FONTOS


 

Moszkvai párosmeccsen a Kemény-csapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott pénteken délután repült el Moszkvába, a FINA új kezdeményezése, a Világliga-sorozat első állomására. Az elég rendesen átrendezett szabályokkal rajtoló sorozatra erős fenntartásokkal utazott el dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány társulata.

A FINA új kezdeményezése - amely az egy nyárra terelt világ- és Európa-bajnokságok közti "lyukas" évet lesz hivatott izgalmassá tenni - 330 ezer dollár összpénzdíjjal, két csoportban rajtol. (Az A gruppba Spanyolország, Görögország, Brazília, Olaszország, a B csoportba Magyarország, Oroszország, Horvátország és az Egyesült Államok soroltatott.) A magyar válogatott Moszkvában szombaton 16 órától és vasárnap 9.30 órától is megütközik az orosz csapattal, majd ezt követően minden hétvégén játszik egy párosmeccset, a július 28-án záruló csoportkört pedig a legjobb négy körmérkőzése követi a görögországi Patraszban augusztus 1. és 4. között. A mieink nyári programjában aztán a Világliga-sorozatot az augusztus 8-11-i Unicum Kupa, majd az augusztus 22-25-i belgrádi Világkupa követi.

A Világligán számos új szabályt is bevet a FINA, a játékidő például 4x7 perc helyett 4x9 perc, döntetlen nincs, a rendes játékidő végén büntetőpárbaj dönt a végeredményről, de nem négy, hanem öt méterről...

"Ez utóbbi nem vészes, egy-egy játékos három-négy percnél többet nem nagyon tölt a vízben folyamatosan, ki tudja pihenni magát. Egyébként is a jugoszláv, horvát, olasz bajnokságban már 4x9 perces játékidővel pólóznak, tehát nem újdonság" - mondta a szabálymódosításokról dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány.

A szakember már sokkal szkeptikusabb a válogatott esélyeit illetően: "Az összes negatív előjel ellenére megpróbálunk minél jobban szerepelni, de a magam részéről azt mondom, ha a két idegenbeli párosmeccsből, a két orosz és két horvát válogatott elleni csatából két győzelemmel kerülünk ki, akkor kell csak elkezdenünk a Világligával foglalkozni, s azon morfondírozni, hogy bekerüljünk a patraszi négyes döntőbe. Eredetileg úgy gondoltam, hogy a Világliga-meccsekkel készülünk fel a belgrádi Világkupára, de a Világliga olyan döglesztően hosszú, fárasztó és drága sorozat, hogy nehéz lesz átvészelni, nemhogy felkészülésként használni."

Ráadásul a római torna óta rejtélyes, magas lázzal járó betegség is tizedeli a válogatott keretét, az ujjtöréséből felépült Molnár Tamás láza például szerdán szökött 38 fok fölé, majd csütörtökön, az elutazás előtti napon már tünetmentes volt. "Nemcsak a lázra gondolok, amikor a negatív előjelek sorát emlegetem. A válogatott szempontjából negatív tendencia a bajnoki döntő utolsó mérkőzésén kezdődött, a tömegverekedést követő fegyelmi eljárás miatt nem állíthattam úgy össze a keretet, ahogy akartam, aztán a margitszigeti Bajnokok Ligája-döntőn két játékosom megsérült, Rómában nem játszhattuk végig a felkészülés fontos részeként programba iktatott tornát, s azt követte még egy hét betegeskedés. A betegség miatti kihagyás állíttatta össze a Moszkvába induló keretet is, próbáltam összeszedni azt a 15 játékost, akinek erőnlétén legkevésbé hagyott nyomot a láz" - fogalmazott dr. Kemény Dénes.

A Világliga első csoportfordulójába, Moszkvába utazott 15 játékos: Szécsi Zoltán, Kovács Zoltán (kapusok), Benedek Tibor, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Vári Attila, Molnár Tamás, Biros Péter, Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Steinmetz Ádám, Nyéki Balázs, Madaras Norbert, Bárány Attila, Vindisch Ferenc (mezőnyjátékosok).

Németh Andrea, SZTÁRSport 2002.06.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK