FONTOS


 

13. női Világkupa
Otthonában ütötte ki a Faragó-csapat az olimpiai bajnokot
Igen tartalmas negyedóra

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.12.12
--------------------------------------------------------------------------------

A-csoport, 2. forduló

Bevallom, a magyar himnusz alatt csak őt néztem. Ôt, Görgényi Istvánt, a remek szakembert, honfitársunkat, aki anno maga is pályázott a magyar férfiválogatott kapitányi posztjára, aki aztán végül távol a hazától, az ötödik kontinensen kötött ki. Számításai itt is beváltak, olimpiai győzelemre vezette az ausztrál hölgykoszorút, Sydneyben extázisban tombolt tanítványaival, ám bevallottan még a mámor pillanatában is honvágya volt. Azóta is az van neki, ám az esze egyelőre maradásra bírja.
Szóval, figyeltem, és láttam, mozgott a szája. Halkan, nagyon halkan velünk énekelt, a magasban lobogó piros-fehér-zöld zászlót szemlélte, hiába, a szívét, magyarságát nem lehet megvásárolni.
Mindazonáltal azért az ausztrál vezír, hogy mindig, mindenkor és mindenki ellen a siker érdekében vezesse lányait, úgy a kazahok, az amerikaiak vagy éppen a magyarok, Magyarország ellen. A kezdésnél már hangos szavakkal irányított, űzte-hajtotta játékosait - és legtöbbször a fejét csóválta.

Csóválta, mert a mieink tizenöt percig jól és gátlástalanul tettek-vettek, nem adtak kegyelmet, Zantleitner Krisztina védővel a nyakán csavart a kapuba, négyest harcolt ki, Valkay Ágnes a villámgyors és pontos kontrát koronázta meg, Pelle Anikó két felsősarkos bombával idegesítette a hazai kapust, Primász Ágnes pedig néhány lóba után ejtett egyet, majd ismételt, ami után már 7-2-őt mutatott a tábla.

Az olimpiai bajnok csapat már nem az a csapat, a felkerült junior világbajnokok még törékenyek, hiányoznak a gyermeket szült, valamint a visszavonult klasszisok.


Zantleitner Krisztina akciógólt szerzett, négyest harcolt ki - az egyik legjobbunk volt (Fotó: Árvai Károly)
A tavalyi vb-n 4-3-ra, a krétai tornán néhány hete 8-6-ra, ezúttal öt akciógóllal 7-3-ra múlták felül Stieber Mercédeszék ellenfelüket. A kevés kapott találat, 3/14-es hátránymutató a hatékony falnak és az "ezerkezű" Sós Ildikónak köszönhető.
Faragó Tamás csak a támadásnál emelte fel a hangját, különösen a derbi második felében, amelyben már pontatlannak bizonyultak a lövések, a centerbejátszások és az utolsó passzok is. A 8/1-es előnymutató árulkodó jellegű ...
A sikert persze nem kell megmagyarázni, különösen az idegenbeli diadalt, amely jó esetben (ha az amerikaiak nem verik meg háromnál többel az auszikat) a csoportelsőséget, a "direkt" elődöntőt jelentheti. Itt, a tomboló kánikulában drukkolunk tehát csütörtökön este Görgényi mesternek, aki a lefújás után őszintén gratulált kollégájának. A magyaroktól kikapni ugyanis nem szégyen (sőt, de jó ezt leírni: lassan papírforma!) - és néhány fokkal elviselhetőbb is számára.

Mestermérleg

Görgényi István: - Nem tudok mást mondani, minthogy gratulálok a jól játszó magyar válogatottnak.

Faragó Tamás: - Ez az eredmény éppúgy reális, mint az amerikaiak elleni. A védekezésünk ismét remek volt, lövőszázalékban azonban van még javítanivaló.

A kenguruk földjén

MUNKÁBAN AZ ABLAKTÖRLÔ.
A beidegződött mozdulatok vicces momentumokat okoznak néha. Például az autóvezetésben. A jobb(kormány)os közlekedést megszokni nem egyszerű feladat, válogatottunk sofőrjei, a Gábor Antal, Györe Lajos kettős mindenesetre már egész jól áll ezzel a feladattal. A magyar bajnok Dunaújvárosi Főiskola edzője, Mihók Attila egyelőre ismerkedik a szokással: a kibérelt járgánnyal az első kanyarját ahogy kell, egy egyirányú utcába tette meg, az igazi fejtörést azonban nem ez, hanem az indexelés okozza számára. A kormány bal oldalán található ablaktörlő bizonyosan nem működött még ennyit az ausztrál, esőmentes nyárban. Tegyük hozzá: a nyugodt helyiek mosolyogva viselik az ebből adódó kalamajkát - irigylésre méltó a nyugalmuk.

REKLÁMTÁBLA A VÍZBEN.
A Pierluigi Formiconit ismerők tudják, az olasz kapitány általában egy hisztis kisgyerekre hasonlít a meccseken. Különösen, ha nem megy csapatának. Az oroszok elleni csúcsderbin is állandóan pörölt a bírókkal, a sárga lap sem hatott rá, hiszen a harmadik negyedben, 5--5-nél egy kontrafaultot követően nemes egyszerűséggel berúgta a medence szélén található reklámtáblát a vízbe. A hirdető cég jól járt, a mester kevésbé - más kérdés, hogy a piros cédula és a cirkusz olyannyira felrázta a talján hölgyeket, hogy nagyszerű trénerük nélkül a folytatásban nem adtak kegyelmet ellenfelüknek.

Férfi válogatott
Női válogatott
Női Világkupa 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK