FONTOS


 

Persely csapata visszalépett az OB I-től, és a másodosztályban folytatja
Tatabánya nem bírja az élvonalat


Tíz év elmúltával tavaly élvonalbeli szereplést ünnepeltek a Tatabányai Vízmű SE pólósai. A hajdani bányászvárosban akkor derűlátóan kezdtek munkához, hiszen a város vezetése jelezte: szívesen támogatja a csapatot, amennyiben az OB I/B-ből feljebb tud lépni. Ennek a kritériumnak akkoriban megfeleltek Persely Józsefék, ám a helyzet változott. Az együttes így érthetően gyengén szerepelt, és a sikerek híján csak abban bízhatott, hogy - lévén az elmúlt bajnokságban nem hirdettek kiesőt - a következő évben biztosabb anyagi forráshoz jut a gárda.
A TVSE az elmúlt bajnokságban összesen hét pontot szerzett, két győzelemmel és három döntetlennel az utolsó helyen végzett. A szabályok értelmében a csapat tehát bennmaradt, a realitás azonban azt súgta a szakosztály vezetésének, hogy a következő bajnokságban egy osztállyal lejjebb száll vízbe a Tatabánya. Időközben ugyanis kiderült, hogy a TVSE nem tudja előteremteni azokat a kondíciókat, melyek az élvonalhoz szükségesek. Az egyesület még úgy sem tud megélni, hogy elnökségében a város alpolgármestere és egy önkormányzati képviselő is igyekezett előteremteni a szükséges pénzt ... Noha Persely József vezetőedző szerint egy biztos bentmaradó csapatot négymillió forintból fent lehet tartani, Tatabányán kijelentették: nincs anyagi keret, így szükség sincs első osztályú vízilabdára. Vagy amennyiben úgy érzik, a TVSE tarhálja össze a pénzt ...
"Ilyen körülmények között nincs értelme az OB I-ben kínlódni - összegezte az elmúlt év keserű tapasztalatait Persely József. - Rá kellett jönünk, hogy a pólóban ugyanúgy alakulnak a dolgok, mint másutt. Amikor sikeres a csapat, többen teljes mellszélességgel ácsorognak a medence partján, hogy majd ők segítenek, a sikertelenség időszakában pedig azt is elfelejtették, hogy a világon vagyunk. Egy éve bizakodtunk, hogy majd a város segít, de nemrég egy városi vezető közölte: ha akarjuk a pólót, tartsuk el magunkat. Pedig egy sikeres csapathoz csupán négymillió forint kellene. Rendkívül ügyes, jól képzett fiataljaink vannak, mi nem igazolnánk senkit, csak a Tatabányán képzett, helyi vízilabdázókból állítanánk össze egy csapatot, mint ahogy ezt tesszük ma is. Új alapokra kell helyeznünk a tatabányai pólót, és a fiatalokkal kell megmutatnunk, hogy jók vagyunk - legalább a másodosztályban. Az elmúlt egy évvel egyébként anyagilag meglehetősen padlóra küldtük a klubunkat, pedig itt senki sem kapott fizetést, pusztán a fővárosi és szlovákiai játékosok utaztatását fedeztük. Ki sem merem mondani, mennyi volt a költségvetésünk az élvonalban."
Ha figyelembe vesszük, hogy Persely József évi négymillióból az élvonalban tudna tartani egy csapatot, el lehet képzelni, milyen összeget fordított csapatára a tavaly utolsó helyen zárt TVSE. A klubnál egyébként számos fiatal, tehetséges játékos vízilabdázik, és vannak, akik a nyáron visszatérnek fővárosi kluboktól. Ôk pótolják majd a szlovákiai és budapesti játékosokat, akikre nem tarthat igényt Persely József. Az edző szerint ez a csikócsapat is képes meglepetést okozni a másodosztályú bajnokságban. A kérdés, hogy az első helyet meg tudná-e szerezni a fiatal gárda. Ha igen, hiába, hiszen Tatabányán egyelőre nincs szükség az élvonalbeli együttesre.

Molnár József, Nemzeti Sport 2002.08.01.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK