívei.

Az eddigi bajnokok:
26-szor: UTE
21: FTC
13: Vasas
7: BVSC és OSC
6: Szolnoki Dózsa
4: MUE
3: III. Kerület
2: Balatoni Úszó Egylet és MAC
1: BSE, MAFC, Tungsram és Honvéd
Mindez mennyi előnyt jelent?

A fene tudja. Hogy újra a közelmúltat említsük: 2001 április 29-én, azaz az előző szezon döntőjének első mérkőzésén a vasutasok lendületből, 12-10-re lépték le otthonában a később javítani tudó Honvédot...

"Nyilvánvaló, csak később derül ki, jót tett-e nekünk ez a kis meccs nélküli pauza - mondotta Kovács István. -Persze szó nem volt kimondott pihenésről, készültünk, edzettük a döntőre, próbáltuk kielemezni ellenfelünk játékát, videón is visszanéztük a meccseiket. Úgy érzem, jó erőben vannak a játékosaim, elszántak, bízom bennük."

Az Újpesttel és a Honvéddal is bajnoki címet szerző mesteredző (aki az öt bajnoki aranyérem mellett, ki ne tudná, BEK- és Európai Szuperkupa-győzelmet, kétszer LEN-kupa-győzelmet, valamint háromszor Magyar Kupa-sikert ünnepelhetett csapataival!) szombat délután átmozgató tréninget vezényelt fiainak, akik közül Tóth Imre kivételével mindenkire számíthat. Rutinos szélsője eltiltása miatt szorul a padra (a Fradi ellen szövegért állították ki, ami automatikus egymeccses száműzetéssel jár), így újra kulcsszerepet kaphat a hullámvölgyből látványosan kievickélő, az utóbbi időkben rendkívük okosan játszó, fontos gólokat szerző Szívós Márton. Nem vitás, minden poszton kivételes képességű pólósra számíthat az edző, persze a másik oldalon sincs ez másként. Adódik is rögvest a kérdés: miként készülnek a Vasas klasszisainak megállítására a címvédőnél?

"Először is nagyon fontosnak tartom megjegyezni: a két csapat játékosai jóban vannak egymással, nem haragszanak a másikra, nincs közöttük ellenséges viszony, bárki is szeretné ennek az ellenkezőjét láni. Úgyhogy, mi bízunk abban, sportszerű körülmények között a vízben dől el a bajnoki cím sorsa. Felkészültünk a Vasasból, tudjuk, kit kell megállítanunk, de mi mindig a saját játékunk megvalósítására törekszünk"-így az uszodák "Kokója", aki nem átallotta megjegyezni:"Nagy a tét, de szurkolóink nyugodtak lehetnek: bárhogy is alakul a döntő, a csapat háttere 2004-ig biztosított, eddig az időpontig garantált a támogatás. Tőlünk senki sem akar elmenni, mindenki jól érzi magát, úgyhogy nyugodtan nézünk a csata elébe. A Bajnokok Ligájával még nem foglalkozunk, először a bajnoki címet szeretnénk újra begyűjteni. Hiszek abban, hogy ez sikerülni fog."

Egyértelműen ebben bíznak Angyalföldön is. Eddig - ez aligha lehet vita tárgya - fergeteges szezonja volt a Vasas együttesének: Szuperkupa, Magyar Kupa, Kupagyőztesek Európa-kupája; ilyen aratásra utoljára a Rusorán-féle fénykorban volt példa. Akkor általában a bajnoki aranyérem megszerzése sem okozott gondot, avagy ha fellapozzuk a históriáskönyveket, azt találjuk, hogy a nagy triplára - magyar bajnokság, kupa, európai kupa - 1984-ben volt képes a Vasas (éppenséggel a BEK-et hódították el Csapóék). Tizennyolc év után ismét itt a nagy lehetőség, jóllehet a piros-kékek háza táján egy másik számot emlegetnek, a tizenhármast. Merthogy utoljára tizenhárom éve végzett az élen a Vasas, a csapat történetének tizenharmadik bajnoki címét gyűjtve be. Időközben hét finálét bukott el az együttes - megannyi babonával átitatott érték -, érthető, hogy a negatív széria megtörésében reménykednek Angyalföldön.

Továbbá abban, hogy játékosaik erőtartalékait nem csapolta meg túlzottan a BVSC-Brendon elleni maratoni. Somossy József vezetőedző mindenesetre amondó, ezzel aligha lesz gond. "Bár a mentális fárasztás megtörtént, nem érzem úgy, hogy fizikálisan problémánk lesz. Különben is, a motiváció adott: egyrészt gyorsan csinált magának, így van egy kis múltja a csapatnak, amire alapozni lehet. Másrészt a Honvéd tavaly megnyerte a bajnokságot, neki már talán unalmas lenne ismét nyerni..." Ez persze csak amolyan fricska, az viszont kevésbé, hogy a tréner kijelenti: "Bízunk az objektív körülményekben. Elgondolkoztató, hogy azt halljuk, a Honvéd vereség esetén nem kíván a LEN-kupában indulni, a Westel pedig kiszáll a sportágból. Nem tudom, hogy ez tréfás megjegyzés vagy nyíltan vállalt állásfoglalás. Mi mindenesetre azt szeretnénk, ha vízilabdázni lehetne."

Hogy erre mekkora garanciát jelent a különböző malőrök és manőverek okán megtizedelt bírói kar - mint ismert, a legjobbaknak tartott sípmesterek nagy része nem fújhat a finálékon -, ezzel kapcsolatban Somossy közli: "Érdekes témakör, amely külön elemzést igényelne, hiszen az első nyolcból jóformán senki sem vezet. De úgy érzem, nem a mi feladatunk ezen elgondolkodni."

Ámbátor a hazai pálya előnye az ellenfélnél van, a Vasasnak jó ajánlólevél lehet, hogy 2002-ben még egyetlen magyarországi mérkőzését sem veszítette el idegenben (honi együttesektől csak a Komjádiban kapott ki: háromszor a BVSC-től és egyszer a Fraditól). "Ez arra utal, hogy még mindig nincs igazi hazai pályánk, továbbá arra, hogy nagyon jó csapat a miénk, mindegy, milyen medencében, milyen körülmények között játszik, bármikor, bármilyen eredmény elérésére képes." Már csupán az a kérdés, hogy a vasutasok elleni hatfelvonásos párharc hajrájával kapcsolatban elejtett edzői megjegyzés (a visszaesés jelezte, milyen idegi megterhelést jelentett a Vasasnak, hogy mindig mindenütt nyernie kell) visszaköszön-e a Honvéddal megvívandó ütközetben. "Pozitívan is elsülhet a hatalmas szellemi megterhelés, hiszen nem kis csaták vannak mögöttünk, győztes csaták, amelyekből tapasztalatot lehet meríteni, annál is inkább, mert nincsenek rossz emlékeink. És van egy olyan érzésem, hogy most, a döntő után sem lesznek."

A medence széléről

BÍRÓK. Mint már hírül adtuk, a kihúzások után mindössze nyolc bíró közül kerülnek ki a játékvezetők. Horváth Cs. és Bors az első derbi bírája, mellettük ugrásra kész Horváth S., Kun, Madarasi, Vajda, Vojvoda, valamint a harmadik mérkőzéstől a külföldről hazatérő Kiszelly. Eközben a rutinos játékvezetőink B-csoportos, illetőleg ifimeccseken dirigálnak...Reméljük, a fiatal, a kellő rutint még nem szerzett sípmesterek megbirkóznak majd a könnyűnek cseppet sem nevezhető feladattal. Mindenesetre információnk szerint a szövetség "élesíti"nemzetközi kapcsolatait, azaz készen áll arra, hogy bármikor külföldről, elsősorban Szlovákiából és Jugoszláviából hívjon bírókat!

DÍJAZÁS. A Dreher Sörgyárak Rt., csakúgy mint az elmúlt időkben, jelentős összeget áldoz a bajnoki díjazásra. A bajnokságot nyerő együttesnek kétmillió forint üti a markát, de a második helyezett is egymilliót tehet zsebre. A rájátszás gólkirálya (ebben a versenyben a tízgólos Madaras vezet, megelőzvén nyolcgólos csapattársát, Vindischt) 250 ezer forinttal lesz gazdagabb.

ÁTOK? Kérdés, érvényesül-e az első meccs átka. 1999 óta kell három mérkőzést nyerni a bajnoki döntőben, és az elmúlt három alkalommal rendre az lett a bajnok, aki az első találkozót elveszítette. A koreográfia ugyanis mindannyiszor változatlan maradt: bukás a nyitányon, aztán három siker zsinórban. Csak éppen a győztes változott: BVSC, Fradi, végül Honvéd.

ELŐNYBEN KOVÁCS. Eddig 2-0-ra áll Kovács István és Somossy József edzői párharca a bajnoki fináléban. A két szakember által dirigált egyletek 1994-ben és 1995-ben találkoztak, és mindkétszer a Kovács vezette Újpest kerekedett felül, mindkétszer 2-0-s összesítéssel. Ez első ízben nem volt meglepetés, hiszen '94-ben a BEK-győztes lilák favoritként értek célba, egy évvel később viszont a KEK-et frissiben megnyerő Vasas mellett szólt mindent, csakhogy az első összecsapást 4-0-ról elveszítő piros-kékeknek végül fejet kellett hajtaniuk.

AZ ÖTÖDIKRE VÁRVÁN. Szinte hihetetlen, de a rájátszás tizennégy éves történetében még soha nem fordult elő, hogy mindent eldöntő, ki-ki partira kerüljön sor a bajnoki fináléban. 1988-tól 1998-ig a két nyert meccsre menő párharcokból a győztes rendre 2-0-lal került ki (leszámítva az első évet, amikor egy döntetlen mellett egy győzelem is elég volt, továbbá '96-ot, amikor kuparendszerben, oda-vissza alapon zajlott a playoff). 1999 óta pedig mindig 3-1-gyel diadalmaskodott az aktuális bajnok. Kérdés, idén elmennek-e a maximumig a csapatok?

HÉTSZER BUKOTT A VASAS. A Honvéd bajnoki döntős "performanszát" könnyű áttekinteni: először tavaly kerültek be Szívósék, és mindjárt nyertek is (3:1). A Vasas múltja meglehetősen eseménydús, hiszen nyolcszor finálézott a rájátszásos rendszerben (1989, 1990, 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998), igaz, csupán egyszer, 1989-ben tudott győzni, a következő hét alkalommal veszített. A meccsnyerési indexe épp ezért nem túlzottan fényes: 3-13.

BAJNOKOK A VÍZBEN. A főszereplőnek vélt olimpiai bajnokok közül csupán a Vasas triumvirátusa játszott korábban magyar bajnoki döntőben. A legtöbbször Kósz Zoltán: a Vasassal hatszor, a Fradival kétszer (egy-egy elsőség), azaz most következik a kilencedik (!) fellépése. Aztán Vári Attila jő a sorban (négy alkalom, ő viszont egyszer sem nyert), majd Székely Bulcsú (kétszer a Fradival, ebből egyszer volt aranyos). Ezzel ellentétben a Honvéd sydneyi klasszisainak pályaíve úgy alakult, hogy karrierjük során első ízben fináléznak itthon - igaz, korábban külföldön már volt részük hasonló izgalmakban: Kiss Gergőnek Olaszországban (1998, a Posillipóval), Biros Péternek és Molnár Tamásnak tavaly Jugoszláviában a Becsejjel, mi több, utóbbi 2000-ben a horvát döntőbe is belekóstolt a Jug színeiben. S minthogy akkor is a győztesek oldalán volt, Molnár doktor nem mindennapi sorozatot folytathat az idén: három egymást követő évben betakaríthatja a horvát, a jugoszláv és a magyar bajnoki címet.

Kapitányi szemmel, avagy így várja a döntőt Kemény Dénes

"Kiélezett, nagy csatára van kilátás. Jól ismerik egymást a csapatok, a játékosok, úgy gondolom, egymást már nem nagyon tudják meglepni. Ami dönthet, az az egyéni intuíció, a villanások, a váratlan húzások. Két nagyon jó együttesről van szó, a győztest megtippelni éppen ezért észérvek alapján nem, csupán játékból lehet."

A bajnoki döntő további összecsapásai:
Május 12., Kőér u.
Május 14., Komjádi uszoda, 19.30.
Május 16., Kőér utca, 19.00.
Amennyiben szükséges:
Május 18. (vagy 17.!), Komjádi uszoda, 19.30.
Május 19., Kőér utca, 11.00

Az elmúlt öt év döntői:

1996/1997
BVSC-Vasas 2-0
12-10 (h.u.), 12-11

1997/1998
BVSC-Vasas 2-0
10-9 (h.u.), 7-6

1998/1999
BVSC-FTC 3-1
7-8, 7-6, 8-7, 10-8 (h.u.)

1999/2000
FTC-BVSC 3-1
4-11, 6-5, 9-8, 11-10 (h.u.)

2000/2001
Honvéd-BVSC 3-1
10-12, 11-9, 12-8, 12-11 (h.u.)

AZ-CSG, Nemzeti Sport 2002.05.12.

Békéltető tárgyalás
Kezdődik a vízilabda-bajnoki döntő

Végül is nem történt semmi. A bajnokság rajtján egyöntetű vélemény volt, hogy a Honvéd és a Vasas játssza a bajnoki döntőt. Mégis a két "kicsi", az FTC és a BVSC a vártnál nagyobb ellenállást fejtett ki és ez mindenképpen biztató a jövőre nézve.


Újra a Vasas örülhet?

A holnap 11 órakor a Kőér utcában kezdődő, három nyert mérkőzésig tartó viadal kimenetelének jóslására kevesen vállalkoznak. Két jól felkészített gárda néz farkasszemet egymással, mindkét oldalon három olimpiai bajnokkal kiegészülve. A Vasas mint Európa - s ezzel a világ - legjobb kupagyőztes csapata készülhet a fináléra, no meg azzal a tudattal, hogy az utóbbi időben minden döntőt megnyertek. A Honvéd fújhatott egy kicsit a Fradi gyors kiütése után, ám május végén még vár rá egy nagy megmérettetés, a Bajnokok Ligája négyes döntőjének margitszigeti mérkőzései.

Parázs hangulatú meccsekre van kilátás a tét nagysága miatt, ezért a két csapat vezetői a szövetség elnökénél tettek békítő látogatást, hogy az utóbbi időkre jellemző botrányos eseményekre ne kerüljön sor.

Buda Balázs, A színes Sport 2002.05.11.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK

  

 
BAJNOKCSAPATOK
1904-05 Balatoni UE
1906-09 Magyar UE
1910-13 FTC
1917 MAFC
1918-22 FTC
1923-24 III. ker. TVE
1925-27 FTC
1928 III. ker. TVE
1929 MAC
1930-39 UTE
1940 BSE
1941-42 UTE
1943 MAC
1944 FTC
1945-46 UTE
1947 Vasas
1948 UTE
1949 Vasas
1950-52 Bp. Dózsa
1953 Vasas
1954 Szolnoki Dózsa
1955 Bp. Dózsa
1956 Bp. Kinizsi
1957-59 Szolnoki Dózsa
1960 Újpesti Dózsa
1961 Szolnoki Dózsa
1962-63 FTC
1964 Szolnoki Dózsa
1965 FTC
1966 BVSC
1967 Újpesti Dózsa
1968 FTC
1969-74 OSC
1975-77 Vasas
1978 OSC
1979-84 Vasas
1984/85 BVSC
1985/86 Újpesti Dózsa
1986/87 BVSC
1987/88 FTC
1988/89 Vasas
1989/90 FTC
1990/91 Újpesti Dózsa
1991/92 Tungsram
1992/93 UTE
1993/94 UTE
1994/95 UTE
1995/96 BVSC
1996/97 BVSC
1997/98 BVSC
1998/99 BVSC
1999/00 FTC
2000/01 Honvéd
2001/02 Honvéd