FONTOS


 

Férfi Világliga, B-csoport, 4. forduló, 1. mérkőzés
Férfi Világliga, Magyarország-Oroszország 10-6
Kezdeni is tudnak ám!


Vajon mire használhatta Kemény Dénes a végtelen hosszúnak tűnő tíz perces szünetet?
Dicsért?

Világliga, B csoport, hetedik forduló:
Magyarország - Oroszország 10-6 (4-1, 2-0, 2-3, 2-2)
Hajós Alfréd uszoda, 2000 néző
vezette: Grosso (olasz), Tomic (horvát)
Magyarország: Szécsi - Steinmetz B., Biros 2, Kásás 1, Kiss G. 1, Molnár 2, Benedek 3. Csere: Székely, Steinmetz Á., Vári, Fodor, Kiss Cs. 1
Az orosz góldobók: Sztratan 2, Dokucsajev, Jerisov, Csomakidze, Zinnurov 1-1
emberelőny: 8/4, illetve 6/2
négyméteres: -, illetve 1/1


Benedek Tibor (fehér sapkában) igencsak megdolgoztatta az orosz védőket, az ellenfél játékosai többnyire nem is bírtak vele
Dicsérhetett. Elvégre ezúttal az első két negyedben padlóra küldte ellenfelét csapata. Nem várt a harmadik játékrészig, mint pénteken a horvátok ellen, s nem várt a zárófelvonásig, mint vasárnap ugyancsak Djuho együttese ellen. De nemcsak az utóbbi két találkozóra, hanem az eddigi összes, szám szerint hat Világliga derbire az volt a jellemző, hogy a meccs második felében őrölte fel válogatottunk a riválisa erejét, hagyta azt teljesen faképnél.
Ezúttal más volt a koreográfia. Már az első támadásunk sejtetni engedte, újítani készülnek a fiúk. Molnár Tamás ültette hintába Kozlovot, majd fordult be a menetrend szerint érkező bejátszással. Gyorsan Makszimovval szemben találta magát az óriási formában vízipólózó centerünk - nem is hibázott. A következő attaknál ugyan elhamarkodottan tüzelt, ám a balul sikerült átlövésben is megtalálhatjuk a pozitívumot. Az önbizalmat. Látszott, látszik és nemcsak Molnáron, hanem szinte összes társán, hisznek magukban, tudják, hogy jók, így pedig máris lépéselőnyben vannak ellenfeleikkel szemben.
Benedek Tibor is lépéselőnyben volt, mikor Stratant üldözte (2-0), és később Biros Péter is gyorsabban gondolkodott, mint a vele szemben állók (3-0). Ment, viharzott a csapat, már-már az volt az ember érzése, lehet bárki az ellenfél, lehetetlen feltartóztatni.
Lehet, hogy Kemény Dénes a védekezésről diskurált fiaival a pauzában?
Lehet. Sok kivetnivalót nem találhatott, Szécsi Zoltánnak alig akadt védeni valója (Csomakidzével szemben ő szabálytalankodott, a négyest Jerisov vágta be - 3-1), köszönhetően a társak egészen briliáns védekezésének. Kapusunk hangos szavakkal vezényelte a zónát, amely nemes egyszerűséggel elnyelte az orosz támadásokat. Döbbenetes volt látni, amint a vendégek megpróbálták játékba hozni Csomakidzét, avagy Rekecsinszkijt, de sehogyan sem sikerült nekik. Ragyogó ütemben érkeztek ugyanis a bekknek besegítő társak, pillanatok alatt hárman-négyen vették körül az éppen bentlévő középcsatárt (csak miheztartás végett: két kifejezetten erős, jó centerről van ám szó!), a labdát így kivétel nélkül mindig egy magyar halászta el.
Vagy a lefordulás volt a téma a konditeremben? (Jó szokás szerint ugyanis ott töltötték a szünetet a lelátó kedvencei.)
Az is lehetett. Lehetett, elvégre ebben a műfajban is láthattunk néhány villanást. Például az első negyed legvégén, mikor is Kiss Gergely álompasszával Benedek lépett meg. A napokban 30. születésnapját ünneplő klasszisunk nyomába Kozlov és Strapan próbált odaérni - hasztalanul (4-1). A második játékrészben sem álltak le a fiúk; Molnár ismét bekezdett, Deniszovot annak rendje és módja szerint állíttatta ki magáról. A fórt Biros váltotta gólra (5-1), szegény Makszimovnak talán felvillant egy nem is oly távoli emlék: tudják, Sydney és az ezerfokon égő, a csúcsok csúcsán járó Kemény-legények. Benedek kapásgóljánál (6-1) feltehetően már könyörgött magában, hadd mehessen a kispadra, de Kabanov mester az istenért sem akarta beküldeni Fedorovot.


Benedek bevágta (kép: MTI - Földi Imre)
Mindazonáltal a mieink ezt követően megkegyelmeztek Makszimovnak - a szünetig már nem idegesítették többé. Nem úgy a támadókat, akiknek továbbra sem hagytak levegőt, Kásás vezérletével, Vári és Steinmetz Barna bekkelésével csodálatos összhangban védekeztek.
És akkor eljött a sokat emlegetett tíz perces szünet. Nem hiányzott. No, de vajon mit mondott ekkor Kemény Dénes? A meccs után ezt is elárulta: "Nem sokat beszéltem, nem is lett volna értelme, csupán a legvégén kértem őket, folytassák azt, amit addig ... "
Na de mit csinálhatott a kapitány a pauza elején? "Nyolc percig pihentem. De nemcsak én, a fiúk is ... " Nem vitás: megérdemelt szusszanás volt ez.
Márcsak azért is, mert még hátra volt ekkor tizennyolc perc, tizennyolc hosszú perc. Ebben már csak őrizte előnyét a gárda, néha a közönségnek játszott, kicsit talán tartalékolt is az erejével. Kásás Tamás hihetetlen "finom" lövőmozdulata, a két Kiss, Gergő és Csaba villámgyors, meglepő bombája (utóbbi csapattársa Makszimovnak a spanyol Sabadellben, úgyhogy később volt mit megvitatniuk ... ), Molnár Tamás szemfülessége így is négy találatot eredményezett. Emellett Szécsi klasszisát érdemes kiemelni: a BVSC kapusának az összecsapás második felében jóval több feladata volt (a védekezésben is visszavettek aprónyit a fiúk), de szerencsére ez sem okozott neki gondot. Ha kellett kivételes kiúszásaival, ha kellett elképesztő reflexeivel kergette az őrületbe az orosz játékosokat. A hat kapott gól négyszer kilenc perc alatt igazán csodás mutató, a hétből hét megnyert Világliga meccsről nem is beszélve.
Szerdán újra jönnek az oroszok - a kérdés csak az, mennyire szegte kedvüket ez az egyoldalú játék?
Mert mi élvezzük, ez nem lehet vitás.

Mestermérleg
Kemény Dénes: - Eddig azért panaszkodtunk, mert a mérkőzések végén játszottunk jól, ezúttal meg a végén nem. Mindenestre én elégedett vagyok, hiszen most friss ellenféllel szemben sikerült elhúznunk, ami meghatározta a meccs további részét. Egy-két játékelemben javultunk, egy-kettőben visszaestünk, dolgozunk tovább, azon vagyunk, hogy idővel mindenben a legjobbat nyújtsuk.
Alekszandr Kabanov: - Átalakulóban van a csapatunk, hat új játékost kell beépítenem, így tulajdonképpen az történt, amit várni lehetett.

AZ, Nemzeti Sport 2002.07.17.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Örömteli, hogy már a mérkőzés elején jól játszottunk. Szép gólokat lőttünk, és volt egy-két bravúros labdaszerzésünk is. Tulajdonképpen mindenkinek a teljesítményével elégedett vagyok. A végére egy kissé elfáradtunk, de tartani tudtuk az előnyt."

A csoport állása:
1. Magyarország 21 pont/7 mérkőzés
2. Oroszország 13/7
3. Egyesült Államok 10/6
4. Horvátország 8/6

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK