FONTOS


 

Szombaton KEK-döntőt játszik a Vasas pólócsapata

Szombaton 21 órai kezdettel fogadja a Vasas-Plaket férfivízilabda-csapata a Komjádi uszodában a horvát Mladost Zagreb együttesét a Kupagyőztesek Európa Kupája döntőjének első mérkőzésén. A magyar bajnoki éllovas ellenfele lényegében a horvát válogatott jobbik fele. A rosszabbik a Jug Dubrovnik, amely vasárnap délelőtt a Honvéddal játszik magyar szempontból sorsdöntő BL-mérkőzést. A Mladost tavaly ilyenkor a LEN Kupa elődöntőjében Budapesten öt, Zágrábban hét góllal verte a Vasast. De nem ezt a Vasast.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, az angyalföldiek három olimpiai bajnokkal - Kósz, Vári, Székely - felálló mostani gárdája nyilván nem gyengébb 12 góllal a Mladostnál, sőt, az sem biztos, hogy egyáltalán gyengébb. Bár a feltételek korántsem azonosak, állítja Somossy József, a csapat edzője, aki 1995-ben már vezette KEK-győzelemre a Vasast.

"Szombati ellenfelünk voltaképpen a horvát főváros csapata, ami futballban a Dinamo, kosárlabdában a Cibona, az a pólóban a Mladost" - mondta Somossy. "Évi több mint egymillió eurós költségvetéssel gazdálkodik a gárda, ez az összeg számunkra csupán álom. A szó szoros értelmében proficsapattal állunk szemben. Egy kis ízelítő a játékoskeretből: Csomakidze az orosz válogatott extraklasszis centere, aztán a horvát válogatott kulcsfigurái: Persenic, Vican, Stritof, Kobescak, Herceg, Oreb, Primorac. Perica Bukic, az élő legenda ugyan tavaly visszavonult, de lehet, hogy most reaktiválják, mert a másik Kobescak fivér szabadságvesztését tölti."

A szakvezető ettől függetlenül ad esélyt csapatának, dacára annak, hogy a visszavágó - jövő szombaton - Zágrábban lesz. Az első meccs késő este, 21 órakor kezdődik a Komjádi-uszodában, azért ilyen későn, hogy az angyalföldi szurkolók átérjenek az Újpest elleni futballmeccsről. A mérkőzést a török Tulga és a spanyol Fernandez vezeti, a találkozó jegyeit csak a helyszínen lehet megvenni 1500 forintos áron.

Vasárnap 10.45 órakor a Bajnokok Ligája Piros csoportjának 5. fordulójában a Honvéd a Jug Dubrovnikot fogadja Kőér utcában. A csoport másik mérkőzését szombat este játssza a VK Becej és a Dinamo Moszkva, s ennek a találkozónak az eredményét ismerve szállhat vízbe a magyar és a horvát bajnok.

A jelenlegi sorrend:
1. Jug 8 pont
2. Honvéd 4
3. Dinamo Moszkva 3
4. Becej 1

Azaz: a Jug, amint az egy címvédőhöz illik, már biztos BL-döntős, mögötte még sok minden lehetséges. A Honvédnak azonban feltett szándéka, hogy Final Fourt rendezzen május közepén... Ehhez elsősorban az kéne, hogy vasárnap visszavágjon az egy hónappal ezelőtti kínos, 9-6-os dubrovniki vereségért.

Jó előjelek: a Jug Budapesten még sohasem tudott győzni, nincs éppenséggel csúcsformában, a hazai bajnokságban is csak második a Mladost mögött.

Rossz előjelek: a Honvéd is csak árnyéka önmagának (kiesés a Magyar Kupa elődöntőjéből stb.), s az ellenfelet doppingolhatja, hogy csütörtöktől az edző, Veselin Djuho egyszemélyben a horvát válogatott szövetségi kapitánya is.

Ch. Gáll András, SZTÁRSport 2002.03.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  KEK-döntő 2002.03.23

 
LINKEK