FONTOS


 

Férfi Világliga, B-csoport, 2. forduló, Dubrovnik
Csata, tengeri sün nélkül

Hogy a helyszínnek önmagában van varázsa, szükségtelen említeni. Dubrovnik Horvátország legcsodásabb városa, továbbá a vízilabda egyik legősibb helybéli fellegvárának számít. Nem véletlen, hogy épp ide hozták a házigazdák a magyarok elleni két meccset: Veselin Djuho szövetségi kapitányként most mutatkozik be a horvát közönség előtt, márpedig az ifjú mágus eleddig itt érte el legnagyobb sikereit (legyen elég a Juggal tavaly elnyert BL-serlegre utalnunk). Minthogy a válogatott 1999-et leszámítva végigbotladozta az utolsó fél évtized világversenyeit (enyhe kifejezés ... ), nem árt, ha a Djuho általi újjáformázáshoz a déliek fanatikus közönsége is hozzáteszi a magáét.
Errefelé amúgy már akkor sem ismertek sem istent, sem embert, amikor a magyar férfiválogatott utoljára mérkőzött Dubrovnikban az akkori Jugoszlávia legjobbjaival: a játékosok mellett hol petárdák robbantak, hol üvegek landoltak, azaz a víz hűsnek, a körítés pokolinak hatott. Ráadásul anno nem a település közepén álló, félelmetes atmoszférájú uszodában rendezték a partit - nem épült még meg -, hanem a földkerekség egyik legtündéribb látványossága, az óváros melletti tengeröbölben. Még a jelenlegi szakvezető, Kemény Dénes is a csecsszopók táborába soroltatott, midőn - 1955-ben - 3-1-re kikaptunk a kikötőben, nem utolsósorban azért, mert kapusunk, Ambrus Miklós a mérkőzés legelején belelépett egy tengeri sünbe, mely balesetből eredő kínok, legalábbis hátráltatták a védésben az idő előrehaladtával.
No de ennyit a múltról, mégiscsak egy sikeres rajtot kellene megfejelni az új versenysorozat második körében. Amennyiben a moszkvai két diadalt követően itt is duplázna együttesünk, a jövő péntektől induló hatmeccses otthoni széria során kényelmesen bebiztosíthatná helyét a négyes döntőben, hiszen a tizenkét összecsapáson két győzelmet kell aratni a garantált továbbjutáshoz. Tegyük mindjárt hozzá, nem a lehetetlenre vállalkozik ezúttal a magyar gárda. Nem is elsősorban azért, mert Kemény kapitánysága alatt az eddigi tizenhárom, horvátokkal vívott találkozóból csupán kettőt veszítettek el a mieink (még 2000-ben a kassai Európa Liga-tornán, majd a sydneyi csoportmeccset), hanem mert a horvátok új alapokra helyezték válogatottjuk építését. Djuho visszahívott egy-egy régi harcost (például Stritofot), ugyanakkor nem vett be több olyat, akinek semlegesek szerint ott lenne a helye (például Baracot). A kétszeres olimpiai bajnok tréner leginkább egy sor olyan süvölvényben bízik, akiket juniorkapitányként már megismert az elmúlt évek során - nem véletlenül mondja Kemény Dénes: "A horvátok ereje épp abban rejlik, hogy egy sor sikerre éhes fiatal alkotja a csapatot." Az is kétségtelen viszont, hogy négyszer kilenc perc alatt ez a sokéves rutinnal bőven ellensúlyozható, márpedig tapasztalatból a mi oldalunkon halmoztak fel jóval többet. Pusztán erre blazírozni mindazonáltal botorság volna, Kemény sem gondolja úgy, hogy gondtalan víkend elé néz a Moszkvában repülőrajtot vett grémium: "Jobb erőben vagyunk, mint egy hete, ennek ellenére azt mondom, a felkészülés mindig csak kísérlet, a taktika a keret, magát a mérkőzést tartalommal a játékosoknak kell megtölteniük, nekem pedig az a feladatom, hogy ne nagyon akadályozzam meg őket ebben ... Az oroszok ellen a kiváló egyéni teljesítményeknek köszönhettük a sikert, ezek nélkül most sem fogunk boldogulni. A mi csapatunk egyébként nem az eredmény felől közelít a meccsekhez, hanem a játék felől az eredményhez. Azaz, ha jól megy, legalábbis nehéz minket legyőzni tiszta körülmények között, ha rosszul, akkor nincs sok esélyünk a horvátokkal szemben."
Halkan jegyezzük meg, az bizonyosan a malmunkra hajtja a vizet, hogy - egyelőre a sajtó által megerősített hírek szerint - még mindig nem száll vízbe a hazaiak abszolút kulcsembere, a lábsérüléssel bajlódó óriáscenter, Mile Smodlaka. Az pedig esetleg nekünk kedvezhet, hogy a vetélytárs hétfőn még a Föld túloldalán figyelte a naplementét, hiszen az amerikaiakkal brusztolt Los Alamitosban. Vagyis erre a hétvégére a kilencórás időeltolódásból kell visszazökkennie, ami mindig nehezebb, mint az átállás "odafelé". Természetesen ezt senki sem kalkulálja be tényezőként, különben is, van olyan jó ez a válogatott, hogy önerőből legyen sikeres. Minthogy az egyébiránt is csendes város legnyugodtabb, belső öblének partján egy, ódonságában is varázslatos hotelben szállásolták el a mieinket, az uszodán kívüli körülményekre egy szavunk sem lehet. Az uszodán belül pedig idén eddig elég szépen elboldogultunk.

Görög győzelem

Az A-csoportban szereplő görög válogatott rendkívül szoros és feszült hangulatú mérkőzésen megszerezte első győzelmét a vízilabda Világligában.
Világliga, A-csoport, 3. forduló, Patrasz: Görögország-Olaszország 9-8 (2-3, 2-2, 3-2, 2-1)

CSG, Nemzeti Sport 2002.07.06.

Orosz siker

Némileg váratlan vendégsikert hozott a vízilabda Világliga "magyar" csoportjában az orosz válogatott kaliforniai vendégszereplésének első felvonása.
Világliga, B-csoport, 3. forduló: Egyesült Államok-Oroszország 5-6 (3-3, 1-1, 1-1, 0-1) A második Egyesült Államok-Oroszország találkozóra magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor, a két horvát-magyar összecsapást szombaton és vasárnap (egyformán 20.15 órakor) rendezik Dubrovnikban. A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont/2 mérkőzés 2. Egyesült államok 5/3 (29-29) 3. Oroszország 5/3 (19-28) 4. Horvátország 4/2

Nemzeti Sport 2002.07.05.

Székely, Katonás és Kiss Csaba is utazik
Kemény hármat cserél a dubrovniki folytatásra


Elvben győztes csapaton nem szokás változtatni, mindazonáltal Kemény Dénes szövetségi kapitány az építkezés jegyében három helyen cserél a Moszkvában kettős diadalt aratott tizenötös keretben. A bal szélen Vindisch és Nyéki helyett Székelyt és Katonást, míg a jobb szélen Madaras helyett Kiss Csabát játszatja majd a mester a horvátok elleni két Világliga-mérkőzésen.


Katonás Gergő is helyet kap a Dubrovnikba utazó keretben
Eszerint Dubrovnikban a következők jutnak szóhoz: Szécsi Zoltán (BVSC), Kovács Zoltán (Honvéd) - kapusok, Fodor Rajmund (Florentia), Székely Bulcsú (FTC), Katonás Gergő (FTC), Vári Attila (Vasas), Steinmetz Barnabás (Posillipo), Biros Péter (Honvéd), Kásás Tamás (Posillipo), Molnár Tamás (Honvéd), Steinmetz Ádám (Vasas), Bárány Attila (Honvéd), Benedek Tibor (Recco), Kiss Gergely (Honvéd), Kiss Csaba (Sabadell) - mezőnyjátékosok. A keret, a teljes keret addig is a Margitszigeten készül: szokás szerint napi két tréningen teszteli a játékosokat a kapitány.

CSG, Nemzeti Sport 2002.07.04.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK