FONTOS


 

Években mért büntetéseka Vasas játékosainak és edzőjének
Az ítélet első napja


Mátyás Zoltán ütései mintegy másfél év kihagyást értek
- Nekem is alá kell írni?

- Nem, te nem vagy eljárás alatt.

- Várd ki a végét...

Nevetnek.

Andrássy út 113. Jól menő ügyvédi iroda, elegáns úriemberekkel. Kifejezetten "biztató" felvezető párbeszéddel...

Pólóbalhé, fegyelmi tárgyalás. A bajnoki döntő ötödik, sokat emlegetett, idő előtt véget ért meccsén verekedésért kiállított, a versenybíróság által fegyelmi elé állított játékosok közül Hesz Máté, Mátyás Zoltán és Szívós Márton egyaránt ügyvédje jelenlétében teszi tiszteletét. A Varga fivérek, Tamás és Zsolt önmagukat képviselik. A Vasas edzője, Somossy József szintén ügyvéddel, szakosztályvezetője, Méhes Jenő (kettejük ellen is eljárást indítottak) mellett Nagyházy Zoltán, a klub jogi képviselője.

A vízben látottakat a paragrafusok váltják. Elkeserítő.

Ez nem büntetőbíróság

A fentebb idézett rövidke diskurzus - ami Bérczes Róbert fegyelmi bizottsági elnök és Nagyházy között hangzik el - nyitja a tárgyalást. Délután két óra, vajon meddig fog tartani? Az angyalföldi szurkolók mindenesetre optimisták - már ami a tárgyalási időintervallumot illeti... -, háromra kívánnak felvonulni az iroda bejárata előtt, demonstrálni imádott csapatukért, játékosokért, edzőért. Hogy hány piros-kék szimpatizáns fog eljönni, az egyelőre rejtély, ám odabennt már nyilvánvalóvá válik: az általuk leginkább "nem szeretett" személynek, Horváth Csaba játékvezetőnek itt és most bizonyosan nem fogják tudtára adni a véleményüket. Sem verbálisan, sem máshogyan. A finálé negyedik találkozóját felettébb furcsa módon vezető bíró ugyanis nem jött el a meghallgatásra. "Szentesen van"- tudatja a levezető elnök. Sok mindent elárulnak a gúnyos angyalföldi mosolyok...

Első pont. A versenybíróság határozatának és indoklásának felolvasása. Az érintettek nyugodtan hallgatják Bérczest, aki csak mondja és mondja. Hogy ki ütött, ki az, aki a vb szerint hergelte a közönséget, ki az, aki nem állította le a játékosait satöbbi, satöbbi. Tényleg rossz hallgatni. No nem az ügyvéd úr markáns hangja miatt...

Az ülés nyílt (senkinek sincs kifogása ellene, csupán Hesz Máté ügyvédje jelenti ki: védence meghallgatása folyjék zárt ajtók mögött), kattognak is a fényképezőgépek, indulnak a kamerák, diktafonok, sercegnek a papírok. Ügy, nagy ügy, mondhatni országos ügy lett a medencében történtekből, senki sem a gólokról, a védekezésről, a KEK-győzelemről, avagy a BL-ezüstről beszél már (holott utóbbi néhány órája született meg...), a sport a háttérbe szorul.

Háttérbe, mert az aranycsatában sem volt ez másként.

Bérczes a meghallgatásokkal kezdene, ám Nagyházy nem ért ezzel egyet. "Előbb nézzük meg a felvételeket! Garázdálkodni egyedül nem lehet, ennek minimum kétpólusúnak kell lennie" -mondja, amire a "Mi nem büntetőbíróság vagyunk" válasz érkezik. Nem lesz egyszer?...

Mátyás Zoltánnak, a Vasas fiatal, tehetséges védőjének jogi képviselője kér szót. Elgondolkoztató javaslattal áll elő: tudván, hogy az ügyben büntetőeljárás is indult (hová jutottunk?), és hogy ezáltal a későbbieket figyelembe véve esetleg sérülhetnek védence jogai, a fegyelmi tárgyalás felfüggesztését indítványozza.

Puff neki! A bizottság (Bérczes mellett még két ügyvéd és egy orvos szakértő alkotja a grémiumot) tagjai egymásra néznek, suttognak valamit- lehet, nem lesz ma döntés?

Pró és kontra hangoznak el vélemények, a hátsó sorokban rögvest felvetődik: mi lesz akkor, ha Bérczesék halasztanak. A büntetőeljárás - ne szépítsük, Magyarországon vagyunk - akár éveket is igénybe vehet, lehet, addig nem kerül pont az ügy végére? Akkor addig játszhat a játékos, vagy nem? A padra ülhet Somossy József, vagy nem? (És mi lesz a támogatásukat a vizsgálat végéig felfüggesztő szövetségi szponzorokkal?) Kérdések, megválaszolatlan kérdések.

Az elnök megpróbálja normális mederbe terelni az eseményeket, és közli: felfüggesztés egyelőre nincs, ám a bizottság később, ha úgy gondolja, bármikor élhet ezzel a jogával.

Videó. Készültek a felek. Megannyi kazetta, ilyen meg olyan felvétel, miközben a beszivárgó hírek szerint odakint a Vasas drukkereinek első csoportja megérkezett. Úgy tűnik, sokat kell még várniuk...

Sokat, hiszen például a videomagnó kezelése nem kis fejtörést okoz. A felvételek "normális" megtekintése után ugyanis a kikockázást javasolják az angyalföldiek. Ez nem megy könnyen... Végül kikockázzák. Varga Tamás - aki öccse, Zsolt mellett foglal helyet - kommentálja a látottakat: Kiss Gergő a torkomat fojtogatja, Szívós Márton a víz alatt rúg meg, ketten támadnak rám -mondja. Somossy közbeszól, szerinte ez volt az egész verekedés kiváltó oka. Novák Ferenc, a Honvéd szakosztályvezetője a fejét rázza, szembe is száll a trénerrel, ám parttalan a vita.

A vádlottak nem beszélnek

A levezető elnök egyesével szólítja a beidézetteket, ám nem jár sok sikerrel. Említett büntetőeljárást is figyelembe véve az ügyvédek a szájzárat javasolják a játékosoknak. Azok nem is beszélnek...

Varga Tamáson lenne a sor, ám ő sem kíván a részletekbe bocsátkozni (kijelenti, ha tudta volna, hogy ilyen lesz ez a tárgyalás, ő is hoz ügyvédet...), ám azt továbbra is fenntartja, provokálták, ütötték és rúgták. Saját tetteiről egy szó sem.

Szívós Márton. Rajta a sor. Feláll. Mellette a csinos, fiatal hölgy, jogi képviselője, mégis beszél. Elmondja, nem akart verekedni, békítő szándékkal indult a "tett színhelyére", de a felfokozott idegállapotban, tény és való - ezt egyébként a felvételek is igazolják -, odaütött egyet Varga Tamásnak. Egyenes, őszinte, megbánó beszéd.

Talán ha több volna belőle...

Játékvezetők. Kiszelly Gábor és Vajda József elmagyarázza, mit látott, majd utóbbi váratlan meglepetéssel szolgál: "Utólag látva azt mondom, Szívóst nem csere nélkül, hanem cserével kellett volna kiállítanom." Hm. Elhamarkodott kijelentésnek látszik, különösen a pólós beismerő vallomása után.

Természetesen az ellenőrök sem maradhatnak ki a jóból. Koós László és Kosztolánczy György is jelzi, az ominózus mérkőzést nem azért fújták le, mert levonult a Vasas, hanem azért - és ehhez Kiszelly is csatlakozik -, mert nem látták annak garanciáját, hogy a találkozó hátralévő kilencvenhárom másodpercében nem lesz újabb tömegverekedés.

Sosem fogjuk megtudni, mi lett volna...

Somossy József. Az edző, aki Szuperkupát, KEK-et és Magyar Kupát nyert tanítványaival. Akit rengeteg vád ért, mondván, nem avatkozott közbe, sőt egyes hírek szerint ő maga kérte játékosait a bunyóra. Ő ezt tagadja. S szögezzük le: a zuhanyhíradó állítását egyik ittlévő játékosa sem erősítette meg. A tréner beszél. Hogy a hátralévő időt nézte a nagyórán, s akkor látta, hogy verekednek a játékosok. Elmondása szerint ekkor már nem tudott közbeavatkozni. A második eset után - folytatja Somossy - pedig nem volt semmiféle tömegverekedés, egy víz alatti fault után vérzett Sugár Sándor feje. "Milyen formában kellett volna közbeavatkoznom?" Teszi fel a kérdést.

- Hogy került a kispad a vízbe? - kérdezi Bérczes.

- A kispad? Sehogy - válaszol az edző.

- Hogy kerültek a már kiállított játékosok a vízbe?

- Beleestek... - vág közbe Nagyházy.

Innentől akár be is fejezhetnénk...

A megjegyzés ellenére minden folytatódik. Rátérnek a negyedik meccsen tapasztalt körülményekre. Az ellenőri jelentés alapján Somossy hergelte a közönséget a Komjádiban a bíró ellen, ám az edző ezt kikéri magának, bizonyítékot szeretne látni. Bizonyíték azonban nincs. Az angyalföldiek szerint viszont arra van - és ezt tévéfelvétellel igazolják -, miszerint a szombati, szerintük elcsalt, vagy árnyaltabban fogalmazva, elvezetett mérkőzésen Sugár Varga Tamást ütlegelte...

Végállomás: az elnökség?

Már három órája gyűrik. Boncolgatnak minden okot, Somossy lapunknak tett nyilatkozatát, a tévéfelvételeket, míg végül tanácskozásra vonul vissza a bizottság. Az úgynevezett utolsó szó jogán még mindenki elmondja, hogy sajnálja az eseményeket, majd megszületik az ítélet. Ezek szerint Szívós Mártont, a Honvéd játékosát négy bajnoki vagy kupamérkőzésről tiltják el, míg Hesz Máténak és Varga II Zsoltnak 2003. június 30-ig függesztik fel a játékjogát. Mátyás Zoltán és Varga Tamás az elsőfokú ítélet alapján 2003. december 31-ig kárhoztatik pihenőre, míg Somossy Józsefet 2003. július 31-ig tiltják el. Emellett még büntetést kap Méhes Jenő, akit 2002. december 31-ig függesztenek fel, továbbá maga a Vasas sportegyesülete, amelyet összesen 450 ezer forint pénzbüntetéssel sújtanak. Az érintettek nyugodtan hallgatják végig az elmondottakat, majd ügyvédjeikkel tanácskoznak. Tizenöt napig áll jogukban fellebbezni -a zuhanyhíradó szerint azonban, ha ők nem, akkor a szövetség főtitkára fogja ezt megtenni: a hírek szerint ugyanis mindenképpen az elnökség (a harmadik lépcsőfok) elé viszik majd az ügyet...

Hét órakor aztán mindenki elhagyja az irodát, s kint az utcán találkozik az ekkorra már harminc-negyven főre duzzadó Vasas-szimpatizánsokkal. A drukkerek gyorsan körül is veszik Somossyt. Kérdezik tőle, mi lett az ítélet. Aztán az egyikük kiszúrja a távozó Kiszelly játékvezetőt, úgy kell őt lefogni társainak. "Természetesen" Novák Ferencet és Szívós Mártont is megtalálják egyesek, ám szerencsére semmilyen atrocitás nem történik. A piros-kék mezekben pompázó szurkolók többsége ugyanis Mátyás Zoltánnal, Hesz Mátéval, az edzővel és Méhessel van elfoglalva.

Első fokon tehát megszületett a döntés - már csak az a kérdés, mit ér ez az egész.

Mire volt jó ez az öt óra?

AZ, Nemzeti Sport 2002.05.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK