FONTOS


 

Nem óvja meg a Szeged az UTE elleni meccset
Lassú nemzet, pörgő óra

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.10.22
--------------------------------------------------------------------------------

Az idény első, nagyobb patáliája támadt a Hajós Alfréd Uszodában, az UTE-Szeged bajnoki zárópillanataival kapcsolatban ugyanis erősen megoszlottak a vélemények. Ami biztos: egyszer 1.4 másodperc állt az órán, a lilák ekkor végeztek el egy szabaddobást, amelyből Süveges Máté kezére szállt a labda, és a 19 éves ifjú a bal kapufától azonnal bevágta a labdát a hálóba.


Csapó Gábor (jobbra) amondó: az ominózus gól bőven a dudaszó előtt esett (Fotó: M. Németh Péter)
A játékvezető gólt jelzett, az újpestiek ezzel nyertek 9-8-ra, a vendégek azonban nem igazán akartak beletörődni a megmásíthatatlanba, azt vitatták, ennyi időbe "ennyi minden" egyszerűen nem férhet bele.
A zsűri időt mérő tagja, idősebb Juhász György hétfőn érdeklődésünkre elmondta, valójában 1.7 állt az órán, "márpedig ennyi idő alatt lehet gólt lőni, egy passz, előtte semmi lóba, aztán egy gyors lövés, még a dudán belül. A játékvezető határozottan megadta a gólt, a zavart talán az okozta, hogy a Hajós órája nem áll meg nullánál, hanem azonnal tovább ugrik, s függetlenül attól, hogy a negyedik negyed telt le, elkezdi mérni a szünetet, ezért gondolhatták azt a szegediek, hogy bőven letelt az idő."
Ruttkai József vezette a jegyzőkönyvet, aki azzal egészítette ki a történéseket, hogy szerinte az ominózus szituációt megelőző kiállítást öt másodperccel a befejezés előtt ítélték meg: "Rutinból nézek fel ilyenkor az órára, azon öt másodperc állt, amikor befújták a fórt - egyébként pedig miért írnék be mást?"
Az inkriminált emberelőnyt megítélő, valamint a gólt határozottan megadó játékvezető, Bors László közölte: "Amit én tudok: megítéltem a kiállítást, miután a szegedi játékos nem engedte elvégezni a szabaddobást, azt követően az újpesti azonnal felvette a labdát a vízről, adott egy éles passzt, a kapu előtti társa pedig kapásból belőtte. Ez belefér ennyi időbe, úgy vélem, de talán majd megnézik a vitatkozók, elvégre három kamerát is láttam a parton. Egyébként az a legszomorúbb, hogy a történtek ürügyén nekiestek Juhász Gyuri bácsinak: időtlen idők óta zsűritag, ő aztán tényleg nem kötődik senkihez, ugyan miért akart volna bárkinek is kedvezni? Vele üvöltözni, őt sértegetni - ez engem felháborított. Szerintem inkább azt a játékost kellett volna leszúrni, aki ebben a szituációban a kapásszélen otthagyta az emberét ... "
Szegeden más véleményen vannak. "Felnéztem az órára, 1.4 volt rajta a kiállításnál - tekintett vissza Horváth Viktor, a vidék legjobbjának számító együttes vezetőedzője. - Óvni mégsem érdemes, hiszen a jegyzőkönyvbe valamiért öt másodperc került, holott a következő meccs érdekeltjei függetlenként megerősítették, hogy 1.4-gyel a vége előtt fújták be a fórt. Ha ez került volna a jegyzőkönyvbe, le lehetne mérni a tévéfelvételt megnézve, hogy időn túl esett-e a gól, a videókon ugyanis biztosan nem látszik az óra, hiszen az a túloldali kapu mögött, a fal tetején van. Egyébként azért keserít el mindez, mert nem ez az első meccs, ami így megy el. A BVSC-mérkőzés után is volt némi rossz szájízünk, most jön a Vasas és a Honvéd ... Tavaly az uszodahiány miatt elvesztettük az őszt, most kicsit feljöttünk, fiatal csapatunk van, talán elkezdtek félni Pesten, hogy ez a gárda esetleg beleszólhat a dolgok alakulásába. Ilyenkor jövünk rá: ott kell lenni sokáig ahhoz, hogy odaengedjenek a mézesbödönhöz. Ám ahhoz, hogy ott lehessünk, további milliók kellenének jövőre is, ellenkező esetben visszasüllyedhet a csapat a többi vidéki gárda szintjére."
Végezetül álljon itt Csapó Gábornak, az UTE mesterének pragmatikus megközelítése: "Bőven a duda előtt volt a gól, ezen talán felesleges vitatkozni. Az megint más téma, hogy mikor indult el az óra. Senki sem gép, azaz biztosan később nyomták meg a gombot. De ezen nem kell csodálkozni: a minap olvastam egy nemzetközi összehasonlítást, amely szerint a magyarok a lassú nemzetekhez tartoznak. Az olaszoknak 0.78 az átlagos reakcióidejük, a miénk átlag egy másodperc. Azaz nem kizárt, hogy 2.4 másodperc alatt játszódott le minden szombaton ... "

Katasztrofális szentesi helyzetkihasználás
Jogtalan szegedi vereség

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szélpál László, Délmagyarország 2002.10.21.
--------------------------------------------------------------------------------

A férfi vízilabda OB I negyedik fordulójában a Szentes a ligeti uszodában kapott ki a Fraditól, a Szeged pedig meglehetősen furcsa körülmények között Pesten az Újpesttől.

Kontavill-Szentes-FTC 3-10 (0-1, 0-4, 2-3, 1-2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 400 néző. Vezette: Marjai, Vojvoda.

Szentes: Horváth T. - Biltsik, Dornin, Juhász E., KIS I. 1, Szabó N., Szebeni 1. Csere: Somogyi, Berki, Döbrössy, Vígh, Hyc 1, Szabó T. Edző: Kádár József.
FTC: PELLE - Székely 1, LEHMANN 2, Nyéki, Szirányi 1, KATONÁS 4, Kádár. Csere: Takács, Seres, Balatoni 1, Tóth L., Paján, Hosnyánszky 1, Bíró (kapus). Edző: Gyöngyösi András.

Gól
- emberelőnyből: 4/1, ill. 6/2. Négyméteresből: 2/0, ill. 1/1.

Pompás első negyedet produkált a két csapat: nagy iram jellemezte a játékrészt, a nézők nem unatkoztak, több remek megmozdulásnak tapsolhattak. A hazaiak mindenben állták a sarat az esélyesebb fővárosiakkal, egyet kivéve, az pedig a helyzetkihasználás. Az még hagyján, hogy az emberfórok kimaradtak, az viszont már végzetes hibának számított, hogy előbb Kis, majd Szabó N. is elhibázott egy-egy büntetőt... A Fradi annál sokkal jobb csapat, hogy ezeket a baklövéseket ne használja ki. A zöld-fehérek lőttek gólt előnyből, megúszásból, centerből, úgyhogy a fordulásig a maguk részéről le is rendezték a szentesi kirándulást (0-5).

A térfélcsere után majdnem egálban tudtak játszani a házigazdák a vendégekkel, de ez már késő volt a szoros eredmény eléréséhez. Addigra már az FTC messze járt... Az eredmény nagy különbséget tételez fel a két csapat között, pedig nem volt, csak éppen a már korábban említett helyzetkihasználása pocsékra sikeredett a Kádár-legénységnek.

Kádár József: - Közönségünk csodálatos volt, sajnos mi még nem találtuk meg a gólszerző játékosainkat.
Gyöngyösi András: - Szentesen ilyen eredményt elérni mindig nagy dicsőség.

Újpest-Tabán Trafik Szeged 9-8 (2-2, 2-0, 2-4, 3-2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Hajós Alfréd uszoda, 200 néző. Vezette: Székely, Bors.

Újpest: ÁTS - Kovács R. 1, Dávid 1, Létay 1, KÉRI 1, SUTI 3, Ferkó 1. Csere: Benczúr, Zentai T., Süveges 1. Edző: dr. Csapó Gábor.
Szeged: BARÁT - Varga I. 1, Varga P. 1, KITTRADGE 2, WESZELOVSZKY 3, Molnár P., Kozma. Csere: Samuels, Mód 1, dr. Török 1, Éles. Edző: Horváth Viktor.

Gól
- emberelőnyből: 10/5, ill. 7/2.

- Fiatalok, tehetségesek, de nem jobbak nálatok - ezekkel a szavakkal küldte csatába tanítványait a Szeged mestere, Horváth Viktor. A tréner külön felhívta a figyelmet az Újpest centereinek semlegesítésére, mondván: sok múlhat a kikapcsolásukon.

Az első negyedben felváltva estek a gólok: a lilák kétszer jutottak előnyhöz, a szegediek kétszer egyenlítettek. Elég sok volt a hiba mindkét oldalon, érdekes, ennek ellenére változatos, jó volt a mérkőzés. A második negyedben a hazaiak akarata érvényesült, amelyet Suti két találata nyomatékosított. A második rendkívül "különlegesre" sikeredett: a kapufáról lepattanó labdába Török olyan szerencsétlenül kapott bele, hogy az a kezéről bombaként vágódott a léc alatt a kapuba, 4-2. A játékrész krónikájához tartozik még, hogy az exszentesi Zentait víz fölötti ütésért cserével végleg kiállították.

A fordulást követően is változatos maradt a derbi. Weszelovszky duplájával egyenlített a Tabán Trafik, majd újabb két újpesti találat után ugyanezt érte Varga I. és Kittradge labdája is (6-6). Megjósolhatatlan volt, miként alakul majd a záró hét perc. Mind a három eredmény elképzelhető volt: az is, hogy nyer az UTE, az is, hogy nem bírnak egymással a csapatok, és természetesen az is, hogy a Szeged sikerével ér véget a két gárda szinte mindig botrányokkal tarkított összecsapása. Sajnos ezen a meccsen sem volt ez másként... Kériék harmadszor is elhúztak két góllal, a hazai nézők ekkor azt gondolták, eldőlt a mérkőzés. Akár így is történhetett volna, csakhogy a Szegedet más fából faragták. Mód messziről vette be Áts kapuját, majd két perccel a vége előtt Weszelovszky megmutatta, centerposzton sem haszontalan a teljesítménye (8-8).

Hihetetlen izgalmak közepette fejeződött be a találkozó. Már egy perc sem volt vissza, amikor Dávid kiállítást érően szabálytalankodott Varga Péterrel szemben, azonban Székely nagyvonalúan továbbot intett. Ennek azért van különös jelentősége, mert a másik oldalon hasonló volt a szereposztás. Amennyiben következetes a játékvezető, ekkor is továbbot int. Nem volt az. Varga Pétert 1,2 másodperccel a végső dudaszó elhangzása előtt kiállította. Dávid felemelte a labdát, eldobta a tőle 12 méterre álló Süvegeshez, ő átvette, egyet lóbált, majd jó 6 méterről a bal sarokba lőtt. Mit ad isten, az eredményjelző-tábla, illetve annak kezelője szerint ekkor még mindig volt 1 másodperc hátra... A legszebb az egészben: a meccsről készült jegyzőkönyve az került be, hogy Varga kiállításánál még öt másodperc volt vissza. Hiába reklamáltak a szegedi csapat vezetői, nem értek el vele semmit. Úgy látszik, valakik eldöntötték, a vidéki fiúk még nem értek meg arra, hogy bebocsátást nyerjenek a Budapest-bajnokságba.

Csapó Gábor: - Hiába vezettünk háromszor is két góllal, a végén szerencsével nyertünk.
Horváth Viktor: - Nem akarok a meccsről nyilatkozni. Aki látta az összecsapást, az tudja, hogy miért.


Szentesen a Fradi, az Újpest vendége a Szeged
Sok a sérült a csapatokban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szélpál László, Délmagyarország 2002.10.18.
--------------------------------------------------------------------------------

A férfi OB I negyedik fordulójában az egyiptomi túráról hazaért Kontavill-Szentesi VK szombaton este 7 órakor az FTC-t látja vendégül a ligeti uszodában. A negyedik helyen álló Tabán Trafik Szeged az Újpest vendégszeretetét élvezheti.

Ami azt illeti, ráférne már valami jó eredmény a bajnoki küzdelemben a szentesiekre. Somogyiék eddig még egyetlen pontot sem szereztek, igaz, már játszottak a Honvéddal és a Vasassal is. A Ferencváros csapata szintén nem az egykönnyen legyőzhető csapatok kategóriájába tartozik.

- Egyértelműen a zöld-fehérek számítanak a találkozó esélyesének - ismerte el Kádár József, a Kontavill vezetőedzője. - Nem elég, hogy erősebb, jobb csapat a Fradi, ráadásul még betegségek, sérülések is sújtanak bennünket. Az amerikai Dorninnak még Kairóban felrepedt a szemöldöke, kérdéses, hogy a varratszedés után mit tanácsolnak neki az orvosok. A korábban hátproblémákkal küszködő Szénászkinak ezúttal a válla rakoncátlankodik, Berkinek pedig veseköve van. Mind a hármuk szereplése erősen kérdéses.

A szakember bevallotta, igazából nem a Ferencváros elleni ütközet izgatja, hanem az azt követő Egerrel és a Kecskeméttel szembeni két összecsapás.

- Azokon a találkozókon már reális esély mutatkozik a jobb eredmény elérésére. Fogalmazhatok úgy is: az FTC elleni összecsapást felkészülésnek szánjuk az utána következő két meccshez.

A Szentessel ellentétben a Tabán Trafik Szeged jó pozícióban várja a szombati (Hajós Alfréd uszoda, 18.30), Újpesttel szembeni idegenbeli derbit.

- Őszintén bevallva: nincs különösebb jelentősége a mérkőzésnek - árulta el Horváth Viktor, a Szeged edzője. - A bajnoki lebonyolítás szerint ugyanis a kétfordulós alapszakaszban az 5-8. helyek egyikén végzettek - valljuk meg, mindkét együttesnek erre van reális esélye - a rájátszásban úgyis összekerülnek. Az igazán nagy dolgok pedig ott történnek majd, a korábbi eredmények elvesztik értéküket.

Ettől függetlenül természetesen rendkívül komolyan veszik a meccset a trafikosok.

- Sok a fiatal a keretben, nekik minden egyes kiélezett csata a hasznukra válik - folytatta a tréner. - Az Újpest elleni, és az ahhoz hasonló, rázósabb összecsapások kiválóan alkalmasak a rutinszerzésre. Márpedig a LEN-kupa előtt meg kell ragadnunk minden létező alkalmat.

Az elmúlt bajnokságban emlékezetes, nagy csatában a Szeged legyőzte a Hajós uszodában az Újpestet, és ami már sikerült egyszer, az másodszorra is bekövetkezhet. A szegediek optimális felkészülését Molnár Péter betegsége akadályozta. Az edző bízik benne, egyik legjobb formában lévő játékosa ott lehet a többiek között.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK