FONTOS


 

Férfi Világliga, B-csoport, 5. forduló, 1. mérkőzés
Ez nem csak játék, látványos fesztivál volt!
Már senkinek sincs kegyelem

Igen, már eldőlt, elvben semmi tét - a VL-ben az sem számít, első vagy-e, vagy második a csoportban, amúgy már a spiccet sem lehet elvenni tőlünk -, ehhez képest többen tobzódtak a tribünön, mint az eddigi négy hazai meccs során bármikor. Voltaképpen igazuk van a szurkolóknak: már nem sokáig láthatják az urakat élőben pólózni.

Kemény Dénes legalábbis a tizenhárom kijelölésénél a nézők kiszolgálása mellett döntött: egyedül az egyre kimerültebb Kásás Tamásnak szavazott meg pihenőt, egyébként az összes ászt bevetette. A csapat pedig úgy kezdett, hogy szintúgy a közönség kiszolgálására szavaz. Ebben a jenki kapus is partner volt, aki - miután Fodor lefordulásánál még hárított - előbb Kiss Gergő, majd Benedek lövésénél is tanújelét adta: attól, hogy Mosesnek hívják, a kezei nem kőtábla-szilárdságúak. Biros emberelőnyös góljánál már ő is csupán közeli szemlélő volt: a léc alá zúduló labdát alulnézetből figyelte (3-0). Ugyanakkor a túloldalon Szécsin az első kilenc perc során nem lehetett kifogni: hálóőrünk öt parádés védést mutatott be, melyek közül az, amellyel Azevedo kapáslövését fogta, a Bibliában is megörökítésre méltó lett volna, más kérdés, hogy azt a könyvet már befejezték. Eközben a centerek betakarása ama bizonyos moszkvai hóesést idézte (ez nem a Bibliából van ... ), avagy a zóna újfent egészen tökéletesen szűrt, jóllehet a jenkiknél a hegyomlás jellegű dubrovniki légióst, Baileyt kellett semlegesíteni.


Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Az elsősorban a vendégek territóriumán ismert "show-time" magyar változata zavartalanul folytatódott a második részben, immáron Moses kiiktatásával. Kiss Gergő bombája után Kemény megint a balkezest játszatta volna meg a balszélen megúszó Fodorral, ám olykor az edzői kommandírozás figyelmen kívül hagyása is kamatozik, lévén Fodor Kiss helyett a rövid sarkot választotta. Ötödik akciógólunkat eztán a Molnár-Benedek kettős gyártotta le: pazar darab volt, ne tagadjuk, egy kontra végén a center tökéletes ütemben és magasságban adta középre a labdát, a kapitány pedig szédületes mozdulattal a felsőbe húzta. Hogy azért mindenki kedvenc szuperhatalma ne érezze így 6-0 táján teljesen elanyátlanodva magát, Baileyről egy picit lepuhult a bekk, s ezt már kihasználta a center. Nem mintha a válasz nem érkezett volna postafordultával: noha úgy festett, lepörög a támadóidő, Kiss Csaba egy tökéletes röppályájú lövéssel hervasztotta a kispad mellett a többhöz, s jobbhoz szokott edzőzsenit, Ratko Rudicot. Ettől függetlenül valamelyest magára talált a vendégcsapat, tán a mieink is feljebb engedték a gázpedált, így Azevedóék további három góllal okoztak némi döbbenetet az esőben is kitartó drukkerekben - mindazonáltal az ezerfejű mind az ezer (háromezer) száját mosolyra húzhatta, hiszen ezúttal Benedek volt a feladó, s Molnár az, aki behúzta a nyolcadikat (8-4).


Hiába védekeztek nagyon határozottan Benedekkel (8) szemben, kétszer is betalált
A harmadik részben újabb, az Újvilágból ismert figura volt soron: Fodor touch-downt ért el, miután egy lepattanónál labdástul áthaladt a gólvonalon. Később kibekkeltünk egy hátrányt, majd Biros zúzta be a Moses-féle kőtáblákat, szakvezetőnk pedig bevezényelhette az ifjúságot. Nem vallottak szégyent: Katonás bejátszásából Bárány négyest érően forgatott, Kiss Csaba nem tévesztett, végképp tudatosítva az amerikaiakban: a Margitszigeten senkinek sincs kegyelem (11-4). Eztán a sebesség nem a gázpedál felengedése, hanem a fék lenyomása okán csökkent, amit a koncentrációszint lanyhulása okozott, ezt három ziccer kihagyása, továbbá a jenki gólfelelős, Azevedo duplája illusztrálta. Benedek biztos ami biztos, Kiss Gergővel párban elvarázsolta az ellenfél jobb oldali védelmét, no és a nézőket, öt másodperccel a duda előtt zuhintott góljával (12-6).
Hogy a zárórész kezdett fesztiváljelleget ölteni, arra Steinmetz Barna találata volt az ékes bizonyíték: állóbekkünk "műfajidegen", lefordulásos gólt szerzett; na persze, Fodor léc alá tett labdája sem volt kutya. Az, amit a Székely-Molnár-Biros hármas művelt, valóban kiverte a biztosítékot (15-6) - habár ezt követően Wigóék is relatíve eredményesen tapogatóztak a sötétben (15-8).
Az viszont a napnál is világosabbnak tűnt, hogy a magyar játékosoknak továbbra sincs elegük a vízilabdából: sőt, bízvást kijelenthetjük, a kilencedik derbin adták elő a leglátványosabb darabot. Hogy a nagy közönség katalizálta volna őket? Lehet. Végtére is a maguk műfajában ezek az urak igazi művészek.

Mestermérleg:
Kemény Dénes: - Először is köszönet a közönségnek, hogy ily nagy számban volt kíváncsi ránk, ez rendkívül jólesik. A csapat láthatóan frissebben mozgott a pihenőnapot követően, nagyobb kedvvel játszottak a fiúk, hátul ugyan elkövettünk néhány hibát, ám ezt vasárnapra igyekszünk orvosolni. Az amerikai gárda ugyan fiatal, de erős, megverte a horvátokat és az oroszokat is - ma talán azzal vált könnyebbé a sikerünk, hogy azt a négy kiváló, régi játékosát többé-kevésbé sikerült semlegesítenünk.
Ratko Rudic: - Körülbelül ezt vártuk: a magyar együttesben minden poszton kiemelkedő tudású pólós játszik, a csapat gyors, bármilyen taktikát képes megvalósítani, nem csodálható, hogy dominál a Világligában. Nálunk egyes játékosoknak az is újdonság, hogy ennyien nézik őket: persze, a cél az, hogy tanuljunk, márpedig ez az iskola elég jónak tűnik.

Világliga, B csoport, kilencedik forduló:
Magyarország - Egyesült Államok 15-8 (3-0, 5-4, 4-2, 3-2)
Hajós Alfréd uszoda, 2000 néző
vezette: Clara (olasz), Hasszekioglu (görög)
Magyarország: Szécsi - Steinmetz B. 1, Kiss G. 2, Fodor 3, Molnár 1, Biros 3. Csere: Benedek 3, Kiss Cs. 2, Vári, Bárány.
Az amerikai góldobók: Azevedo 4, Bailey 2, Powers 1, Wigo 1.
emberelőny: 2/2, illetve 3/1
négyméteres: 1/1, illetve -

Kemény Dénes: "Talán nagyképűen hangzik, de szinte hétköznapivá válik, hogy kijövünk a Margitszigetre, s nyerünk egy jó mérkőzésen remek közönség előtt. A csapat a találkozó elejétől a végéig élvezte a játékot, szépségdíjas gólokat lőttünk, igazi magyaros vízilabdát mutattunk be."

A nap másik, Splitben rendezett mérkőzésén:
Horvátország - Oroszország 6-10 (2-2, 3-3, 1-3, 0-2)

A csoport állása:
1. Magyarország 27 pont
2. Oroszország 17
3. Egyesült Államok 15
4. Horvátország 13

CSG, Nemzeti Sport 2002.07.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK