FONTOS


 

Születésnapi összejövetel, aláhulló asztallal
A nagyok tizenhét gólig jutottak a nyitányon

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.10.07
--------------------------------------------------------------------------------


A Posillipóban szereplő, születésnapos Steinmetz Barnabás (balra) két gólt vágott a Catania elleni bajnoki találkozón (Fotó: Árvai Károly)
Chiavariban veszített pontot az elmúlt bajnokságban óriási meglepetésre negyedik helyen zárt Savona - ez volt az olasz bajnoki rajt legnagyobb meglepetése, egyébiránt az esélyesek egytől egyig gólgálát rendeztek.
A Savona döntetlenje kissé mellbevágó, bár Märcz Tamás amondó, még örülhettek is, elvégre húsz másodperccel a befejezés előtt egyenlítettek, ráadásul a Chiavari két négyméterest is elrontott a meccs során. "Ellenfelünk meglepően jó formában játszott, más iramban kezdett, mint mi, el is ment két góllal, s mi végig azért küzdöttünk, hogy ezt behozzuk - elemezte a történteket az olimpiai bajnok. - Sajnos három jó lövőjátékosunk, Simenc, Felugo és Crivelli távozott, nélkülük messze nem ugyanaz, mint tavasszal. Ha nem sikerül a holland Van der Meert honosítani, akkor aligha ismételjük meg a legutóbbi eredményünket."
Ebben a csoportban játszik a Recco, amely címvédőhöz méltóan gólfesztivállal nyitott a Festival Nervi ellenében: a többek között a magyar Regős Áront is leigazoló vendégegyüttes 4-4-ig tartotta a lépést a szupergárdával, ezt követően aztán a genovaiak szép lassan "beszántották" vetélytársaikat. Az Ikodinovics-Vujaszinovics-Benedek hármas 13 gólt jegyzett a 17-ből - a magyar balkezes összesen négyig jutott.
Szintén tizenhétnél állt meg a májusi fináléban vesztő Posillipo. A nápolyiak nem kerültek tüdőrobbanás-közeli helyzetbe a négyszer kilenc perc során, fél gőzzel, vagy ha úgy tetszik, fél kézzel intézték le a Cataniát. "Nem igazán erre a mérkőzésre hegyeztük ki a felkészülést, merthogy az utóbbi hetekben annyit edzettünk, mint még soha" - vont mérleget a két gólt jegyző Steinmetz Barnabás. Négyig jutó barátja, Kásás Tamás szerint érződött, hogy "ólomkarokkal játszottunk a kemény edzések miatt", ettől függetlenül majdnem sikerült tizennyolcról gólt lőnie az egyik negyed végén. "Egy felkészülési tornán, Bariban már összejött ugyanez, és most is bent láttam, de a kapus ujjheggyel kitolta."
A nap nagy eseményére mindazonáltal estefelé került sor, amikor Kásás rezidenciáján megünnepelték Steinmetz Barna születésnapját, a csapathoz most nyáron odaigazolt két olasszal, Felugóval és Desertivel kiegészítve. A buli fénypontjaként a tetőteraszról akartak madzagon leereszteni egy műanyag asztalt a lakásba (nem fért le a szűkös lejárón), ám mielőtt Steinmetz az ablakon kinyúlva behúzhatta volna, a kötél elszakadt, a bútor pedig hatalmas robajjal a mélybe zúdult. Még szerencse, hogy épp akkoriban senki nem járt az utcán, elvégre elég furán hangzott volna a mese, miszerint "épp arra jártam, amikor a fejemre esett egy asztal ... "

Olasz férfibajnokság

1. forduló. 1. csoport: Recco (Benedek 4)-Nervi (Regős 1) 17-11, Chiavari-Savona (Märcz 1, Monostori 1, Varga I Zs.) 5-5, Palermo-Anzio 14-7, Florentia-Pescara 10-7. 2. csoport: Posillipo Napoli (Kásás 4, Steinmetz B. 2)-Catania 17-9, Brescia-Roma 21-8, Bogliasco-Canottieri Napoli 7-8, Ortigia-Camogli 10-10

Öt olimpiai bajnokunk várja a mai rajtot
A Recco ismétlésre kész

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.10.05
--------------------------------------------------------------------------------

Azért Olaszországban sem mennek a szomszédba egy kis túlbonyolításért. Egy éve azért kellett az első osztály létszámát 16-osra duzzasztani, hogy a Pescara - amely irányítóinak hagyományosan nagy befolyásuk van a szövetség vezetésében - ne essen ki a második osztályra. Igaz, a mamutmezőnynél szóba sem jöhetett a "mindenki mindenki ellen oda-vissza" formula, ezért négy négyes csoportra, majd az ott elért eredmények alapján két nyolcas gruppára osztották a gárdákat. Idén tovább kuszálták a szálakat, avagy két nyolcasban kezdenek a csapatok, majd négy kvartettben folytatják: az A-ban az első két-két helyezett, a B-ben a harmadik-negyedikek, a C-ben az ötödik-hatodikak, a D-ben a hetedik-nyolcadikak küzdenek. A nyolcas rájátszásba az A-csoport együttesei bizton bekerülnek (azaz ennek a hat körnek nincs sok értelme), akárcsak a B első két helyezettje, az itteni harmadik és negyedik a C első és másodikjával meccsel a negyeddöntős helyért. Tudták követni? Cserébe megkíméljük az olvasót a kieső helyek eldöntésére kifundált szisztéma ismertetésétől.
Ennél alighanem fontosabb, hogy ebben az esztendőben is igen erős a magyar érdekeltség az együttesekben - noha kevesebb honfitársunk várja a rajtot, mint egy évvel ezelőtt. Másutt - többnyire hál’ Istennek itthon - keresi a kenyerét Fodor Rajmund, Binder Szabolcs, Tóth Frank és Szebeni Zoltán, a helyi másodosztályba igazolt Petőváry Zsolt (az Arenzanóba), de Bogliascóból távozott Torday Árpád is. A maradók - közöttük öt olimpiai bajnokunk - immáron elsősorban az elitgárdákat erősítik: a címvédő Reccóban Benedek Tibor, a finalista Posillióban Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás, a Savonában pedig Märcz Tamás és Varga Zsolt viszi a prímet. Ide igazolt még Monostori Attila is, azaz megint van egy olyan gárda, amelyben mindhárom légiós magyar. Végül illik szót ejteni Regős Áronról, aki a piacon igencsak minőségi játékosokat vásárolt Nervihez tette át székhelyét Ortigiából.


forrás: Gazzetta dello Sport

Ami pedig az esélyeket illeti, válogatottunk csapatkapitánya, Benedek Tibor úgy véli, "nincs nagy változás, rajtunk kívül a Nápoly és a Brescia jöhet szóba. A mi csapatunk ugyanaz, azaz szerintem a legnagyobb esélyes, a Posillipo viszont tán gyengült azzal, hogy Attolico távozott a kapuból. A Brescia viszont tovább erősödött, azaz elképzelhető, hogy velük kell megvívnunk majd a döntőben." Való igaz, a LEN-kupa-győztes Systema Roberto Calcaterra megszerzésével akár megtörheti a Posillipo óriási sorozatát, hiszen a nápolyiak 1993 óta megszakítás nélkül fináléznak. Igaz, a tavalyi év kudarca után a Vezúvnál megkettőzték erőfeszítéseiket: "Paolo, az edzőnk bekeményített, három hete iszonyatosan hajt minket, ennek nyilván később lesz meg a gyümölcse. Fiatalabb és sokkal lelkesebb a csapat, mint tavaly, s szerintem a kapusunk képes olyan szinten védeni, hogy megint bajnokok lehessünk" - lihegte Kásás Tamás, akit épp akkor értünk utol, amikor saját bevallása szerint 24 kilónyi bevásárlószatyrot cibált fel a negyedik emeletre lift nélkül. Az ok prózai: egy kisebb partira készül, elvégre az örök barát és csapattárs, Steinmetz Barna vasárnap ünnepli 27. születésnapját.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK