FONTOS


 

Vári és Gombos volt csapata ellen játszik a rangadón
Az élet furcsa pillanatai

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2002.11.30
--------------------------------------------------------------------------------

Az egyik a KEK-győztest, a másik a bajnokcsapatot hagyta ott. Az egyik a bajnokcsapat, a másik a KEK-győztes kedvéért. Mindketten hosszú éveket húztak le előző állomáshelyükön, mindketten ünnepeltek társaikkal, mégis úgy érezték, szükségük van a környezetváltozásra. Az időpont ugyan nem volt segítségükre, hiszen az ominózus, idő előtt véget ért aranycsata sokáig borzolta a kedélyeket, mindenesetre belevágtak, klubot cseréltek.

Vári Attila a Vasasból a Dominóba szerződött, Gombos Gábor Kovács István csapatából Somossy József együttesébe igazolt. Eddig tíz fordulón és három-három nemzetközi kupameccsen keresztül segítették újdonsült csapatukat, az igazi megméretés azonban most jött el számukra. A Vasas-Honvéd, amely nyilvánvalóan furcsa érzéssel tölti még el őket.


Vári Attila reméli, hogy esetleges gólörömét nem értik félre volt rajongói
Vári Attilát már akkor megtalálták a Vasas szurkolói, amikor az angyalföldi gárda a Fradi ellen küzdött, s olimpiai bajnokunk csupán nézelődött a lelátón. A piros-kékek csapatkapitányából a Domino vezérévé avanzsált bekket nyári átigazolását követően is legott válogatott sértésekkel illették az erre szakosodott internetes fórumokon (például az annak idején Faragó Tamástól kapott "Kutya" becenevet korcs kutyára módosítván). Vasárnap hivatalosan is megkezdődik az új fejezet, midőn a KSI-s ob I-es időszak, azaz 1994 után megint a Vasas-Plaket ellen száll vízbe Vári, akinek gyaníthatóan már akkor nehéz pillanatai lesznek, amikor a Domino együttesét felvezeti a bevonuláshoz.
"Nagyon nehéz lesz. Most még nem érzem, de biztos vagyok benne. Felmenni a régi kis medencéhez, tán az a szakasz lesz a leginkább szívbe markoló - mondja a kétméteres óriás. - Egyelőre nem gondolok arra, mi vár rám a drukkerek részéről. Az ominózus Fradi-meccset követően találkoztam néhány Vasas-szurkolóval, akik rendesek voltak, s megígérték, vasárnap is sportszerűen szurkolnak." Természetesen a teljes tábor nevében aligha nyilatkozhattak az említett rajongók, s Vári is tudja, biztosan akadnak majd olyanok, akik nem "kegyelmeznek": "Biztos lesz ilyen, fütyülés, sípolás, dobolás ... Majd vasárnap kiderül, s momentán meg nem mondom, miképpen fogom megélni. Már csak azért sem, mert még sohasem kerültem ilyen helyzetbe."
Ami magát a szuperderbit illeti, Vári amondó: "Nagyon készül a csapat, mert rendkívül jelentős meccs előtt állunk. Két remek együttes hatalmas taktikai harcára számítok." Ha pedig netán gólt lőne, az örömöt ugyebár aligha bírja majd magában tartani. Vagy mégis? "Ezek a legnehezebb témák ... Fontos volna, hogy ami belülről jön, azt ne értsék félre. Nem azért hadonászok olyankor, hogy az ellenfelet húzzam fel, a saját sikeremet ünneplem. Remélem, ezt azért figyelembe fogják venni a szurkolók." Vári attól is tart, hogy milyen lesz Kósz Zoltánnal farkasszemet nézni, mert bár korábban már lőtt neki gólt (amikor a kapus a Fradiban védett), ám ez a szituáció más. "Ez is hihetetlenül fura lesz ... " - sóhajt, az ötödik meccs balhéjára utaló kérdést viszont "leszereli": "Mindig is voltak verekedések meg kemény harcok, de a parton barátok vagyunk. Azaz semmi zűr nem lesz, efelől biztos vagyok." Egyébiránt társaival egyetemben nem tekintik élethalálharcnak a vasárnapit, csupán egy, igaz, fontos rangadónak: "Szeretnénk a szintnek megfelelően játszani: kupacsapatként januárra kell igazán jó formába lendülnünk, ez most egy lényeges lépcsőfok ehhez. Csapatként kell funkcionálnunk, s akkor összejöhet az, ami a lényeg: a győzelem."
A spartacusos időszakot is számítva hét és fél esztendő. Ennyit időt töltött a Kőér utcában az a fiatalember, aki Vári Attilával ellentétes utat járt be.

Gombos Gábor a bajnoki finálé után a Dominóból igazolt a nagy rivális Vasashoz. "Ragaszkodó típus vagyok, szerettem volna maradni a Honvédban, ám az élet úgy hozta, hogy végül váltanom kellett" - mesélte az 1977-es születésű szélső, aki állandó játéklehetőséget kap az angyalföldi vezértől, Somossy Józseftől. Nyilván ez is közrejátszik abban, hogy felettébb jól érzi magát új egyesületében: "Élvezem a Vasasban töltött perceket. Itt is nagyon jó a hangulat, a régiek és az újak mind-mind igazi csapatemberek, úgyhogy semmire sem lehet panaszom. Az első pár nap furcsa volt, mégiscsak a legnagyobb ellenféltől jöttem, ám gyorsan megismertük egymást, és onnantól minden a normális mederben zajlott. Utólag is azt mondom, jól döntöttem, az íratlan szabályok miatt is szükségem volt a környezetváltozásra. Öt perce lakom a Komjádi-uszodától, a legjobb hangulatú uszodától, egyszóval nagyon jól érzem magam."
A gólpasszkirály. Statisztika ugyan nem készült, ennek ellenére tavaly nyugodtan akaszthattuk rá ezt a jelzőt, hiszen a Domino centerei, Molnár Tamás és Bárány Attila, rengeteg gólt értek el az ő átadásaiból. Be, a kapu elé lágyan, és a társnak "csak" be kell húznia ... Nyártól már főleg Steinmetz Ádám kamatoztathatja ragyogóan ívelt labdáit. "Mondta is Ádám, hogy mennyire irigyelte Papeszéktől ezeket a könnyű gólokat, ezért ő külön örült nekem - mosolygott Gombos. - Szeretem kiszolgálni a többieket, ez is ugyanolyan értékes lehet, mint a góllövés."
Ha így haladunk, ami Egerben a Tóth-csel, az a fővárosban a Gombos-csel lesz ... Akár a kapás-, akár a rossz kéz oldalon - mindkét helyen megtalálható a medencében. Bár elmondása szerint szép lassan átcsorog a jobb oldalra, hiszen hamarosan komplett lesz a gárda, a vasárnapi találkát követően visszatérnek az eltiltottak. Persze, csel ide vagy oda, az igazán nagy csel az lenne, ha remekelne egykori csapata ellen. Nem tagadja, van benne drukk: "Naná. Úgy gondolom, ez természetes reakció. Mégiscsak olimpiai bajnokok ellen kell felvennem a harcot, akikkel ráadásul együtt játszottam. Tényleg megtiszteltetés lesz Biros Petit, Fodor Rajmit vagy éppen nagyon jó barátomat, Szívós Marcit fognom, általában velük fogok a vízben találkozni. Vagy esetleg a második centerként beúszó Molnár Tamással, no az szép kis feladat lesz. ... De állok elébe!"
Az uszodákban csak "Gombiként" nevezett pólós mindazonáltal úgy van ezzel a meccsel, hogy fontos, de nem életbevágó a győzelem. Egészen pontosan így fogalmazott: "Ha lehetne ilyet, a bajnoki címért feláldoznám ezt a mérkőzést." Aztán gyorsan hozzátette: "Miután ez nem kívánságműsor, oda kell tenni magunkat. Adjunk ki mindent magunkból, játsszunk jól, és ha ennek ellenére is az ellenfél győz, nem kell keseregni. Nem, mert mi még csak jobbak leszünk, sokkal jobbak! És remélem, olyan jó, izgalmas lesz a derbi, hogy leköti a nézőket, így csak a játéké lesz a főszerep."

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK