FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Westel NégyesDöntő, Budapest
Kovács plusz Kovács, balkezessel:garantált finálé
A párhuzamok találkoztak


Már annál a moszkvai ejtésnél érezni lehetett, hogy váltani kell. Markocs engedte el, nyolc méterről, háttal a kapunak. Mégis bement. Mátéfalvy Csaba, megannyi fantasztikus csata hőse nem ért oda a labdára. A visszavágót még megkapta, de Kovács István úgy döntött, ideje meghúzni a nagy és merésznek tetsző lépést: betenni a kapuba Kovács Zoltánt.

A Posillipo Napoli ellenében, egy BEK-elődöntőn, háromezer néző előtt, a Komjádiban, az UTE színeiben, huszonkét évesen. 1996-ot írtunk, a lilák túlvoltak egy győztes és egy vesztes BEK-döntőn. S jöttek a nápolyiak. Akiket egyszer, két évvel korábban már elintéztek az újpestiek. Iksz volt ott is, itt is. Aztán a hosszabbítás a Kovács-csapaté lett, 4-0-lal.

Egyszóval '96 márciusában Kovács "Gólya" beállt, igazi tétmeccsen életében először - és csodát tett. Elképesztő bravúrok sorozata, közte Gandolfi négyesének hárítása, az Újpest menetből nyert egy négyessel, a visszavágón pedig hozta a szokásos döntetlent.

Hat év telt el, meglehetős kanyarok jegyében. Mégis, amikor az első negyedben Kovács Zoltán (időközben volt török bajnok, kupagyőztes a Vasassal) a lécre tolta Kásás Tamás büntetőjét (Kásás '96-ban még az újpestieket erősítette), déja vu érzése támadt az embernek. Hogy megint valami hasonlóban lesz részünk. Mármint hogy Kovács István (átülése óta két bajnoki cím és egy kupagyőzelem a mérlege a Dominóval) aktuális csapata újfent mélybe taszajtja a Posillipót.

S midőn Kiss Gergely elkezdett varázsolni, még inkább acélosodott ez a meggyőződés. Végtére is annak idején rendre a balkezesek végezték ki a nápolyiakat. Nyolc éve Benedek Tibor két derbin kilencet vágott nekik. Hat éve, Dala Tamással párban, a visszavágón nyolcat.

Amúgy valamikor év közben némi nosztalgiával vegyítve arról beszélgettünk Kovács Istvánnal, hogy akad némi hasonlóság akkori és mostani szupergárdája között. Hogy ugyanúgy megvan az a három bekk, aki a liláknál is. Egyik sem világklasszis. Egyik sem arról nevezetes, hogy finomkodna a gondjaira bízottal. Viszont - akárcsak akkor Zantleitner, Rázga és Vogel - Bereczki, Jäger és Takács is a megbízhatóság mintaképe. Nem lőnek róluk gólt a centerek, legfeljebb kiszórják őket a faultot követően, cserébe elöl is be-becsöngetnek. Mint pénteken Takács. Másodjára a hosszabbításban. Anno, 1994-ben Vogel csinált valami hasonlót egy lendületes támadásból. A passz akkor is bal kézről érkezett, Benedektől. Iszonyatosan fontos: akciógól a ráadásban, egy BEK-elődöntőben. Aztán itt van Bereczki. Ellőtt egyet, majdnem elment vele a meccs. Elvállalta másodjára - ezzel jött vissza a találkozó.

És ha még Molnár Tamás is hasonlóan kicsipkézte volna Attolicót, mint anno szegediként LEN-kupa-randikon (két alkalom, nyolc gól), vagy mint az első Európa-bajnoki diadalmenet idején, a sevillai negyeddöntőben (egy derűs hármas). Ez persze a telhetetlenség, elvégre mégis ődoktorsága harcolta ki azt az emberelőnyt, amelyből Kiss Gergő a mindent eldöntő gólt lőtte.

A mindent eldöntő gólt, amely jelkép is volt egyben: ha egy Kovács István vezette csapattal találkozik a Paolo de Crescenzo gardírozta Posillipo, akkor az ajtó bezáródik a nápolyiak előtt. A Napoli csak akkor tudott Európa bérceire hágni, amikor kikopott az útjából az Újpest. 1997-ben és 1998-ban. Most, hogy megint megérkezett az elitbe Kovács - ezúttal a Honvéddal -, szokás szerint a mieink kerültek nyeregbe. Mint régen, hosszabbításban.

Korántsem mellesleg, Kovács nemhiába reménykedett. Ezt egyébiránt megemlítette tavaly novemberben, azok után, hogy a Kőér utcában relatíve sima vereséget szenvedett együttesével a Posillipótól a selejtezőkörben. Hogy nyolc éve, amikor az UTE-vel BEK-et nyert, a budapesti előtornán kikaptak a Catalunyától, ám később, a fináléban már ők voltak az urak.

Ma az Olympiakosz az ellenfél. Párhuzamok? Nehéz találni. A görögök az utolsó négy évben háromszor szerepeltek európai kupadöntőben - mindhármat elveszítették. (Egyiket a Fradi ellen, a KEK-ben, 1998-ban.) Talán megy nekik negyedszerre is. Habár... Kásás Zoltán arról nevezetes, hogy ő vezérelte BL-győzelemig az óbecsei gárdát, miután a jugó bombacsapat három évig hasztalan kísérletezett a serleg megszerzésével. Afféle célba toló katalizátor a magyar mester. Az is igaz persze, hogy rajta kívül lesz még egy ilyen edző este héttől az uszodában.

Történetesen Kovács István, az ellenfél kispadján.

CSG, Nemzeti Sport 2002.05.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK