FONTOS


 

Faragó Tamás komoly hiányosságokat fedezett fel
Tanulságos görög napok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.10.25
--------------------------------------------------------------------------------

A görögök itt jártak, a görögök hazamentek. Könnyű nekik, idegeskedésre ugyanis semmi okuk. A jövő évi Európa-bajnokságot és a világbajnokságot is tesztelésre használhatják, az ötkarikás selejtezőt majd páholyból szemlélhetik, nem véletlenül fogalmazott így Faragó Tamás: "Potenciális olimpiai bajnokesélyes csapat járt a Margitszigeten. Rajtuk kívül a kontinensbéli viszonyokat tekintve maximum az ausztrálok helye biztos az athéni játékokon, azaz senki mással kapcsolatosan nem használható az esélyesség szó."


Az egymás ellen küzdő Zantleitner Krisztina (fekete sapkában) és Kisteleki Dóra egyaránt ott volt a görögök ellen küzdő keretben
A hölgyekkel az első évben oly sok sikert elérő szövetségi kapitány ennek megfelelően állt a négynapos edzőtáborhoz, amelynek során sorozatban játszották a mieink a négy- és hatnegyedes felkészülési mérkőzéseket. Az eredmények? Általában szoros, döntetlen közeli találkozók.
"Rendkívül hasznos napot tudunk a hátunk mögött. Annak örülök, hogy a harmincméteres pálya nem okozott gondot a lányoknak, ám a látottak alapján mégis azt kell mondjam, nagyon az elején járunk még." A montreali bajnok nem számíthatott az olaszországi légiósokra (Drávucz Ritára, Stieber Mercédeszre, Valkay Erzsébetre) és az Egyesült Államokban tanuló és játszó kettősre (Pelle Anikóra, Győri Eszterre), lehetőséget adott azonban a bizonyításra néhány ifjoncnak, akik minden bizonnyal majd az athéni érát követően juthatnak meghatározó szerephez. Természetesen a Szigeten, a kontinensviadalon több mint ötezer szurkoló előtt megkoronázott csapatra épít a mester, mindazonáltal másoknak is megadja a sanszot. Így például a Dunaújváros balkezesének, Benkő Tímeának, valamint univerzális játékosának, a bekként és centerként is számításba vehető Zantleitner Krisztinának, akik, jó hír, a jelek szerint élnek a bizalommal. Összeségében mégsem boldog a szakember.
"Felhívtam mindenki figyelmét az ilyen edzőtáborokra, ezeken kellene megmutatniuk, fizikailag és szellemileg sem múlt el nyomtalanul az utóbbi egy-másfél esztendő. Nos, fizikailag fejlődtek, taktikailag még sokat kell gyakorolni, különösen azt a többlépcsős védekezési rendszert, amelyet játszani szeretnénk. A négy nap egyértelmű és szomorú tanulsága: komoly hiányosságok vannak. Egyre inkább körvonalazódik, hogy hiányzik az új típusú centerfogó játékot tudó védő, valamint a centereink sem nyújtottak megfelelő teljesítményt" - így Faragó Tamás, aki keretével hétfőn kezdi meg közvetlen felkészülését a decemberi, perthi Világkupára. Három hét múlva a légiósokkal kiegészülve egy krétai nemzetközi torna vár a hölgyekre, majd közvetlenül utána Athénban viszonozzák a görögök a mieink vendéglátását. Jó lenne, ha ezt követően már nem csak a görögök lehetnének nyugodtak ...



A görögök a mieinkkel edzőtáboroznak
Faragó négy napig tesztel

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.10.17
--------------------------------------------------------------------------------

Megjöttek a görögök. A tavalyi, magyarországi női kontinensviadal elődöntős csapata csütörtöktől vasárnapig a margitszigeten ver tanyát - ez idő alatt az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes válogatottunkkal edz közösen. Hiába, közeleg a december, mifelénk vége a nyárnak, várja majd a lányokat az ausztrál nyár, Perth, a Világkupa. Közhellyel élve: a célegyenesbe fordultak.

"Hétfőként tartottam keretedzést, mostantól azonban sűrűsödik a program. A görög válogatottal négy napig készülünk együtt, délutánonként nem hivalos edzőmeccseket játszunk velük" - mesélte Faragó Tamás. A szövetségi kapitány ezúttal még nem számíthat légiósaira, az Olaszországban profiskodó Drávucz Rita, Stieber Mercédesz, Valkay Erzsébet trióra, valamint az Egyesült Államokban tanuló és játszó Pelle Anikó, Győri Eszter kettősre. Mellettük a felfázott Tóth I Andrea szereplése kérdéses, a többiek, a jól megszokott arcok mind ott lesznek a keretben. Egyedül a Dunaújvárosi Főiskola csapatában pólózó Brávik Fruzsina lehet ismeretlen a szigetre kilátogatóknak - az 1986-os születésű hölgy Tomaskovics Eszterhez hasonlóan meghívottként vehet részt a legjobbak edzésein, hiszen mint a kapitány megfogalmazta: "Nem csak a jelenre, hanem a jövőre is gondolni kell, ők ketten a következő ciklusban akár meghatározó tagja is lehetnek a magyar válogatottnak."
A jelenkori meghatározó egyéniségek közé tartozik Szremkó Krisztina. A szentesi világ- és Európa-bajnok egy évtizede stabil tagja az együttesnek, helye a Vk-ra utazó csapatban is megkérdőjelezhetetlen. "Csütörtökön a hajnali vonattal megyek Pestre, jó lesz újra négy napon keresztül a lányokkal lenni - mondta még szerdán a center, aki a kisbabát szülő kapusnál, Szép Brigittáéknál lakik az edzőtábor ideje alatt. "A görögöket komolyan kell venni, jó csapatot alkotnak, bizonyítja ezt az Eb negyedik helyezésük. Hasznos lesz a velük való kétkapuzás, nem kérdés" - tette hozzá. A "Szuszi" becenévre hallgató játékos amúgy felcsapott büfésnek: a szentesi, újjávarázsolt strandon kedvesével együtt dolgozik, ám félni nem kell, a vízilabda egyelőre prioritást élvez.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK