Mottó: "Nem a győzelem, a részvétel a fontos" - Coubertin
  
KatacaSport KATACA Fórum vendégkönyv Sitemap E-mail adathu

Férfi Világliga, B-csoport, 6. forduló
Az Édentől nyugatra, némileg fagyoskodva

A filmesek szerint Kolumbusz Kristóf genovai tengerész 1492-ben a paradicsomot hódította meg, midőn felfedezte az Újvilágot (a főhőst Gerard Depardieu alakította, bár ez mellékes), mindazonáltal ismerünk olyan szegmenseket, amelyek nem igazán a Kánaánt idézik. Ilyenek például az amerikai uszodaviszonyok. Medence szinte mindenütt van, ám olyan komplexumot, mint a Hajós Alfréd Uszodának is nevezett Édenkertet, keveset hord hátán a Föld. A Margitszigeten minden együtt van, nem csoda, hogy az onnan induló hadak többnyire diadalmasan tértek meg hódító útjaikról.
Az Édentől nyugatra más a helyzet. Itt egy, a modern kori követelményeknek megfelelő vízilabdaedzést nem igazán lehet kivitelezni. Egy háromórás szeánsz ugyanis tornatermi tré- ningből és medencés foglalkozásból áll, a kettőt csupán az a néhány méteres séta választja el egymástól, amelynek során a súlyzóktól a partig gyalogol az ember. Legalábbis a szigeten. A jólét kellős közepén bezzeg akadály akadály hátán. A napi egy edzést szét kellett választani, s nem csak azért, mert a tornateremként szolgáló fitneszközpont és az uszoda félórás kocsiútra fekszik egymástól: kora este, a csobbanás előtti időszakban annyira tele van a fitneszszalon, hogy tizenöt pólós csak hébe-hóba jutna szerekhez, vagyis a vasmarkolás marad reggelre, a vízkarmolás estére. A probléma ezzel azonban nem oldódott meg teljesen, elvégre a sikereink egyik alapját jelentő, a világot messze megelőző kislabdadobás (ezek afféle apró medicinek, hihetetlenül hasznosak a lövőmozdulat felgyorsításánál) a tükrökkel bélelt fitneszcentrumban megoldhatatlan. Tehát a napot a szálloda hátsó bejárata elé épített széles oszlopoknál kell kezdeni - elsőrangú lőfal -, majd a gyakorlatok végeztével (az egyik alkalmazott szerencsére pusztán a végén érkezett meg, s szólt, a vendégek panaszkodtak a döngésre) tízperces kocsikázás a súlyokig, amit csupán tíz óra múlva követ a vizes meló.


Benedek Tibor a hazai Világliga-meccseken is megszórta az amerikaiakat, reméljük, idegenben sem tesz másképp (Fotó: Árvai Károly)
Csütörtökön egyébként már a meccs helyszínén következhetett: amíg egy meglehetősen vadregényes erdei úton haladtak válogatottunk kisbuszai, régi jó nóták kavarogtak az egyszeri fejében ("Lent, hol a tölgyek, őrzik a völgyet, kúszik az erdei út ... "), na persze, Ságvári sporttárs képbe kerülése nélkül. Aztán amikor megpillantotta a Soda Aquatic Center elnevezést San Francisco Moraga nevű elővárosában, a Sydneyben látott Aquatic Center alapján valami impozáns létesítményt várt. Nos, medencéből találtunk hármat a hegyoldalban, néhány ideiglenes lelátóval, továbbá egy kisebb öltözőépülettel kiegészítve - az olimpiai palotával nem igazán említhető egy lapon, de egy könyvben se nagyon.

Amúgy tündéri a hely, fenyvesek körös-körül, diszkréten magasodó ormok kissé távolabb - hanem ez a környék alighanem a festői Kalifornia leghidegebb helye. Amikor az esti tréning befejeződött a csillagfényes mennybolt alatt, a medence mellett nem volt több öt-hat foknál - szolid remény, hogy a Világliga-találkozók időpontjában a nap épphogy eltűnik a horizontról, azaz tizenöt foknál aligha lesz kevesebb.
A csoportkör zárókörében egyébként számunkra nem maradt más, mint a játékunkat úgy csiszolgatni, hogy az a jövő heti négyes döntőre a lehető legjobban összeálljon. Mindez amerikai szemszögből hosszabb távra vonatkozik: a voltaképpen már kiesett együttes az augusztus 20-án kezdődő Világkupára gyakorolhat. A múlt hét végén 15-8-cal és 17-5-tel elintézett vetélytárs ellen elvben idegenben sem adódhatna gondunk. Ugyanakkor a magyar idő szerint szombaton és vasárnap hajnalban négy órától esedékes összecsapásokon gyaníthatóan várnak ránk érdekességek. A találkozót megelőző technikai értekezleten ugyanis a kubai FINA-delegátus, Guillermo Martínez felvetette, hogy ő szívesen megnézne egy ikszre végződő meccset eldöntő büntetőpárbajt. Erre az amerikai vezetők is helyeselni kezdtek, hogy na igen, egy jó kis szétlövés valóban bearanyozná a víkendet, végül mindannyian az olasz-görög bírópárosra néztek.

Hogy ezek után a játékvezető kettős milyen szemmel nézi a meccset, majd elválik - az viszont leszögezhető: rendkívüli teljesítményre lesz szükségük, hogy egy négyszer kilencperces összecsapáson eltüntessék a két gárda között normális produktum esetén meglévő minimum ötgólos különbséget. Habár az Édentől nyugatra még tán ez is megtörténhet ...

CSG, Nemzeti Sport 2002.07.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK