FONTOS


 

Csak Világliga-bronzért pólózhatnak a magyarok

A Nemzetközi Úszó Szövetség vezérkara komolytalan játék miatt megsemmisítette a szombati magyar-orosz meccs 14-13-as eredményét. Vasárnap este a vízilabda Világliga patraszi döntőjében spanyol-orosz összecsapás lesz, a magyar válogatott csak a harmadik helyért játszhat a görögökkel. Kemény Dénes kapitány szerint beláthatatlan következményei lesznek ennek az elhamarkodott döntésnek.

A súlyosan elmarasztaló döntés vasárnap délre született meg, első lépésként a két közreműködő bíró, valamint a lelátón helyet foglaló másik két semleges játékvezető foglalta írásba véleményét a meccsről, amelynek végeredménye - az egymás ellen szerzett pontok azonossága és az egyformán "nullás" gólkülönbségek után - pontosan arra volt jó, hogy a magyar és az orosz együttes több lőtt góljának köszönhetően finalista legyen, a spanyolok pedig lemaradjanak a csúcstalálkozóról.

Ezt követően a Világliga menedzsmentje javaslatot tett a Nemzetközi Úszó Szövetség végrehajtó bizottságának (szombaton este érkezett Patraszba Moustafa Larfoui elnök is...): 0-5-tel igazolják az eredményt mindkét csapatnak. Így is történt, ezért alakulhatott ki a spanyol-orosz döntő, tekintettel a korábban játszott spanyol-magyar és az orosz-spanyol egyformán 9-8-as eredményére.

Ráadásul a két vétkes a pénzdíjának (100, 70, illetve 50 ezer dollár jár az első három helyezettnek) csak a felét kapja majd.

A Világliga vasárnapi programja ezek után így alakul:
bronzmeccs: Magyarország-Görögország, 18 óra
döntő: Spanyolország-Oroszország, 19.30

Martin György, a magyar szövetség elnöke hivatalos beadvánnyal reagált a FINA felé, amelyben jelezte: mind az elmarasztaló véleményüket megfogalmazó bírók, mind pedig a döntéshozók ellen valamennyi lehetséges fórumon - ha úgy alakul, akkor bíróságon is - vizsgálatot fognak kezdeményezni.

Martin folyamatosan tárgyalt, vasárnap kora délután elérhetetlen volt, de munkatársai útján megerősítette: a szankcionálóknak kell bizonyítaniuk, hogy nem tisztes körülmények között született a szombati eredmény.

Az ilyesmi a sportvilágban minimum kétséges, már-már lehetetlen feladat, így mindenképpen jogos a magyar igény: elégtételt kell kapni, vissza kell állítani a magyar vízilabdázás jó hírét azoknak, akik most eljártak ellene, s rossz színben tüntették fel.

"Az első, azt hiszem teljesen jogos és logikus felvetésünk az volt, hogy azonnal csomagoljunk és menjünk haza!" - fogalmazta meg a saját és játékosai véleményét Kemény Dénes szövetségi kapitány. "Aztán győzött még ebben a nehéz helyzetben is a józan ész, nem lépünk vissza, játszunk a bronzmeccsen a görögökkel, mert ha nem ezt tesszük, további büntetésre számíthatunk. Akár még az olimpiai részvételünk is veszélybe kerülhetne."

Kemény így folytatta: "Egyébként azt hiszem, beláthatatlan következményei lesznek a jövőben ennek az elhamarkodott döntésnek. Mi mindenesetre három hét múlva a belgrádi Világkupán, ahol címvédőként szállunk vízbe, a medencében teszünk majd meg mindent annak bizonyítására, hogy változatlanul a sportág legjobbjai vagyunk."

[origo] 2002.08.04.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK