FONTOS


 

Damoklesz kardjáról
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.10.10
--------------------------------------------------------------------------------

Meglehet, az idő mindent megszépít. Az akkori "statuálós" hangulat lanyhult, az első hidegebb őszi esők pedig végképp kioltották a májusban oly hevesen lobogó tüzet. Olyik megnyilvánuló az örökös eltiltásokat meg a Vasas kizárását sem tartotta kizártnak aznap, hiszen a példamutatónak tekintett nemzetközi szövetség, a FINA 1995 óta automatikusan egy évre száműzi azt a csapatot, amelynek tagjai a kispadról a vízbe ugrálnak, miközben bent verekedés zajlik. A tavaszvégi reakciók ugyanakkor fokozatosan váltak egyre szelídebbé, a nyár második felében mind többen vélekedtek úgy: végül is a srácok "a mi kutyánk kölykei", nem kellene nekik brutális keménységgel odacsördíteni. Megint más kérdés, hogy Angyalföldön most nyilván a levegőbe csapnak boldogságukban: ezt csak abból gondolja az ember, hogy volt szakosztályelnökük korábban azt pedzegette, a Vasast a legmesszebbmenőkig kielégítené az a megoldás, ha fél évet kapnának az érintettek, a maradék büntetést pedig felfüggesztenék. Nos, ehhez képest a másodfokú testület úgy vélte, elég a fél év is, nem szükséges, hogy Damoklész kardja ott lebegjen a pofozkodók fölött.
Nem vagyok jogász, nem tudom, hogy a tizenegy alapszakaszbéli mérkőzésre szóló eltiltás kellő visszatartó erő-e a jövőre nézvést. A testület tagjai bizonyára tisztában voltak azzal az alapvetéssel, hogy kirívó esetekben a bíróságnak olyan ítéletet kell hoznia, amely az esetleges jövendőbeli elkövetők kedvét elveszi a hasonló tettektől. Ha így van - s miért ne lenne így, hiszen tudományuk kvalifikált képviselőiről van szó -, akkor Loványi doktorék szerint ez a verdikt a jövőben nyilván mindenkit elrettent attól, hogy egy elvesztettnek tűnő összecsapás hajrájában néhány méretes pofonnal többszörös arccsonttörést okozzon ellenfelének.
Ebben most már bíznunk kell.
Az uszodát ismerve arra is mérget vehetünk, szép számmal akadnak olyanok, akik úgy vélik, ez kevés, nevetségesen kevés. És lesznek olyanok is, akik azt mondják: minthogy a megelőző időszakban is egymást érték a súlytalan retorziók, a tizenegy meccs a múltból következőleg megfelelő. Normális, hogy ilyenkor szekértáborok alakulnak, az egész ország táborokból áll, miért volna az uszoda kivétel?
Ha viszont felteszik azt a kérdést, hogy két, egyaránt jogvégzett emberekből álló bizottság miképpen láthatja ugyanazt az ügyet ennyire másképpen, akkor csakis egy vállvonás lehet a válasz. Továbbá egy halovány utalás Benedek Tibor doppingügyére: az négy fórumon járt, s anélkül hogy új bizonyíték került volna elő, sorrendben nyolc, három, tizenöt, majd megint nyolc hónap volt az ítélet. Amiből akkor mindenki levonhatta a konzekvenciát: azért, mert egy tárgyalóterem zárt helyiség, még fújhat a falai között szél.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK