FONTOS


 

A medencéből a másodikra
Dala Tamás eddig lőtt, mostantól igazgat


Nem, nem mellbevágó, csak egy kissé furcsa. Nyolc év pergett le azóta, mégis, mintha tegnap történt volna. Komjádi, egy varázslatos szombat délelőtt, Dragan Andrics, a Catalunya pólósainak edzője magasba lökött karral mutatja a spanyoloknak, figyelj, már lehet fordulni - amikor öt másodperccel a támadóidő letelte előtt, saccra nyolc és fél méterről Dala Tamás úgy telibe vágta a pipát, hogy annál jobban sem elvben sem gyakorlatban nem lehet. Az volt az ötödik gólja. Egy BEK-döntőn az ilyesmire egyfajta jellemzés létezik: hiperprodukció. De ha arra gondolunk, hogy az Újpesttel BEK-et és LEN-kupát nyert, a válogatottal Világkupa-sikerig, Eb-ezüstökig jutó balkezes még tavasszal is el-eltalálta a felső sarkot a lila gárda tagjaként - nos, akkor beláthatja bárki, miért kell a megszokottnál tovább ízlelgetni e mondatot: "Dala Tamás az NSU új igazgatója." Azaz a Hajós, a Komjádi és a Kőér utcai uszoda főnöke.
- Pályázat volt, írtam egyet, jól sikerült - mondja a 34 éves, immáron volt vízilabdázóként aposztrofálható direktor a maga egyedi stílusában.


- Csak ne sejtene manapság minden kinevezés mögé politikát az ember ...
- Esetemben felesleges. Amikor Jászberényi Miki bácsi, az eddigi igazgató betegállományba került, már akkor megkerestek, hogy lenne-e kedvem. Ez februárban történt. Igent mondtam, s végül most, a kormányváltást követően engem találtak a legalkalmasabbnak.
- Nem túl gyors a váltás: a Hajós medencéjéből föl a második emeleti íróasztal mögé?
- A jó vendéglátós mosogatóként kezdte. Én az öltöző legutolsó sorának legutolsó kabinjából indultam. Viszont azóta megfordultam több száz, talán ezer uszodában is a világon, láttam jól és rosszul üzemelő létesítményeket, azaz van némi fogalmam arról, hogyan is zajlik az élet egy ilyen komplexumban. Ami pedig a váltást illeti, tudtam, hogy előbb-utóbb eljön az idő. Megélhetési problémáim nincsenek, elég sok mindent elértem mindabból, ami fontos egy ember számára, azaz senki se gondolja, hogy ez afféle menekülési útvonal.


- Viszont elég nagy kihívás.
- Az olimpia is az volt, a BEK-döntő is az volt. Amikor nyolcvanhétben felkerültem Tatabányáról Budapestre, az is az volt. Tudom, kevesen kerülnek ilyen pozícióban ilyen fiatalon, ugyanakkor több sportolóból lett már klubelnök például, szinte abban a pillanatban, hogy abbahagyta a versenyzést. Még egyszer mondom, ismerem az uszodát belülről. Görögországban végignéztem, mi történt a csodálatos olimpiai uszodával azok után, hogy Athén nem kapta meg az 1996-os játékok rendezési jogát. Tanulságos időszak volt.
- Tervek?
- Először is felkeresem az összes, uszodához kötődő szövetséget, mert bár bemutatkoznom aligha kell, azt szeretném tudatni mindenkivel, hogy minimum ugyanolyan szintű szolgáltatásokat szeretne nyújtani az NSU, mint Jászberényi Miklós időszakában. Ezen túlmenően számos ötletem van a fejlesztésekre, persze, nem minden rajtam múlik. Amit jó előre szeretnék leszögezni, az az, hogy az athéni olimpiáig elsősorban az élsport igényeit kívánom kielégíteni. A Hajós neve Nemzeti Sportuszoda: azaz a sport céljai az elsődlegesek. Persze, az iskolai és a tömegsportról sem feledkezünk meg, igyekszünk minél jobban koordinálni a lehetőségeket. Azt azonban mindanynyian tudjuk, hogy a jelenleg meglévő gondokat, a kevesebb vízfelülethez jutók haragját teljes mértékben csak egy új uszoda megépítésével lehetne eloszlatni.

CSG, Nemzeti Sport 2002.09.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK