FONTOS


 

Nem csak első vérig

A Vasas 13-szoros bajnok, de legutóbbi aranyérmét 13 éve nyerte. A Honvéd egyszer végzett az élen, de ez éppen egy éve történt, tehát címvédő. Hogy 2002-ben kettejük, csakis kettejük közül kerül ki a férfi vízilabda ob I legjobbja, azt a tavaly nyári átigazolások óta pontosan tudjuk, és ebbéli hitünkben csak a BVSC és a Ferencváros ingatott meg bennünket. Ám csupán átmenetileg, mert vasárnap 10.45-kor a Kőér utcában megkezdődik a három győzelemig tartó Domino BHSE-Vasas finálé.

Amikor nem egészen egy éve kiderült, hogy a Honvéd a késznek tűnő bajnokcsapatához igazolt három olimpiai aranyérmest, Biros Pétert, Kiss Gergelyt és Molnár Tamást, a Vasas pedig Kósz Zoltánt, Székely Bulcsút, Varga II. Zsoltot, Hesz Mátét és Madaras Norbertet kaparintotta meg, azonnal kétesélyessé szűkült az ob I. A két sztárgárda először az alapszakaszban, november 4-én, a Kőér utcában mérte egymáshoz magát, és váratlanul simán, 12-8-ra nyert a Honvéd. A Vasas december 29-én valóságos vízi ütközetben vágott vissza hosszabbítás utáni 10-9-cel, ezzel megszerezte a Szuperkupát. A bajnokság második körében, február 17-én, ismét a Kőér utcában 10-8-ra kerekedett felül a vendég Vasas. A januárban bukdácsoló alakulat e diadaltól magára talált, minden fronton sorra aratta a győzelmeket, a rájátszás előtti elsőséget mégis át kellett engednie a Honvédnak, mert az április 21-i záró fordulóban 10-10-es döntetlenre ment vele. Az elmúlt bő fél év egymás elleni mérlege tehát 4 mérkőzés, 2 Vasas-győzelem, 1 dönteteln, 1 Honvéd-győzelem, a gólkülönbség 39-38 a Honvéd javára.

A Magyar Kupában elkerülték egymást a felek, mert a Ferencváros az elődöntőben elbúcsúztatta a Honvédot, a fináléban pedig hosszabbítás után adta meg magát a Vasasnak. A piros-kékek első idei serlegüket még márciusban nyerték, a másodikat pedig áprilisban, amikor a Mladost Zagrebtől elhódították a Kupagyőztesek Európa Kupáját. A Honvéd még nem dicsekedhet európai klubtrófeával, de megtette, amit eddig megtehetett, hiszen bekerült a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, amelyet május 24-25-én vívnak Budapesten, a Margitszigeten.

Csakhogy előtte le kell játszani a bajnoki döntőt, amely vasárnap kezdődik és három győzelemig tart, tehát kedden és csütörtökön még biztosan mérkőznek, jövő szombaton és vasárnap pedig talán. Bár nem valószínű, hogy bárkinek a javára is sima 3-0-lal érne véget a párviadal.

A döntőbe jutás itt is, ott is rengeteg energiát fogyasztott. A Honvéd 8-0-lal jött be a Fradi ellen, de egyáltalán nem lazíthatott, sőt, egyszer ki is kapott, ám azt a meccset sikerrel megóvta, a Vasas pedig a lehető leghosszabb és legfárasztóbb úton, a BVSC feletti 9-7-tel verekedte be magát. A két elődöntő sok játékvezetőt is fogyasztott, e sportágban a csapatok ugyanis megtehetik, hogy kihúzzák a kínálatból a számukra persona non grata bírókat. A kör így nyolcfősre szűkült, de ez a folyamat egyelőre véget ért.

Eddig a csapatok szűrték ki a bírókat, holnaptól azok pontozzák ki a játékosokat. Csak pólósból is, játékvezetőből is maradjon elég Pünkösd vasárnapig! Mert szilaj küzdelem kezdődik - nem csak első vérig.

Népszava 2002.05.10.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK