FONTOS


 

Vad mellett Horváth is a KSI-fészekben
Élvonal helyett nevelés

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.09.18.
--------------------------------------------------------------------------------

A nimbuszt vissza kell állítani!
A cél érdekében áldoztak rendesen a szakosztálynál. Összeültek, tanácskoztak, majd ráleltek a megoldásra: a csapatban, egy KSI-csapatban túlkorosnak számító játékosoktól, a hobbipólósoktól elköszöntek, mint ahogy az OB I-re is nemet mondtak. A szeptember 28-án rajtoló bajnokságban tehát nem találkozhatunk a KSI-vel - a miértre a klub edzője, Merész András adta meg a választ: "Elhanyagolható anyagi, főleg szakmai okai vannak a döntésnek. A bajnokságban valószínűleg a pofozógép szerepét játszotta volna ificsapatunk, aminek nem láttuk sok értelmét. És ez esetben nem a saját magunk elé tűzött célok, a tehetségek nevelése felé indultunk volna el."

Vitathatatlan, más szelek fújnak manapság az elit nevelőegyesületnél. Itt van mindjárt a szakmai garnitúra: Merész András és Szabó "Szacsa" Zoltán neve évek óta összeforrt a KSI-vel, kettejük személye nem meglepetés. Ellenben a klub vezíre, a vezetést Dömötör Zoli bácsitól januárban átvevő Szívós István két kiváló trénert is igazolt. Addig-addig győzködte a Ferencvárossal két éve bajnokságot nyert Vad Lajost, valamint az OSC-vel remek eredményeket, tavaly Magyar Kupa-bronzérmet szerző Horváth Jánost, míg azok bólintottak. Előbbi - mint keddi számunkban is beszámoltunk róla - a gyerek-, utóbbi pedig az ificsapat, tehát az OB I B-ben, a másodosztályban induló gárda munkáját irányítja.
Na de vajon tízévnyi játékot, három és fél esztendei edzősködést követően miért hagyta el Horváth örök szerelmét, az OSC-t?

Mesteri előkészítő
Aki leviszi gyermekét a KSI-be, nem akármilyen szakemberre bízza fiát (vagy éppen lányát, hiszen új hír, a szakosztály mostantól velük is komolyan kíván foglalkozni!): a többek között a Szívós, Paján, Bánhidy, Kis Gábor, Jászberényi, Varga Dániel nevével fémjelzett csapattal vb-bronzot szerző juniorkapitány, Merész András ugyanis merészet húzott, nagyot lépett a ranglistán. Hátra, ami cseppet sem bánat, sőt inkább boldogság számára. OB I-es edzőből sem tartotta szégyennek kisgyerektrénernek visszamenni. Munkáját amúgy Gál István segíti. "Erős, masszív alapot szeretnénk kialakítani, olyat, amelyre jó kis piramist lehet építeni. Szeretek a kicsikkel foglalkozni, a KSI-ben ez a feladat is megtisztelő számomra. Kiváló kollégák vannak körülöttem, hiszek a KSI sikerében" - mondja az OB I B-ben a Héraklész ifjúsági válogatottat is irányító Merész András, aki örömmel újságolja: egy központi, szociológiai felmérés szerint a gyermekek három exrtrém sportág után a vízilabdát jelölték meg elsőnek a "testnevelésórán mit sportoljunk?" kérdésre választ adván. A vonzerő kihasználására törekednek tehát.
"Egy másik örök szerelemért ... " - mosolyog, utalva arra, hogy az orvosegyetemisták előtt tizenkét évig a KSI-ben tanulta a póló alapjait. Persze, jó is volna, ha ilyen egyszerű lenne az egész. "Isten ments, hogy nekiessek egykori egyesületemnek, továbbra is drukkolok a csapatnak, ha tehetem, ott leszek a mérkőzésein. De hogy miért jöttem el igazából? Egyrészt nem láttam az előrelépési lehetőséget, másrészt sajnos kezdett az egészségem rovására menni a nagy lótifuti. Mindent nekem kellett csinálni, így a fiúkra sem tudtam százszázalékosan koncentrálni. És az anyagiak ...  Tényleg nem bántólag mondom, de tény, több mint egy éve nem kaptam fizetést, ráadásul én pénzeltem zsebből az utánpótlásedzőt, fizettem jó néhány bajnoki meccs költségét. Az idényt követően aztán kimondtam, ez így nem mehet tovább" - emlékezik Horváth János. Rosszakarói - az uszodákban kinek nincs ... ? - eltávolítását terjesztették, ami az eredményeit sorolva is elképzelhetetlennek tűnt: az OB I B ötödik helyéről előbb feljutatta, majd benntartotta az egykori BEK-győztest, tavaly pedig már a felsőházat is elcsípte tanítványaival (akik közül leginkább két játékos, a Dominóval éppen Spanyolországban edzőtáborozó Frikk Ottó, valamint a Vasas által is tesztelt, végül Újpesten kikötő Ferkó Dániel nőtt leginkább a szívéhez). Az MK-bronzról pedig már volt szó ... Amúgy év közben, éppen egy pénztárcáját kiürítő bajnokit követően jelentette ki halkan, becsületből még befejezi, de aztán ...
"Szívós István hívott, én pedig örömmel mondtam igent. Szimpatikus tervek, kiváló szakemberek, kész felüdülés ez a munka, látszik a gyerekeken, terveik vannak, mennek, hajtanak, feljebb és feljebb akarnak lépni. A másodosztályban a régi nagy zsiványok megcibálják a bajszukat, ez jó, ebből sokat fognak tanulni. Aztán előbb vagy utóbb újra az OB I-ben találjuk magunkat. Hosszú távú munka, de megéri. A szerelméért különben is sokat megtesz az ember ... " - mondja vidáman. A bemutatkozás sem rontja a kedvét, a hétvégén az OB I B nyitó fordulójában 12-5-re nyert fiaival a Bánki Donát nevet viselő alakulat ellen. És a pénztárcáját is odahaza hagyhatta ...

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK