FONTOS


 

Olyan is akadt, aki körbebringázta San Franciscót
Lazítás, aztán kifulladásig

Élesben is megismerkedni az Amerika friss félelmeiből adódó extra biztonsági intézkedésekkel egyszerre érthető és megmosolyogtató. Néha az az ember érzése, hogy az elmúlt esztendő szeptemberének borzalmai arra a szintre juttatták a helybéli szerveket, amelyekkel hazánk polgárai ötven esztendővel ezelőtt ismerkedhettek meg. Már itt is az a gyanús, ami nem gyanús. Hosszas sorban állás a reptereken, épphogy az ember köldökét nem nézik meg, egyébként mindent. Amikor a szállodában kiosztják a kulcsokat, majd a válogatott illetékese azt kéri a portástól, ugyan, írja már le neki, mely szobák jutottak a magyar pólósoknak, az közli, nem áll módjában kiadni a szobaszámokat. Az sem számít, hogy egy náció, egy delegáció, egy csapat? Nem, biztonsági intézkedés. Ha mi, magunk között begyűjtjük a számokat, azzal nincs gond, de ő nem írhatja le. Logikus ...


Kiss Csaba a labdamentes, monoton úszóedzés végén sem vesztette el a humorérzékét (Fotó: Árvai Károly)
Mindazonáltal mindenkinek jogában áll jól éreznie magát - márpedig erről a privilégiumról a magyar pólóválogatott tagjai sem kívánnak lemondani. Ehhez pedig minden adott: a csapat idei eredményei (eddig tízből tíz győzelem a Világligában) garanciát jelentenek az idilli hangulatra; másfelől az amerikaiak úgy szervezték a túrát, hogy együttesünk a maga ura lehessen, négy kisbuszt béreltek a mieink számára, azzal oda mennek, ahová akarnak (a sofőrködés is önerős: egy-egy záróvonal-átlépés tán belefér az ismerkedési fázisba).
Kedden ennek jegyében a nap nagy részét az Államok legszebb városának tartott San Francisco utcáin töltötték fiaink. Akadt, aki egy keményebb környékre keveredve két hajléktalan bokszmérkőzését nézte végig, mások a város fölé magasodó oromzatra gyalogoltak fel, a Benedek, Fodor, Molnár trió ugyanakkor már a délelőtt folyamán egy húzósabb lábtempótréningen vett részt, minthogy a kikötőben bérelt kerékpárokkal elég szép adagot tekert le, még a város emblémájának számító, zsenge két kilométer hosszú Golden Gate-en is átpedálozott. A híd akkor már nem burkolózott felhőbe, miképp reggel - ettől függetlenül csurom egy víz volt a három "touros", még úgy is, hogy a filmekből tán mindenki által ismert szédületesen meredek utcákon felfelé menet jobb híján tolták a bringákat.

A kiadós túra végén először a vonatállomás melletti parkolóban nem kifejezetten jó helyen hagyott kocsik szélvédőjére illesztett 25 dolláros büntetési cédulákat gyűjtötték be, majd napnyugtakor egy egyetemi uszodába hajtattak, elvégre egy dolog a turistáskodás - jövő héten a VL négyes döntője esedékes. Kemény Dénes másfél órán át úszatta játékosait, még ha igen változatosan adagolta is a kilométereket. A kapitány amúgy előre közölte a pólósokkal, hogy bár a lazítás is része a programnak ("az eddigi eredmények és az örökös meccsfeszültség után ennyi jár"), azt is leszögezte, a súlyzók alatt és a vízben százegy százalékos teljesítményt vár ("az idény legfontosabb mérkőzései még előttünk vannak"). Ennek jegyében kegyetlenül meghajtotta a csapatot, négyezer-ötszáz métert kellett végighajtaniuk az uraknak, ráadásul este nyolctól, azaz olyan periódusban, amikor a biológiai órájuk hajnali ötöt mutat. Becsületükre legyen mondva, zokszó nélkül megcsináltak mindent, igaz, utána látszott rajtuk, hogy ez egy kicsit még ezeknek a gladiátoroknak is sok volt. Természetesen Kiss Csaba volt az, aki még ezúttal is képes volt valami ökörségre. Balkezesünk ugyanis a maga szokványos faarcával közölte: "Kicsit idegesít, hogy épp bemelegedtem, és már abba is hagyjuk ... "

Kásás Tamás kimaradt a keretből

Egy embert hiába keresnek a magyarok soraiban a Friscótól ötven kilométerre fekvő Moraga városában: Kásás Tamás ugyanis nem tartott a csapattal. Ászunk már az utolsó két meccset is kihagyta, miután a kapitány úgy látta, sokkal kimerültebb annál, mintsem hogy értelme legyen betenni. A háttérben mindazonáltal van más is: "Tamás régóta küszködik a bal vállával és a derekával, s most az MR-vizsgálatok is azt mutatták, nincs minden rendben nála - egészítette ki a képet a szakvezető. - Pihenésre és kezelésre van szüksége, ezért nem tartott velünk."
A huszonhatodik születésnapját szombaton ünnepelt Kásás annyit fűzött mindehhez hozzá, hogy speciális gyógytornát kell végeznie. A pólósnak amúgy nem a lövőkarjával van gondja: a bal karja rendszeresen elerőtlenedik egy gerincből induló kisugárzás okán. Emiatt és derékbántalmai okán - legalábbis információink szerint - erősen kérdéses a patraszi játéka is.

CSG, Nemzeti Sport 2002.07.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK