FONTOS


 

Az angyalföldiek sem egységesen ítélik meg a történteket: egyesek nem értik, mi ez az egész
A Vasas rendőrségi feljelentést tett


A Vasas SC ügyvezetése a rendelkezésére álló bizonyítékok értékelése után arra a megállapításra jutott, hogy a pontosan egy hónappal ezelőtt, május 18-án lejátszott negyedik Vasas-Honvéd férfibajnoki döntővel kapcsolatban bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.

Gyalog András, az angyalföldi klub elnöke ezt az információt azzal egészítette ki az MTI számára, hogy "a mérkőzés végkifejletét feltehetőleg befolyásoló versenybírói és mérkőzésvezetői tevékenységgel" akad olyan gondjuk, amelynek következtében ismeretlen személy által elkövetett bűncselekmény miatt feljelentést tettek a II. Kerületi Rendőrkapitányságon. A távirati iroda érdeklődésére, hogy miért ismeretlen a tettes, miközben a két játékvezető (Horváth Cs. és Madarasi), valamint a versenybíróságban tevékenykedők személye mindenki által ismert, az ügyvezető kitérő választ adott. Arról még a Vasas irányítói, szakértői és tanácsadói körében is megoszlottak a vélemények, hogy mit szeretne elérni a klub a sportvilágban párját ritkító lépéssel. Akadt, aki semmilyen magyarázattal sem tudott szolgálni, s volt, aki bizonyos szponzori kérések ily módon történő érvényesítésére utalt. A II. Kerületi Rendőrkapitányságon nem sikerült elérni olyan vezetőt, aki érdemben tudott volna nyilatkozni a feljelentésről, s annak esetleges következményeiről. A Honvéd a döntő ötödik meccsén nyerte meg a bajnokságot, botrányos körülmények között. A fegyelmi bizottság a Vasas négy pólósát, a csapat vezetőjét s edzőjét fél-, egy- és másfél éves eltiltással büntette, egy Honvéd-játékos négy mérkőzésen nem játszhat. Az elmarasztaltak, utóbbi kivételével, fellebbeztek. A véres vízi ütközetté fajuló eseményekkel kapcsolatban a X. Kerületi Rendőrkapitányság hivatalból indított eljárást csoportos garázdaság bűntette elkövetésének alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen.

Akik el tudják viselni a vereséget
Meglepő a hír. A részletek ismerete nélkül nem szeretnék elmélyedni e rejtélyes ügyben - apropó, mikor lesz az ötödik találkozó után kirobbant verekedés fellebbviteli tárgyalása? -, hogy vajon miért egy hónappal a történtek után tett feljelentést a Vasas, hogy vajon miért nem lehet néven nevezni a néven nevezendőket, hogy vajon miért oszlanak meg a vélemények a klubon belül is. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a futball-vb hétfői és keddi nagy vitát kiváltó döntései nyomán vajon a belgák feljelentik-e az ismeretlen tettest, amiért érvénytelenítette a brazilok ellen Wilmots gólját (egyébként a jamaicai Prendergast játékvezető elismerte, hogy tévedett); vajon a mexikóiak feljelentik-e az ismeretlen tettest, amiért nem ítélt 11-est a mexikóiaknak az amerikai O'Brien kezezéséért (egyébként a portugál Melo Pereira fújta a sípot); vajon az olaszok feljelentik-e az ismeretlen tettest, amiért sárga lapot adott Tottinak - ez volt a játékos második hasonló színű kártyája, következett a piros, így emberelőnybe kerültek a dél-koreaiak (egyébként az ecuadori Moreno úgy látta, hogy a Roma csatára színészkedett a 16-oson belül)? S egy közeli példa itthonról: vajon a vasárnapi Paks-Körmend férfi kosárlabda bajnoki döntő ötödik meccse után a vendégek feljelentik-e az ismeretlen tettest, amiért a hazaiak a végén értek el egy, a támadóidő mérése miatt vitatható, ám sorsdöntő triplát? Ha tippelni kellene, a válaszom: nem. Igaz, ezen események a paksi meccs kivételével "csak" a világ egyik legnagyobb sporteseményén történtek. A mexikóiak, a belgák, az olaszok és a körmendiek, úgy tetszik, el tudják viselni, hogy kiestek, illetve hogy nem ők lettek a bajnokok ...
Ô. B. P.

Nemzeti Sport 2002.06.19.

Meglepő Vasas-feljelentés, egy hónappal a történtek után
A tettes ismeretlen?


A Vasas ügyvezetése a rendelkezésére álló bizonyítékok értékelése után arra a megállapításra jutott, hogy a május 18-án lejátszott negyedik Vasas-Honvéd vízilabda-bajnoki döntő mérkőzéssel kapcsolatban bűncselekmény alapos gyanúja merült fel. Gyalog András, az angyalföldi klub elnöke ezt az információt azzal egészítette ki az MTI számára, hogy "a mérkőzés végkifejletét feltehetően befolyásoló versenybírói és mérkőzésvezetői tevékenységgel" akad olyan gondjuk, amelynek következtében ismeretlen személy által elkövetett bűncselekmény miatt feljelentést tettek a II. Kerületi Rendőrkapitányságon. A távirati iroda érdeklődésére, hogy miért ismeretlen a tettes, miközben a két játékvezető (Horváth Cs. és Madarasi), valamint a versenybíróságban tevékenykedők személye mindenki által ismert, az ügyvezető kitérő választ adott.

Arról még a Vasas irányítói, szakértői és tanácsadói körében is megoszlottak a vélemények, hogy mit szeretne elérni a klub a sportvilágban párját ritkító lépéssel. Akadt, aki semmilyen magyarázattal sem tudott szolgálni, s volt, aki bizonyos szponzori kérések ily módon történő érvényesítésére utalt. A II. Kerületi Rendőrkapitányságon nem sikerült elérni olyan vezetőt, aki érdemben tudott volna nyilatkozni a feljelentésről, s annak majdani, esetleges következményeiről.

A Honvéd a most sajátos megközelítésben napirendre került találkozó másnapján, az ötödik döntő összecsapáson nyerte meg a bajnokságot, botrányos körülmények között: a meccs tömegverekedésbe torkollott, s idő előtt véget ért. Az elsőfokú fegyelmi bizottság a Vasas négy pólósát, a csapat vezetőjét és edzőjét fél-, egy-, illetve másfél éves eltiltással büntette, egy Honvéd-játékos négy mérkőzésen nem játszhat. Az elmarasztaltak - az utóbbi kivételével - fellebbeztek.

A véres vízi ütközetté fajuló eseményekkel kapcsolatban a X. Kerületi Rendőrkapitányság hivatalból indított eljárást csoportos garázdaság bűntette elkövetésének alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen.

Népszabadság 2002.06.19.

A Vasas is választ akar kapni kérdéseire
Újabb feljelentés, újabb ismeretlen tettes

Nem csillapodnak a vízilabda-bajnoki döntő keltette hullámok. Tegnapelőtt napvilágot látott a hír, amely szerint a Vasas SC feljelentést tett ismeretlen személyek ellen, mivel az utolsó előtti mérkőzéssel kapcsolatban bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.

Somossy József, a Vasas edzője hallott a feljelentésről, de nem tudja, mit tartalmaz.

- Nem vagyok jogász, ezért nem tudom megmondani, mi is áll pontosan a feljelentésben - mondja. - Mi az utolsó előtti mérkőzésen történtekre szeretnénk választ kapni, mert úgy érzem, ezen gyorsan átléptek. Szeretnénk tudni, mi ennek az oka, illetve arra is választ akarunk kapni, hogy a tévedések miatt kinek, mekkora kára keletkezett.


Somossy (középen) szerint gyorsan átléptek az ügyön

A X. kerületi kapitányság az utolsó véres találkozó után hivatalból eljárást indított garázdaság alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettesek ellen. Mivel azonban a szóban forgó találkozót a Komjádiban játszották, ezért a II. Kerületi Rendőrkapitányság illetékes ebben az ügyben. Ehhez a kapitánysághoz tegnapig nem érkezett meg a feljelentés.

(buda), Színes Sport 2002.06.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK