FONTOS


 

Győzelemmel melegített az amerikai válogatott, a magyarok VL-ellenfele
A kosárlabdásított változat


Érdekes, hogy a hét végén kezdődő Világliga küzdelemsorozatára kísérleti vízilabdával hangol az amerikai válogatott (amely a magyar gárda csoportellenfele a VL-ben). A hét végén rendezett minibajnokság során a játék "kosárlabdásított" változatával szórakoztatták a nézőket a californiai Los Alamitosban.

Eszerint a negyedek négyszer nyolc percen át tartottak, a négyméteres vonalat, azaz a büntetőterület határát kitolták hatra, igaz, a szabaddobás már ezen túlról is rálőhető volt, nem csupán hét méterről vagy messzebbről. S végül fura módosításként bevezették, hogy ha egy csapat bármelyik félidő során eléri a hat kiállítást, attól fogva minden következő személyi hibapontnál nem emberelőny, hanem büntető jár, igaz, azt nem négy, hanem hat méterről kell elvégezni. (Megjegyzendő, hogy a Világligában döntetlen esetén ötméteres dobásokkal döntik el a három pont sorsát.)
A négycsapatos tornán a jenki felnőttválogatott mellett a Newport és a Long Beach, valamint a két magyar olimpiai bajnok, Varga Zsolt és Märcz Tamás által erősített World All-Stars gárdája vett részt, és végül, ahogy illik, az amerikai nagycsapat lett a győztes (nem utolsósorban azzal, hogy a nyitónapon, rendkívüli izgalmak közepette 8-7-re nyert Märczék ellen). A döntőben a Newportot győzte le Ratko Rudic együttese, igaz, az ellenfélnél szerepelt a Jug Dubrovnikból hazatért válogatott center, Ryan Bailey, aki a víkenden 18 gólt hintett, s ezáltal gólkirályként zárt. Az amerikai belharc amúgy meglehetősen vehemensre sikeredett, a negyedik negyedben a játékvezetők magukhoz kérették a két csapatkapitányt, mert a pankrációvá fajuló küzdelem azzal fenyegetett, hogy idő előtt véget kell vetni a 26 kiállítást, közte két végleges kizárást hozó öszszecsapásnak. Amelyet a "Team USA" 12-10-zel abszolvált, melynek kapcsán azt is érdemes megemlíteni, hogy ebből a csapatból került ki a legjobb védő, Layne Beaubien, aki korábban egy esztendőn át a KSI-ben pallérozódott, ezek szerint nem hiába.
Ami a mieinket illeti, Varga két góllal vette ki a részét a Világcsillagok bronzmérkőzésen aratott sikeréből (13-7), Märcz ezúttal nem talált a hálóba, viszont szerzett egy gólt az együtteshez ezen a hét végén csatlakozó, az elmúlt években Amerikában tanuló, korábban a Fradiban játszó Lontay Dániel.

Mind a huszonegyen

BUDAPEST. Pezsgőket ugyan nem bontottak, mégis már-már ünnepi volt a hangulat hétfőn délelőtt a Hajós Alfréd uszodában: idén először a férfiválogatott keretének mind a huszonegy tagja részt vett az edzésen. Kemény Dénes - akinek efölötti jókedvét csupán a gyilkosan tűző nap tompította - délutánonként egymás közötti játék során méri fel, hogy az elmúlt hetet végigedző kilenc, illetve a most csatlakozott tizenkét pólós közül melyik tizenöttel utazik a moszkvai Világliga-mérkőzésekre, amelyek szombat-vasárnap esedékesek.

Nemzeti Sport 2002.06.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK