FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Westel NégyesDöntő, Budapest
Kásás Zoltáncsapata túl nagy falat volt a Domino számára
Olympiakosz: példa a szem előtt

Döntő
DOMINO-BHSE-OLYMPIAKOSZ PIREUSZ 7-9 (2-1, 1-3, 1-3, 3-2)

Hajós A. sportuszoda, 5000 néző
V: Borell (spanyol), Tulga (török)
Gól - emberelőnyből: 4/2, ill. 8/5

DOMINO: Kovács Z., Tóth I. 2, Biros, TAKÁCS A. 2, Molnár T., Kiss G., Gombos
CSERE: Jager 1, Bereczki, Szívós, Bárány 2, Sugár
Edző: Kovács István

OLYMPIAKOSZ: Voltirakisz, KALAKONASZ 3, HADZITHEODORU 2, HATZISZ 2, Vlontakisz, Trbojevics, THOMAKOSZ 1
CSERE: Platanitisz 1, Pszichos, Kravaritisz, Marulisz, Lappasz
Edző: Kásás Zoltán

A 3. helyért: Posillipo Napoli (olasz)-Jug Dubrovnik (horvát) 8-7 (1-2, 3-2, 2-1, 2-2). Gólszerzők: Rath 3, Postiglione 2, Mannai, Jerisov, Bencivenga, ill. Boskovic 3, Fatovic 2, Racunica, Drobac

A históriáskönyv nyitva, örökre bevéshetik a nevüket!

Gondolták volna ezt mondjuk három éve? Még magyar bajnokok sem voltak, hol volt még akkor egy BL siker esélye?

Nagyott változott a világ a Honvéddal, a Dominóval, a tervszerű építkezés, a tudatos munka, a sikerKovács edző Kőér utcába csábítása meghozta gyümölcsét, már "csak" négyszer hét perc (vagy négyszer kilenc?) választja el őket attól, hogy Európa legjobbjává válljanak

Kiss Gergő és Kovács Zoltán tudna mesélni arról, milyen érzés klubcsapattal a mennybe menni, előbbi 1997-ben a Posillipóval, utóbbi 94-ben az Újpesttel már megélte ezt a pillanatot. No és Kovács István, a lilák egykori "istene", akiről a nyugalom szobrát lehetne megmintázni.

Általában... Ezúttal ideges, nagyon is az, egyik cigerettát a másik után szívja, a bemelegítés közben az egyes rajtkövön vív ádáz csatát egy müanyagflakonnal.

A túloldalon Kásás Zoltánon, az Olympiakosz trénerén nyoma sincs az idegességnek, de ez csak a lászat. Egy-két elejtett szó azért elárulja: bizony hevesebben dobog a szív. Talán eszébe jutnak az óbecsei emlékek, a két évvel ezelőtti BL-győzelem, amikor hétezren ünnepelték őt és csapatát a szerbiai kisvárosban.

Kalalonasz mindenesetre közelebb segíti mesterét a duplázáshoz, rögvest a finálé első fórját bepattintja Kovács Zoltán kapujába. Alaphang - görög módra...

Sydneyi bajnokunk, Molnár Tamás svédcsavarral próbálkozik - a jelenet gyönyörű, csak eredménytelen. Viszont elindít egy reméljük visszafordíthatatlan folyamatot! A kontránál ugyanis Tóth Imre hihetetlen rutinosan kiállítatja magáról a csínbe belemenő Vlontakiszt, majd teljesen egyedül úszhat az Olympiakosz kapuja felé. Kell ennél nagyobb ziccer?

A csoportmeccseken kihagyta, úgyhogy ne kiabáljuk el!

Megvan!

És ez is! Azok után hogy kivédekezi a magyar együttes a hátrányt, akcióggólal jelzi, itt és most nem adja olcsón a bőrét. Kiss Gergő csodálatosan ível a bemozduló Bárány Attila kezére, aki nem hibázza el a helyzetet. 2-1, jó, nagyon jó!

A görög támadások a centerre, Vlontakiszra épülnek, tudja, érzi ezt Kovács is, aki amolyan söprögető módjára halássza el a labdát. Kásás és Kovács is talpon már - mi lesz itt később, te jó ég?

Brrrrrr. Kár, nagy kár, ezt be kellett volna lőnni! Mindkétszer a falban próbálkozott a Domino, de Bárány a kapufára, Jager pedig a kapusba bombázta az előnyt. Pedig ha 3-1-el mennek az első pihenőre...

A kutyafáját! Egy perc alatt fordítanak az írózatosan fegyelmezetten játszó vendégek: Kalakonasz, majd Hadzitheodoru bünteti a védelmi megingást. Kapkod a Domino. Kapkod, feszült, mintha nyomasztaná a tét. Bereczki, Biros és Tóth sem jár sikerrel, ráadásul a szerencse sem áll a magyar együttes oldalára: Biros lökete a bal kapufáról a jobb kapufára vágódik...

Thomakosz ki, nincs mese, most vagy soha. Adogatnak. Még mindig. Ki más, Biros vállalja magára a főszerepet. Más nem lévén izomból tüzel, ám a blokkról lepattan a labda. Tóth elé. És ez jó. Nagyon jó. A csapatkapitány csuklóból ereszti el, egyenlít a Honvéd!

Tovább, tovább, tovább!

Érzi, tudja a közönség is, most kell csak igazán a szurkolás, torokszakadtából szól a "Hajrá Honvéd!", csodálatos a hangulat.

Csak azok a gátak szabadulnának már fel végre!

Ilyet...?

Szívós nem támadja meg a görögöt, nevezetesen Thomakoszt, ő meg a dudaszó pillanatában távolról lepi meg Kovácsot. Demoralizáló, sokkoló találat. Kásás Zoltán mindkét keze a magasban, így indul a térfélcseréhez (3-4).

Nem, nem és nem. Molnár elakciózza a helyzetet, kontrákat ítélnek ellene, ráadásul tetézi a bajt, hogy a keze is megsérül. Semmi sem jön össze.

Bezzeg odaát! Szárnyalnak a görögök. Kalakonasz, Hadzitheodoru és Platanitisz is túljár a szárnyaszegett védelem, valamint Kovács eszén, szinte felócsúdni sincs idő, máris 3-7 áll az eredményjelző táblán.

Eldőlt. El, mert valami csuda, ahogy ezek a görögök játszanak. Végtelenül fegyelmezettek, szinte isszák edzőjük szavait, látszik, nem volt véletlen, hogy a címvédő Jugot tulajdonképpen simán verték ki az elődöntőben.

Itt sem adnak sok esélyt az ellenfélnek. A Domino küzd, harcol ugyan, ám nagy falat számára ez az Olympiakosz. Takács Attila azért meglövi a maga bombagólját, ám a 4-7-es hátány, de főleg az eddig látottak alapján nem lehet kérdéses, ki fog ünnepelni a záró hét percet követően.

Nem így képzeltük...

A Vasas KEK-győzelme után újabb nemzetközi kupasiker reményében özönlött a nép a Hajósba, ám meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Persze, ne törjünk pálcát a Domino felett! Kovács István csapata így is minden dicséretet megérdemel, első nekifutásra azon nyomban BL döntőt játszhatott, azon nyomban belopta magát a szurkolók szívébe (az ominózus bajnoki finálét követően is jöttek az angyalföldi drukkerek, és szorítottak a Honvédnak!), azon nyomban megmutatta oroszlánkörmeit.

Európa trónjára azonban az Olyampiakosz Pireusz állhat fel - az utolsó negyedben higgadtan őrizte előnyét a görög csapat -, az a csapat, amely az utóbbi években már-már állandó résztvevője volt valamelyik kupadöntőnek, amely tavaly a BL-ben második lett, s amely Kásás Zoltánnal megérdemelten hódította el a serleget.

A példa tehát adott a Domino számára: "csak" egyet kell előrelépni.

Kapitányi szemmel

Kemény Dénes: - Amiben bíztam, sajnos nem jött be, hiszen a görögök ezúttal is tökéletes teljesítményt nyújtottak - csak gratulálni tudok kiváló kollégámnak, Kásás Zoltánnak. Nem sikerülhetett a győzelem, hiszen a Honvédban sokkal kevesebb jó egyéni teljesítményt láthattunk, mint a Posillipo ellen.

Kovács István, a Honvéd szakvezetője: "Elfáradtunk, így elszalasztottuk a kínálkozó lehetőséget. Ezen a mérkőzésen védekezésben nem voltunk igazán együtt, a második negyed utolsó másodpercében kapott gól pedig demoralizálta a csapatot. Sajnos a görögök a folytatásban is eredményesen játszottak, s távolról is lőttek gólokat. A cél végül is a négyes döntőbe kerülés volt, ez sikerült. Korábban azt fogalmaztuk meg, hogy három éven belül kell Bajnokok Ligáját nyernünk. Azt hiszem, ez így is lesz."

Kásás Zoltán, a BL-győztes Olimpiakosz Pireusz edzője: "Őszintén szólva, legszívesebben nem mondanék semmit, csupán annyit, hogy nagyon boldog vagyok. Titkos vágyunk volt csak a győzelem. Már a pénteki sikerünkkel megismételtük a tavalyi eredményt, s ezt tudtuk még fokozni. Büszke vagyok a csapatomra!"

A torna legjobb játékosává Kiss Gergelyt választották. A győztes görög csapat 17 500, a második helyezett Honvéd 10 ezer eurót kapott.

A margitszigeti BL-döntő második napi első találkozóját két csalódott csapat játszotta, s gólokban ugyan gazdag, de csak közepes színvonalú küzdelmükből az olasz Posillipo Napoli került ki győztesen, ezzel megszerezte a harmadik helyet.

A harmadik helyért:
Posillipo Napoli (olasz) - Jug Dubrovnik (horvát) 8-7 (1-2, 3-2, 2-1, 2-2)
Hajós Alfréd uszoda, 3000 néző
vezette: Clemancon (francia), Borell (spanyol)

Posillipo: Attolico - Steinmetz B., Lisi, Mannai 1, Jerisov 1, Rath 3, Bencivenga 1. Csere: Postiglione 2, Magalotti, Kásás T., Onofrietti, Silipo.
Jug: Volarevic - Vranjes, Smodlaka, Ivanis, Boskovic 3, Drobac 1, Fatovic 2. Csere: Racunica 1, Krzic, Medan, Bailey, Karac.
emberelőny: 4/4, illetve 7/3
négyméteres: 0 illetve 1/1

Túl a presztízsen és a pénzdíj különbségén (a győztes 6500, a vesztes 3500 eurót kapott), nem sok tétje volt a találkozónak. Ez még a világklasszisok teljesítményén is meglátszott. Igaz, időnként kemény csata zajlott a medencében és születtek látványos akciógólok is, de látszott: a harmadik hely nem igazán hozta lázba a csapatokat. Jellemző, hogy az olaszoknál Kásás csak a második negyedre szállt be. A harmadik negyed közepéig fej-fej mellett haladt a két együttes, de ezután egy játékrésznyi idő alatt 8-5-re elhúzott a Posillipo, s utána a címvédő horvátok már csak szépíteni tudtak.

Végeredmény:
1. Olimpiakosz Pireusz (görög)
2. Honvéd
3. Posillipo Napoli (olasz)
4. Jug Dubrovnik (horvát)

AZ-CSG, Nemzeti Sport 2002.05.26.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK