FONTOS


 

Lonzi sorsol

Egy sportág presztízséről, erejéről, szalonképességéről sokat, szinte mindent elárul, mennyire veszi komolyan - vagy legalább tünteti fel komolynak - saját hivatalos rendezvényeit. Például a különféle nemzetközi tornák sorsolását. Kell ugyan némi jóhiszem?ség és a vakvéletlenbe vetett hit ahhoz, hogy az ember elfogadja, puszta szerencse, ha a labdarúgó vagy mondjuk kézilabda-világversenyek rendezői mindig a könnyebb csoportba, a könynyebb ágra kerülnek, de a sanda gyanú megfogalmazásánál nem juthatunk tovább, mert az egész rendszer a feddhetetlenség, a hozzáférhetetlenség látszatát kelti. A csapatok neveit rejtő, tökéletesen egyforma gömbök körbejárható pulpitusra helyezett, átlátszó üvegedényekben pörögnek, és hol ártatlan szem? kissrácok, hol legendává nemesült világnagyságok húzzák ki szép egymásutánban a résztvevőket. Minden személy és minden tárgy azt sugallja: a tisztaság garantált, a manipuláció kizárt.

Vízilabdában bezzeg nem mindig adnak a körítésre. Olykor csak az eredmény számít. Ezen elmélet leggyakorlatiasabb képviselője Gianni Lonzi, az olasz, sz?kebben a firenzei póló mindenhatója. Aki nemcsak hiszi magáról, hogy bármit megtehet, hanem pontosan tudja. Ezért meg is teszi.

Három éve például úgy döntött, megkönnyíti szeretett városa csapata, a Florentia útját a KEK-elődöntőben, és ennek legcélravezetőbb módját választotta. "Akkor most sorsolunk" - jelentette ki a budapesti negyeddöntő után, ezzel a lendülettel elkapott egy bödönt, belehajította az általa felcímkézett és összehajtott négy cédulát, majd az utolsó kettőt azonmód ki is vette, és kihirdette: a Ferencváros a Mladost Zagrebbel játszik, a két legerősebb csapat tehát összekerült, ez pech, a Florentiának görög ellenfél maradt. "Ismerünk egy-két trükköt, de ipari tanulók vagyunk hozzá képest" - vallotta be akkor Wiesner Tamás, az FTC szakosztályvezetője, aki azt gondolta, ő biztosítja majd a szükséges eszközöket a sorsoláshoz, de mire felért az irodába, már az eredményről értesült.

Lonzi azóta tovább egyszer?sítette amúgy sem túl bonyolult módszerét. Vasárnap délután az Európai Úszó Liga delegátusaként feszített a Ferencváros-Partizan Beograd LEN-kupa-negyeddöntőn, amelynek lefújása után egy perccel, emlékezve a három évvel ezelőtt történtekre, és gondolva a BVSC-re, odaléptem hozzá, és megkérdeztem: ki, hol és mikor készíti el a sorsolást? Már elkészítettem - válaszolta készségesen, és mutatta, hogy minden kellék a rendelkezésére állt. Pedig a zs?riasztalon nem volt előtte egyéb, csak egy toll és egy félbehajtott papír, amelyen az ő kézírásával ez állt: Brescia-BVSC, Pro Recco-Partizan.

A két olasz klub tehát, csodák csodájára, elkerülte egymást, ráadásul az erősebb Reccónak jutott a keményebbnek tartott, de persze verhető ellenfél, a gyengébb Bresciának pedig a BVSC.

Reklamáció nem érkezett, Lonzi pedig levonhatja az újabb tanulságot: már a toll és a papír is felesleges. Akár a versenykiírásban is rögzíthető, hogy a jövőben fejben sorsolnak. Ha versenykiírásra egyáltalán szükség lesz még.

Ballai Attila, Népszava 2002.02.05.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK