FONTOS


 

Szolnokról Svájcba menne a gólerős vízipólós

A Szolnoki VSC vízilabda-csapata nem került a legjobb nyolc közé az alapszakaszban, ezért nem érdekeltek a bajnoki címért folyó harcban. Ellenben egyik frontemberük, Balogh Zoltán, ha igyekszik, még lehet dobogós a góllövőlistán.

A szolnokiak saját nevelésű huszonegy esztendős játékosa huszonkilenc góllal terhelte meg az ellenfelek kapuját a bajnokság alapszakaszában. Ezzel a második helyen tanyázik a legjobb góllövők között, nála több találatot csupán Varga Tamás ért el az első osztályban.

"Velem kapcsolatban is érvényes a mondás, hogy az alma nem esik messze a fájától, ugyanis rokoni szálak fűznek a szolnoki vízilabdasportban jól ismert Szarvas famíliához" - kezdte a bemutatkozást Balogh. "Három esztendeig versenyszerűen úsztam, azt követően tíz éve tértem át a pólóra. Számomra nagy előnyt jelentett, hogy úszóként kezdtem, hiszen így gyorsabb vagyok az átlagnál. Végigjártam a szamárlétrát, még alig múltam tizenhat esztendős, amikor 1997-ben bemutatkoztam a felnőttek között, méghozzá Budapesten a Ferencváros elleni összecsapáson. Azóta számításaim szerint nyolcvan első osztályú bajnoki mérkőzésen vagyok túl."

- Mi a titka a góllövésnek?
- Igyekszem sokat mozogni, helyzetbe kerülni és pontosan célozni. Bár hozzá kell tenni, hogy góljaim nagy részét emberfóros helyzetből értem el, ám azokat sem könnyű belőni. Nem titkolom, a vártnál jobban sikerült számomra az őszi szezon.

- Mestere, Urbán Lajos szerint is valóban gólerősen pólózik, de védekezésben sokat kell még javulnia.
- Valóban, Lajos bácsi sokat hangoztatja, hogy a védekezésre nem ügyelek eléggé. Ám mentségemre legyen mondva, volt olyan, hogy hátul szereltem, majd felúszásból értem el gólt. Emellett még nem árt, ha erőnlétileg is javulok, valamint néhány kiló izmot magamra pakolok.

- Tavaly Bánhidi András volt a gólkirály, ő húszévesen rögvest szerződést kapott Olaszországból. Ön nem vágyik külföldre?
- A honi vízilabda bajnokság nagyon színvonalas, mégis szívesen kipróbálnám magam a határainkon túl. Egyébként a külföldi szerződések nagy része csupán a jó összeköttetéseken múlik. Engem Svájcból, pontosabban Baselból kerestek meg, egyelőre egy fél évre szerződtetnének, ennyi időre kérnek kölcsön a szolnokiaktól.

- Megy vagy marad?
- Tudom, a svájci vízilabda hallatán sokan legyintenek, de ott kiválóan felszerelt uszodában napi kettőt edzhetnék, míg Szolnokon mostanság mindössze heti öt tréningre adottak a feltételek.

- Úgy tudom, az edzői szakmával is kacérkodik.
- Valóban, nemrégiben megszereztem az edzői képesítést, s jelenleg a klubom egyik gyermek korosztályával foglalkozom. Mindezek mellett úszást oktatok egy általános iskolában. Remélhetőleg minél több fiatal fogja megszeretni általam az úszást és a vízilabdát.

Varga Csaba, [origo] 2002.01.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK