FONTOS


 

Méhes Jenő szakosztály-igazgató szerint nincs veszélyben a Vasas jövője
Erő után: erkölcs, egyetértés


A szövetség elsőfokú fegyelmi bizottságának - a Honvéd-Vasas bajnoki döntőn történt brutális verekedés nyomán született - hétfő esti döntéséről Méhes Jenő, az angyalföldiek szakosztály-igazgatója úgy nyilatkozott lapunknak: megnyugtatja a piros-kékek szurkolóit, a csapat jövőjét Hesz, Mátyás, Varga Tamás és Varga II Zsolt, valamint Somossy edző egy-, másfél éves eltiltásának esetleges jogerőre emelkedése sem befolyásolja majd. "Számunkra és szponzoraink számára ez erkölcsi kérdés" - jelentette ki.

- A határozatról Bérczes Róbert, a fegyelmi bizottság elnöke mondta, hogy az - miként maga az eset - példa nélkülien súlyos. Ön miképpen minősíti az ítéletet?

- Ha röviden kellene összefoglalnom, úgy fogalmaznék: a döntéshozók meg akartak felelni az országban néhány hete kialakult agresszióellenes légkörnek. Ráadásul a kirótt büntetések se nem nevelő, se nem visszatartó hatásúak.

- Kissé túlzónak érzem a köztörvényes vérengzésekre utaló asszociációt...

- Akkor mondom bővebben. Először is: mindannyian mélységesen sajnáljuk a történteket, és a jövőben mindent megteszünk azért, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Ugyanakkor meggyőződésem, a közhangulatnak engedő fegyelmi bizottság mindvégig arra az előzetes feltevésre alapította vizsgálatát, hogy kizárólag a Vasas-játékosok vádolhatók a véres verekedéssel, illetve annak kirobbantásával. Holott a tárgyaláson videofelvétellel bizonyítottuk, hogy a Varga Tamás és Kovács Olivér között kialakult dulakodás után Kiss Gergely és Szívós Márton támadt rá Vargára. Efölött lazán átsiklott a testület.

- Magam is többször láttam a képeket, és bevallom: számomra nem derült ki kétséget kizáróan, hogy ekkor mi zajlott a vízben. Szemben a következő jelenetsorral, amikor is Kisst négyen ütlegelik.

- Elfogadom, hogy a kívülálló nem tud bizonyossággal állást foglalni. Ettől azonban a tény még tény marad.

- Miképpen az is, hogy Kiss brutális megtámadása nem maradhatott következmény nélkül. Egyetért?

- Természetesen, csupán hozzáteszem, hogy nem csak a mi pólósainkon kellene elverni a port. Szívós négy meccsre szóló eltiltást kapott, míg Kissről szó sem esett. Pedig úgy gondolom, önmagában az, hogy valaki komoly sérülést szenved, nem mentesíti semmi alól. És még nem beszéltem arról, hogy ha az egy nappal korábbi mérkőzést korrekt bíró vezeti, akkor nincs cirkusz, mindennek a tetejébe pedig bajnokok vagyunk.

- Azt mondta, a büntetések nem nevelő és visszatartó hatásúak. Milyen ítéletet tartana annak?

- Az olyat, amelyből nem sütne a példastatuálás szándéka. Ígéretes jövő előtt álló sportemberekről lévén szó, elfogadhatatlannak tartom, hogy - bár vitathatatlanul nagyot hibáztak - kettétörjék a karrierjüket. Ha hat-tíz mérkőzésre szóló letöltendő, továbbá ugyanennyi találkozót érintő felfüggesztett büntetést kapnának, abba szemrebbenés nélkül belenyugodnék. És mindenki biztos lehetne benne: egy életre megtanulták a leckét.

- Martin György sportági elnök úgy nyilatkozott, nem valószínű, hogy a mostani ítéleteken érdemben változtatna a fellebbviteli bizottság vagy a harmadfokú hatóságként összeülő elnökség. A legfontosabb kérdés tehát úgy szól: amennyiben minden így marad, mi lesz az idén KEK- és Magyar Kupa-győztes Vasassal?

- Kedden szakosztály-értekezletet tartottunk, és azon a játékosokon, valamint a vezetőkön kívül megjelentek szponzoraink és támogatóink is. Ezúton tájékoztatok mindenkit, aki aggódik a jövőnkért, hogy az egybegyűltek egybehangzóan fogalmazták meg: ebben a helyzetben erkölcsi kötelességük a kiállás a Vasas mellett. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az ősszel induló szezonban is erős csapatunk lesz.

- Pedig már olyan híreket is lehetett hallani, hogy az eltiltottak mellett nem számíthatnak a távozni készülő Székelyre és Várira sem. Kacsa?

- A pletykának az lehet az alapja, hogy a két olimpiai bajnok valóban tárgyalt konkurens klubokkal. Kedden azonban mindketten kijelentették: természetesen maradnak, ha a Vasas anyagi lehetőségei nem rendülnek meg. Erre a szponzorok közölték, hogy a Vasas egységes volt a sikerekben, tehát egységesnek kell lennie a bajban is. A terjedő információkkal ellentétben az igazság az, hogy újabb, neves játékosok szerződtetését fontolgatjuk.

- Az elsőfokú döntés és az elhangzott kommentárok dacára van-e bármi okuk bizakodni, hogy a kirótt tételeket enyhítik?

- Van. Reménykedünk, hogy a józan ész fölülkerekedik, és nem eltüntetni, csupán megbüntetni akarnak bennünket. Még egyszer mondom: végtelenül sajnáljuk a történteket.

- Ennyi lenne a tanulság?

- Meg még annyi, hogy megfelelő felkészültségű játékvezetők és versenybírók közreműködésével már most is minden elkerülhető lett volna. Nemcsak a játékosoknak, valamennyiünknek meg kell változni egy kicsit. Ez az egyetlen megoldás.

BG, Népszabadság 2002.05.30.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK