FONTOS


 

Fél üveg sör elfogyasztása volt a legsúlyosabb ügy
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2002.10.20.
--------------------------------------------------------------------------------

Százhúszmillió forintot nyert a magyar vízilabdasport a hét végén. Az összeg nem valamiféle legális vagy tiltott szerencsejáték által került, illetve kerül a kasszába, hanem a sportág szombati közgyűlésén, amelyen az elnökség hat új tagja közül egy 60, kettő pedig 30-30 millió forintos "vételi ajánlatot" tett a grémium egy-egy helyéért. Az előzetes esélylatolgatások arról szóltak, a közgyűlés hangulata a honvédosokon múlhat majd.

Azon múlhat, hogy a májusi ob I-es döntő, azaz az azt követő "húzd meg, ereszd meg" típusú fegyelmi tárgyalássorozat és a jogerősnek kihirdetett, az első fokhoz képest szinte felmentő ítéletek hatására külön akcióba fognak-e a bajnokcsapat delegáltjai.

Az ünnepélyes kezdés mindenesetre békülékeny folytatást sejtetett, hiszen dr. Martin György, a szövetség elnöke előbb az 1952-es olimpiai bajnokcsapat jelenlévő tagjait köszöntötte (sőt, Hevesi István személyében tévedésből egy 1956-os győztest is, ő azonban elhárította az elismerést), majd Gyarmati Dezsőnek gratulált egy másik jubileum alkalmából: a játékosként háromszoros, szövetségi kapitányként egyszeres olimpiai aranyérmes október 23-án ünnepli 75. születésnapját.

A kezdeti idillt a folytatásban is csak apróbb szellők borzolták. Mivel a közgyűlés feladata érthetően nem a 2002-es, hanem a 2001-es esztendő értékelése volt, a fegyelmi bizottság - amúgy már lemondott - elnöke, Bérczes Róbert is olyan "fajsúlyos" eseteket idézett beszámolójában, mint az egyszeri zsűritagét, akinek az volt a vétke, hogy megivott félüveg sört. Lutter István, a liga elnöke az elnökség tagjainak megválasztása előtt már komolyabb kritikákat fogalmazott meg: a gazdasági bizottságban és a marketing bizottságban alig folyt érdemi munka, komoly zavarok mutatkoztak a fegyelmi bizottságnál, Martin György elnökre túl sok feladat szakadt, mindezt nem is tudta elvégezni, a magyar vízilabda sportdiplomáciája elégtelen, hiszen a nemzetközi pólóéletben körülbelül hatvan választható pozíció létezik, és ebből mindössze kettő van magyar kézben. Az ellenőrző-bizottság éves beszámolóját el sem fogadták, így annak elnöke, Bodnár István lemondott, de így is egyre nyilvánvalóbbá vált: a széksorok közt nincsenek frontok, senki nem "vagy ti, vagy mi" típusú elszántsággal érkezett.

Ezért aztán a fő programpont, az elnökség újjáalakítása már-már a hajdani népfrontos hangulatot idézte. Szavazásra sem került a kérdés, hogy az elnökség létszámát tízről tizennégyre bővítsék-e, hiszen csak így juthatott hely benne minden kandidátusnak. Sőt, mivel a tizennégy helyre éppen tizennégyen pályáztak - a két lemondott tag helyére hat új jelölt -, még titkos szavazást sem kellett tartani, mindenki kézfeltartással voksolhatott. Így aztán pillanatnyi kétség nélkül lett társelnök Bordás György, az ING Magyarország vezérigazgatója (cége 60 millióval támogatja a sportágat), alelnök pedig Bodnár Zsigmond (Westel-vezérigazgatóhelyettes, 30 millió) és Beck György (HP Magyarország-vezérigazgató, 30 millió). Mivel Bodnár egyben a Domino BHSE szakosztályelnöke, preventív intézkedésnek tekinthetjük, hogy Farkas Balázs (Vasas) és Papp Albert (Ferencváros) is elnökségi tag lett, végül a testület Subasitz Mihállyal vált teljessé.

Hogy az elmúlt hónapok harcai után békekötésnek vagy fegyverszünetnek voltunk a tanúi, a nem túl távoli jövőben az is kiderül.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK