FONTOS


 

Megvan a római tettes


Vajon mikor számíthat Szécsire Kemény? (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az eredeti tervek szerint hétfő délelőtt a római reptér felé buszozott volna a magyar férfiválogatott, ehhez képest a tömeges megbetegedés miatt már vasárnap hazatért együttes érintett tagjai az orvosoknál vizitáltak. Akadt, aki a Sportkórházban kapott további gyógyszereket a kúrához - miközben a torkokon képződött randaságból mintát vettek a dokik -, akadt, aki saját kezelőorvosát kereste fel.
A túrán "kiütöttségben" rangelső Szécsi Zoltán annyi előnyt "élvezett", hogy neki az édesanyja is orvos, így az olimpiai bajnok kapust a ferihegyi reptérről rögtön a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították a mama egyik specialista ismerőséhez. Az ott kapott intravénás infúzió aztán megtette a hatását, Szécsi már délután beszélni tudott, hétfőn pedig saját megfogalmazása szerint "eszem-iszom, dínom-dánom zajlott", miközben ágyában fekve a braziloknak szurkolt.
Az egynapos fór egyébként azt is jelentette, hogy nála már meglelték a "tettest", avagy kiderült, nem vírus, hanem egy baktérium okozta a bajt.

Coppa Roma
4. forduló: Olaszország-Jugoszlávia 5-7, Románia-Ausztrália 8-7. A torna végeredménye: 1. Jugoszlávia 8, 2. Olaszország 6, 3. Románia 4, 4. Ausztrália 2, 5. Franciaország 0. A második napon visszalépett magyar válogatott addigi eredményeit törölték.
A streptococcusként ismert baci igen randa természetű, ennél fertőzőbbet és életerősebbet nehéz találni, azaz ha egyszer beindul, képtelenség megálljt parancsolni neki, ráadásul elképesztően gyors munkát végez. Erre utal az is, hogy a játékosok néhány óra leforgása alatt ágynak estek tőle, azt viszont Szécsi előadása szerint - akit a mamája kikupált az ügyben - lehetetlen megállapítani, ki volt az első, a többieket magával rántó áldozat. Arra sincs egyértelmű válasz, mitől "robban be" egy ilyen baktérium, ami egy torokgyulladásnál éppúgy ott van, mint egy pattanásban. Ám ha munkába áll, olyan tarolást végez, mint amit a hét végén láttunk, Rómában. S egyszersmind hatásosat is: a penicillinszármazékok ugyan hamar visszaszorítják, de a magas láz okozta "károk" teljes felszámolása érdekében a legbetegebbek csak csütörtökön vagy pénteken kezdhetik újra az edzéseket.

CSG, Nemzeti Sport 2002.06.18.

Egy hét pihenő a beteg pólósoknak

Egyetlen ellenfél sem győzte le a magyar vízilabda-válogatottat a római nemzetközi tornán, a betegség viszont kiütéssel nyert. A csapat csak az első napon tudott vízbe szállni, utána a többség maradt az ágyban. A hazatérés után tegnap következett a kórházi kivizsgálás, s az eredmények nem vidították fel Kemény Dénest.

"Hiába látszott úgy odakint, hogy javul a fiúk állapota, az orvosok szerint a vártnál jóval hosszabb időt vesz igénybe a gyógyulás" - mondta a szövetségi kapitány. A feltételezésekkel ellentétben nem vírusfertőzést kaptak a játékosok, hanem baktérium támadta meg őket, amely mandulagyulladást okoz. Legalább egyhetes pihenő kell a teljes felépüléshez, merthogy a korai visszatérés szövődményeket okozhat.

"Nagyon rosszkor jött ez a betegséghullám" - panaszolta Kemény. "Nem állunk jól, szerettem volna ezen az öt meccsen tizenhat játékost kipróbálni a Világliga rajtja előtt, jó lett volna látni, mire képesek a fiatalok a válogatottban. Hiányzik majd tíz nap közös munka, a többség ugyanis csak a jövő hét elején kapcsolódhat be a felkészülésbe, s jövő csütörtökön már utazni kell Moszkvába, ahol a nagyon erős orosz válogatott lesz az ellenfél."

A kapitány persze addig sem kíméli hadra fogható embereit, ma délelőtt már edzést tart a római túrát túlélő, valamint az egész kalandot itthon átvészelő kerettagoknak. Komoly gyakorlást azonban, mint mondta, nem tervezhet.

Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.06.18.

Gyógyulnak pólósaink

Három kórház között ingázott hétfőn dr. Pavlik Gábor, a vízilabdázók orvosa: a múltheti római nemzetközi tornát betegséghullám miatt feladó válogatott játékosai közül valamennyi rászoruló tüzetes ellenőrzésen vett részt.

- Lehet, hogy itthonról vitték magukkal a fertőzést Rómába a játékosok, akiknek állapota hétfőre már javult, a többségnek csak hőemelkedése van - mondta a példa nélküli eset fejleményeiről a csapatorvos. - Tekintettel arra, hogy mandulagyulladással járt a betegség, muszáj óvatosnak lenni, nehogy később szövődmények lépjenek fel. Szerintem ez a hét rámegy a teljes gyógyulásra.

Kemény Dénes szövetségi kapitány kedden a "szerencsés" itthonmaradtaknak, s a kevés egészséges játékosának már edzést tart, de az még bizonytalan, hogy mikor egészülhet ki a jövő szombati moszkvai Világliga-premierre készülő kerete.

Nemzeti Sport 2002.06.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK