FONTOS


 

BL-döntő és fegyelmi eljárás vár pólósainkra

A jegyek 85 százaléka, 4200 belépő már elővételben elkelt a péntek-szombati vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőre. A zsinórban második magyar bajnoki címét vasárnap bebiztosító házigazda Domino-BHSE így telt ház előtt szállhat vízbe a tavalyi Eb hangulatát idéző Margitszigeten. Igaz, már a pénteki nyitótalálkozón a legnagyobb esélyesnek ítélt, Kásás Tamással és Steinmetz Barnával felálló olasz Posillipo Napolival játszik.

A Bajnokok Ligája Final Fourt első ízben rendezik Magyarországon, amióta a lebonyolítás e formáját bevezették. Európa négy legjobb klubcsapata pénteken és szombaton száll vízbe a tavalyi Európa-bajnokság pompáját idéző margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda nyitott medencéjében. Pénteken 16.15 órától az immár kétszeres magyar bajnok Domino-BHSE az olasz sztárcsapattal, a Posillipo Napolival kezd, 17.45 órától a címvédő jugoszláv VK Jug Dubrovnik és a görög Olympiakosz Pireusz csap össze, utóbbi vezetőedzője egyébként Kásás Zoltán. Szombaton 17.30 órától a pénteki vesztesek csatáznak a 3. helyért, 19 órától pedig a győztesek játszanak a BL-győzelemért.

A hivatalosan a Westel európai vízilabda Bajnokok Ligája-döntő nevet viselő esemény fő szponzora, a Westel Mobil Rt. vezérigazgató-helyettese, dr. Bodnár Zsigmond elmondta: a Westel három + két évre kötelezte el magát a Budapesti Honvéd vízilabda szakosztály mellett, az együttműködés harmadik évében járnak, a csapat is kialakulófélben van, vagyis még messze vannak az út végétől, amelynek célja, hogy felépítsék a világ legjobb klubcsapatát. Az útnak tehát nem célja, de fontos állomása a Final Four, hiszen, ha már bejutottak, s megrendezhetik, nyerni akarnak.

Kovács István, a Domino-BHSE vezetőedzője is osztja dr. Bodnár Zsigmond véleményét: "Elsődleges célunk a négyes döntőbe jutás volt, azt teljesítettük, s óriási tettnek tartjuk. Ám, ha már ott vagyunk, ráadásul a Final Four rendezési jogát Budapest kapta, akkor normális emberi reakció, hogy meg is akarjuk nyerni. Mivel az az alapvető célunk, hogy mindenhol nyerjünk, ahol elindulunk. Sérültjeink közül ketten, Kovács Olivér, akinek az ajkát, és Sugár Sándor, akinek a homlokát kellett összevarrni, addig meggyógyulnak, de a többszörös arccsonttörést szenvedett Kiss Gergőt csak akkor játszatom, ha az orvos engedi. Az, hogy Gergő saját felelősségére hazament a kórházból, egy dolog, de a saját felelősségére játszani nem fog. Én tartozom érte felelősséggel, s annyit nem ér az egész, hogy rámenjen az egészsége. Ha az orvosok azt mondják, száz százalékig felépült, akkor bevetem, de csak az orvosokban bízom."

Természetesen a BL Final Four első sajtótájékoztatója sem érhetett véget anélkül, hogy a vasárnapi ötödik meccs véres tömegverekedésével véget ért Honvéd-Vasas bajnoki döntő ne került volna szóba. Arról, hogy a győztes fél edzőjeként milyen indulatok kavarognak benne, Kovács István így beszélt: "Harag nincs bennem. Inkább értetlenség. A vízilabda kőkemény sportág, amelyben előfordulnak pofonok, de előre megfontolt szándék, gyávaság, aljasság, sunyiság... Minek nevezné, ha négy ember ver egyet, Kiss Gergőre úgy ugrottak rá, hogy védekezni sem tudott. Abban is biztos vagyok, hogy a játékosok ezt nem maguktól csinálták, mert támadás közben egy kipontozott játékosnak sem jut eszébe, hogy hirtelen beugorjon. Voltak embereink, akik hallották, utasítást kaptak arra, hogy verekedjenek. Az én játékosaim nagyon fegyelmezetten tűrték a verést, hiszen két góllal vezettünk, 90 másodperc volt hátra, ezt a döntőt már nem lehetett elveszteni. Ám ha belemennek a verekedésbe, a fegyelmi eljárásba is belekeveredhettek volna.

- Jakab Zoltán főtitkár azt nyilatkozta, hogy szigorú döntéseket hoz a szövetség vizsgálata...
- Nagyon bízom benne, hogy normális fegyelmi eljárás lesz. A FINA a junior Eb-n egy évre eltiltotta a jugoszlávokat, mert a cserejátékosok beugráltak. Nem a játékosokat büntette, hanem a válogatottat.

- A Hewlett-Packard vezetősége már bejelentette, hogy felfüggeszti a szövetség támogatását...
- Azt gondolom, ez teljesen jogos. Bármilyen multicég nehezen tudna azonosulni egy ilyen botránnyal. Az emberek és a támogatók a pólót szeretik, ez nem jó reklám.

- Az önök szponzorának, a Westelnek nincsenek hasonló aggályai? A szombati mérkőzésen ugyanis Sugár Andrásnak, a Westel vezérigazgatójának szegezte a kérdést a Vasas egyik képviselője, hogy "azt hiszed, amiért pénzed van, megveheted egy sportág becsületét?".
- Épeszű ember ilyesmire nem gondol. A Westel akkor kezdte támogatni sportágat, amikor senki sem szponzorálta. Semmi komoly nem történt volna, ha nem nyerünk, mert a bajnoki döntőbe jutás volt a kitűzött cél. Inkább úgy fogalmaznék: az kiabál, akinek a háza ég. Nagyon sajnálatos, hogy a Vasas nem a pólóval törődött, hanem állandóan a külső körülményekben kereste a hibát. Amikor mi 0-2-re álltunk, nem a játékvezetésben, a szövetségben, a szponzorokban kerestük a hibát, hanem magunkban.

- A játékvezetés kritikájában azért igazuk volt, nem mondhatja, hogy nem csúszott ki a bírók kezéből a mérkőzés.
- Kicsúszott, persze, de ezt a szövetség megakadályozhatta volna. Nem lett volna szabad hagyni, hogy az egyesületek kihúzhassanak játékvezetőket, így ugyanis a döntőre távolról sem a legjobbak maradtak. A bajnokság kiírásakor ezt a problémát meg lehetett volna oldani, a szövetségnek azt kell mondania, hogy igenis én jelölöm ki a bírókat, s a nyolc nemzetközi játékvezetőnkkel levezettetni a döntőt. Ez persze nem az én dolgom, szerdán elnökségi ülés, azon határozni kell, mert a magyar vízilabda történetében példa nélküli, ami ezen a döntőn történt.

S ha már Kovács István a szerdai elnökségi ülést említette, a vízilabdaszövetség versenybírósága kedden vizsgálatot folytatott a bajnoki döntő vasárnapi mérkőzésén történtekkel, a medencében lezajlott verekedéssel kapcsolatban: az eset után közvetlenül csere nélkül végleg kiállított négy játékos - Hesz Máté, Varga Tamás, Varga Zsolt (Vasas), Szívós Márton (Honvéd), a már korábban kipontozódott, ám a medencébe visszaugró Mátyás Zoltán (Vasas), valamint a Vasas szakosztályigazgatója, Méhes Jenő és edzője, Somossy József ellen fegyelmi eljárást kezdeményez.

Bár formális, de valamennyiük részvételét az MVLSZ rendezvényein felfüggeszti, a Vasast pedig - összegszerűségét illetően később megállapításra kerülő nagyságban - pénzbüntetéssel sújtja.

Az elsőfokú fegyelmi bizottság szerdán lát munkához, minden érintettet meg fog hallgatni, s hétfőn hirdeti ki döntését, amely ellen másodfokon lehet fellebbezni, a harmadfokon pedig maga az elnökség dönt, amelynek határozata ellen már nincs apelláta. Martin György, a szövetség elnöke szerint másodfokon már gyorsabban születhet ítélet, végül - optimális esetben - akár már a jövő hét végén lezárulhat a sikersportágra súlyos árnyékot vető ügy az elnökség rendkívüli ülésével. A szövetség alapos vizsgálatot ígér, s azok ellen elrettentő szankciókat, akiknek felelőssége bizonyítható.

Jakab Zoltán, a szövetség főtitkára szerint a három lépcsőben "ítélkező" fegyelmi bizottság első határozata jövő hét elején lát napvilágot. A Vasas-Plaket, amely az ötödik mérkőzés jegyzőkönyvében már hivatalosan tiltakozott a Kőér utcai meccs után azonnal összeült versenybíróság azon döntése ellen, mellyel az 1.33 perccel a vége előtt félbeszakadt csata eredményét az akkori állás szerint 11-9-cel igazolta, hivatalos úton még nem juttatta el óvását a szövetségnek.

Németh Andrea, SZTÁRSport 2002.05.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK