FONTOS


 

Elkezdte felkészülését a női válogatott
Fiúk ellen gyakorolnak


Elkezdték hát. A nemzetközi versenynaptárnak köszönhetően nyugodt nyaruk volt, az athéni olimpiáig minden bizonnyal az utolsó. Jövőre Eb, majd közvetlenül utána világbajnokság vár rájuk, 2004-ben pedig ...
Reméljük, az olimpián lesz elfoglaltságuk. Noha most a decemberi Világkupa apropóján jött össze a csapat, s kezdte el az edzéseit, mondani sem kell, a szeme előtt már az ötkarikás részvétel lebeg. Női válogatott tréning, hosszú időt követően újra. A keretben a megszokott arcok, talán csak a tizenöt esztendős, remek adottságokkal bíró Tomaskovics Eszter ismeretlen az edzéseket szorgalmasan látogatók számára. Hárman hiányoznak csupán: az Olaszországban tartózkodó Valkay Erzsébet, valamint a két californiai diák, Pelle Anikó és Győri Eszter. A többiek egytől egyig a fedélzeten, így a még idehaza lévő cataniai légiósduó, a Drávucz Rita, Stieber Mercédesz kettős is.

"Mint sokszor mondtam, bárki itt lehet közöttünk, továbbra is keressük azokat a lányokat, akik alkalmasak a feladatok megoldására" - említi Faragó Tamás, a kapitány, aki első évében Eb-aranyat és vb-ezüstöt nyert a hölgyekkel. Akik már az első edzésen is iparkodnak, nem véletlen, hogy mindegyikük teljesíti a szakmai stáb által megkövetelt szakmai minimumot. Sőt, ahogy Faragó említi: "Örömteli, hogy a teszteredmények azt mutatják, úszástudásban és lábtempóban is fejlődtek a lányok". Mindazonáltal hibákat is felfedezett a mester: "Komoly labdatecnikai hiányosságokat láttam!"

Az összkép azonban egyértelműen pozitív, ezt az UTE 1987-es korosztályos fiú bajnokcsapata is megerősítheti. Velük kétkapuzott a hölgykoszorú, aminek a jelek szerint folytatása is lesz, lévén mindkét csapat hasznosnak ítélte a "keveredést". "Új típusú, keményebb, harciasabb játékra, játékvezetői felfogásra kell felkészülnünk. Számunkra nagyon jók ezek a kétkapus meccsek" - folytatja a szövetségi kapitány.
A válogatott programja szépen körvonalazódik: október 17. és 20. között Budapesten közös edzőtábor lesz a görögökkel, novemberben Athénban pedig nemzetközi torna vár bajnokainkra, amely után újabb magyar-görög közös felkészülésen izzadhatnak és továbbra is szó van a decemberi, perthi Világkupát megelőző új-zélandi viadalról.

AZ, Nemzeti Sport 2002.09.11.

A női válogatott is megkezdi Vk-felkészülését
Befejeződött a vakáció


Minden tekintetben vége a nyárnak: a naptár szerint, az iskolacsengők szerint - továbbá női vízilabdázóink számára is. A vakáció befejezését csalhatatlanul jelzi az is, hogy szeptember 9-én, hétfőn délelőtt és délután a Margitszigeten lesz jelenésük legjobbjainknak.
Faragó Tamás, a női válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön hirdette ki keretét, amelynek tagjaival a tavalyi nagy sikerek megismétlését tervezi, azaz az Eb-hez és a vb-hez hasonlóan a dobogó tetejének környékén szeretné látni a lányokat. "Elkezdjük a munkát, lazítani volt időnk a nyáron, mostantól azonban nem lesz megállás. Az első állomás a decemberi Világkupa, a fő cél azonban természetesen az olimpiai részvétel. Éppen ezért mondom, hogy a keret továbbra is nyitott, jó teljesítménnyel bárki bekerülhet a csapatba. Továbbra is keressük a tehetséges lányokat" - magyarázta a mester, aki ezt alátámasztandó a 15 esztendős (!) Tamaskovics Esztert is meghívta az első tréningre. "Ô a korosztály legnagyobb tehetsége, kíváncsi vagyok rá, most ott lesz közöttünk, aztán majd meglátjuk" - közölte Faragó, aki az ifjú reménység meginvitálását leszámítva nem okozott, nem okozhatott nagy meglepetést keretével. A 13 aktív Európa-bajnok (mint ismeretes, az egy esztendővel ezelőtt megkoronázott hölgykoszorúból Dancsa Katalin abbahagyta a játékot, míg Szép Brigitta gyermeket szült) mellett a dunaújvárosi Zantleitner Krisztina, Benkő Tímea kettős, a Pelle Anikóhoz hasonlóan Kaliforniában tanuló Győri Eszter, a juniorválogatott gólvágója, Kisteleki Dóra, valamint a Vasas tehetséges kapusa, Horváth Patrícia bizonyíthat a montreali bajnok tréningjein.
Természetesen mérkőzéseken is szerepel majd a világverseny előtt a csapat: jelen állás szerint egy novemberi, athéni tornával melegít a perth-i megmérettetésre, de szó van egy, a Világkupát közvetlenül megelőző új-zélandi viadalról is. Noha az év utolsó hónapjában arrafelé éppen kezdődik a nyár, azt már most bizton állíthatjuk: nem vakáció vár a magyar hölgykoszorúra.

A női válogatott kerete
Sós Ildikó, Tiba Zsuzsanna, Sipos Edit, Stieber Mercédesz, Rédei Kata, Drávucz Rita, Valkay Erzsébet, Szremkó Krisztina, Pelle Anikó, Valkay Ágnes, Primász Ágnes, Györe Anett, Tóth Andrea, Zantleitner Krisztina, Benkő Tímea, Győri Eszter, Kisteleki Dóra, Horváth Patrícia, Tamaskovics Eszter

AZ, Nemzeti Sport 2002.09.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK