FONTOS


 

Férfi Világliga, B-csoport, 3. forduló, 1. mérkőzés, Budapest
Kemény szerint javulni kell a második meccsre
Ebből akár még gála is lehet


Magyarország-Horvátország
Hajós Alfréd sportuszoda, 18.00 (m2)


Magasra tette a mércét a magyar férfiválogatott a Világligában is, nem vitás. Moszkvában és Dubrovnikban egyaránt biztosan győzött két-két mecscsén - már ami a számszerű eredményt illeti. 11-7, 12-6, 12-8, 13-8, azt is hihetnénk, kisujjból hozta csapatunk a derbiket. A szövetségi kapitány azonban messze nem értékeli túl a teljesítményt, tudja, érzi, ennél több van a gárdában.

"Helyzetkihasználásunk nem javult túlzottan, sokat kell dolgoznunk, hogy az idény második felében önmagunkhoz méltó csapatjátékot produkáljunk" - értékelt Kemény Dénes múlt vasárnap, a horvátok elleni második diadalt követően. A mester viszont nincs könnyű helyzetben, lévén dolgozni meg nem nagyon van idő. Vegyük az elkövetkezendő hetek programját: ma és vasárnap Horvátország, jövő hét kedd, szerda Oroszország, péntek, vasárnap Egyesült Államok ellen Világliga-találkozó a Margitszigeten. Ez annyi mint tíz nap alatt hat nemzetközi összecsapás.

Na de ezzel még nincs vége ... Július 22-én az amerikaiakkal közös utazás a tengerentúlra, ahol Ratko Rudic csapatával újabb két ütközet következik, majd két nap pauza, átállás után Patraszban már a VL négyes döntője van soron. Utóbbi persze még nem száz százalék, hiszen ahhoz a B-csoport első két helyének egyikén kell végeznie válogatottunknak - az eddigi eredményeket tekintve maradjunk annyiban, mindennek eljön az ideje ...

Egyszóval brutális a sorozat. És ha még hozzávesszük, hogy a görögországi viadalt az Unicum-kupa követi, és hogy augusztus végén a belgrádi Világkupán a legfontosabb jelenése lesz ez évben a mieinknek, képzelhetik, mennyi idő marad a Kemény Dénes által említett munkára.
A megoldás? Jobb híján a meccseket kell felhasználni a felkészülésre. Mindazonáltal nem állunk rosszul: felettébb biztató, hogy még megszorítani sem tudták a riválisok Kásásékat, úgyhogy a Margitszigeten, várhatóan többezres tömeg előtt egy igazi vízilabdagála is benne van a pakliban Veselin Djuho alakulata ellen (amelyben továbbra sem láthatjuk a sérült Smodlakát, viszont ezúttal már ott lesz a medencében a kapus Percinic, valamint Dogas is). Show, sok-sok magyar góllal, remekléssel.
"Valóban, ez is megtörténhet, mi is ezt szeretnénk. Ám attól sport a sport, hogy tartogathat meglepetéseket, úgyhogy nagyon oda kell figyelnünk. Különben is, Moszkvában és Dubrovnikban sokáig szoros találkozót vívtunk, azaz nem olyan egyszerűen nyertünk, mint amire esetleg a végeredmény utal" - így Kemény, aki az idő rövidsége miatt némileg leegyszerűsített játékkal küldi vízbe fiait (tizenhatan kaphatnak szerepet a horvátok elleni két meccsen, a névsort keretes írásunkban közöljük). "Tényleg észnél kell lennünk, hiszen jó játékosok egész sora található a horvát válogatottban. Ráadásul ők talán az esélytelenek nyugalmával veszik fel a harcot, ami veszélyes is lehet."
Csapatunk a csütörtök délutáni tréninget követően edzőtáborba vonult: Sződligetre költözött a brancs, és a váci városi strandon végzi a meccsek előtti végső simításokat. Elvégre tényleg magasan a mérce. Igaz, általában át is ugorja ...

Benedek Tibor: kiszállt, de beszállhat

Ha Benedek Tibor egy edzés kellős közepén kiszáll a vízből azzal, hogy nem kap rendesen levegőt, az minimum aggodalomra ad okot. Elvégre a csapatkapitány a maga kóros maximalizmusával csak a legvégső esetben hagy ki tréninget, ha ott van, soha nem vesz vissza a teljes fordulatszámból, arra pedig senki sem emlékszik, hogy akár egyet is félbehagyott volna.
Csakhogy a balkezes egy "Nem megy ... " mondattal mászott ki a medencéből a kétkapus gyakorlás során, aminek láttán Kemény Dénes azonnal kórházba küldte Pavlik Gábor csapatorvos kíséretében. Az elmúlt két hetet nagyszabású köhögések közepette töltő, a Világliga góllövőlistáján 13 góllal második helyezett pólósról este szerencsére kiderült, nincs súlyos baja. "Egy becsületes légcsőhurut - adott diagnózist Pavlik doktor. - Valami apró vírustól lehet, szerencsére Tibi tüdeje, az arc- és homlokürege egyaránt tiszta. Azért kap gyógyszert, de úgy vélem, a csütörtököt átpihenve pénteken beszállhat játszani."

A horvátok elleni magyar keret

A horvátok ellen tizenhat játékos kaphat szerepet a kapitánytól. A keret: Kovács Zoltán (Honvéd), Szécsi Zoltán (BVSC) - kapusok, Bárány Attila (Honvéd), Benedek Tibor (Recco), Biros Péter (Honvéd), Fodor Rajmund (Florentia), Kásás Tamás (Posillipo), Kiss Csaba (Sabadell), Kiss Gergely (Honvéd), Madaras Norbert (Vasas), Molnár Tamás (Honvéd), Steinmetz Ádám (Vasas), Steinmetz Barnabás (Posillipo), Székely Bulcsú (Ferencváros), Vári Attila (Vasas), Vindisch Ferenc (Vasas) - mezőnyjátékosok

AZ, CSG, Nemzeti Sport 2002.07.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK