FONTOS


 

Jövőre minden ütés végleges kiállítást ér
Életben maradni

Az érdeklődő újságírók színe előtt kezdődött az MVLSZ elnökségének soros, szerdai ülése - igaz, az "országos" téma megvitatásának első perceiben úgy döntött a grémium, tán jobb, ha az érdemi mondanivalók zárt ajtók mögött hangzanak el a Komjádi uszoda emeleti üléstermében.

A még nyilvános rész során először a versenykiírás módosításáról tárgyalt a testület, amely jóváhagyta, hogy a 2002-2003-as idényben 14 csapat szerepeljen az élvonalban - a Cegléd és a MAFC jut fel, míg a KSI visszalépésével megoldódik a kiesés kérdése -, azzal ugyanakkor mindenki tisztában van, hogy ez a létszám nagyobb az ideálisnál. Épp ezért 2003-2004-ben már pusztán tizenkét együttes szerepelhet majd, s a részvételt kemény kritériumokhoz kötik: három utánpótlásgárdát kell működtetni, és megszűnik e kitétel egymillió forintos megválthatósága. Ezen túlmenően néhány, az aktuális botrány okán született javaslat is törvényerőre emelkedett. Eszerint jövőre visszatér az edzők szigorúbb fegyelmezése, viszont a piros lap nem jelent automatikus eltiltást a következő meccsre. Nem kívánják tovább tolerálni a játékvezetők sajtó útján történő bírálgatását, ezért aki a meccs utáni nyilatkozatában a bírót minősíti - bármilyen módon - annak klubját esetenként százezer forintra büntetik. Szintén lényeges módosítás, hogy - Olaszországhoz hasonlóan - eltörölték a csere nélküli kiállítás intézményét (mondván, úgyis csak a legvégső esetben mernek ehhez nyúlni a játékvezetők), ám nem hagynak mérlegelési lehetőséget az ítészeknek: minden észlelt ütést végleges, cserés kiállítással kell büntetni, azaz a normál húszmásodpercest sem lehet alkalmazni. Az ütők pedig súlyosan lakolnak: első alkalommal három, másodjára hatmeccses eltiltást kapnak, harmadjára fegyelmi ügy lesz cselekedetükből, melynek során a kiszabható büntetés alsó határa megint csak hat találkozó (természetesen egy fajsúlyosabb pofon okán első esetben is lehet eljárást indítani). Emeltek a büntetési tételen arra az esetre, ha egy gárda nem vonul fel az eredményhirdetéshez: ha a Vasas ezt jövőre is megtenné (mint legutóbb, vasárnap), nem kétszázezres büntetést kapna, hanem elveszítené a második helyért járó, ezúttal egymilliós pénzdíjat. Ezen túlmenően írásban kívánták rögzíteni, hogy a vezetőedzők kötelezően fogjanak kezet a meccsek után, ám Szívós István javaslatára ezt elvetették: "Ezt nem kell kényszeríteni - közölte az olimpiai bajnok. - Csak a gyűlölködést, az üzengetést kell megszüntetni. Ilyen régen nem volt. Mindenki tudja, ki miatt van ez a tendencia."

Ezután került sor az "egyebek" napirendi pontra, melynek ürügyén hamar leszögeztetett. hogy az elnökség, mint a harmadfokon eljáró fegyelmi testület nem nyilváníthat véleményt, azzal ugyanis befolyásolná az első fokon eljáró bizottságot (amely hétfőn délután ül össze, s hoz ítéletet 16 megidézett meghallgatását követően). Ám miután Kemény Ferenc egyik kijelentése - "De annyit azért mondhatok, hogy boldog vagyok. Mégpedig azért, hogy Kiss Gergő életben maradt." - vitát robbantott ki, Martin György elnök a tagok egyetértésével zárt ülést rendelt el. Erről sok minden nem szivárgott ki, leszámítva azt, hogy a grémium egyértelműen leszögezte: a büntetések mértékével el kell érni, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő. Martin doktor az ajtók záródása előtt amúgy kijelentette, hogy "ilyet ő még életében nem látott", s bár kint volt az uszodában, a videófelvétel megtekintésekor "a rosszullét kerülgette" (nem volt egyedül...).

Elhangzott az is, az elnökség nem asszisztálhat a sportág bukásához, tehát keményen a sarkára kell állnia, hiszen bevételeinek kétharmadát a szponzorok adják, ami annak fényében különösen hangsúlyos, hogy a Hewlett Packard után szerdán a Dreher Sörgyárak Rt. is jelezte: a vizsgálat végéig elzárja a csapokat...

CSG, Nemzeti Sport 2002.05.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK