FONTOS


 

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Pedig voltak olyan jók, mint a szerbek, sőt…
Nem fénylik az ezüstérem

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.18
--------------------------------------------------------------------------------

Lassan kiállítást szervezhet a szövetség. Ezüstkiállítást. Bemutathatnák mindhármat, amelyeket utánpótlás-válogatottjaink ezen a nyáron szereztek. A férfi junior-vb-ről származó az utolsó a sorban. Az első kettő a bravúrok között is megállná a helyét - főleg az emmeni -, de az olaszországi, az fáj.
Talán az esemény közelsége erősíti az érzést, ki tudja. Vagy inkább az, hogy úgy érezhetjük: megint kiszúrtak velünk. Ez volt ugyanis többek gondolata a nápolyi finálé után.


Nagy Viktor (a háttérben) lett a junior-világbajnokság legjobb kapusa
Pedig minden meseszerűen kezdődött. A nyitónapon ugyanis négy góllal vertük a címvédő görögöket. "Nagyon jól játszottunk, lendületesen, pontosan - mesélte Godova Gábor szövetségi kapitány. - A harmadik negyedtől a görögök nem is nagyon hajtottak. Látták, hogy elment a hajó, és inkább tartalékoltak a későbbiekre. Igazán nem is érdekelte őket ez a vereség, végül is csak a csoportelsőségről döntött… Az úgyis szinte biztos volt, hogy mindkét válogatott továbbjut a csoportból. Nekünk viszont lendületet adott ez a győzelem.”
Aztán következtek a Godova által csak "adminisztrációs találkozók”-nak nevezett Németország, Argentína, illetve Új-Zéland elleni meccsek. Nyolc, tizenhét, aztán tizenhat gólos sikerek - nem éppen megterhelő.
A japánok elleni negyeddöntőt is bízvást sorolhatnánk az előző kategóriába. "A japán csapat üde színfoltja volt ennek a vb-nek. Tátott szájjal fotóztak mindent, legfőképp a nagycsapatok játékosait. Fizikailag szinte tökéletesek, a többivel azonban már akadt gondjuk” - ecsetelte a mester.

Négy laza "edzés” után a szokványosan kemény orosz gárda jött szembe, a későbbi gólkirály Dokucsajevvel az élen. A kapitány szerint a szbornaja "a harmadik legjobb csapat volt, csak az érdekes lebonyolítást okolhatják, hogy ötödikek lettek. Meg persze minket” - tette hozzá.
Pechükre a hellének megint az utunkba kerültek. A vb legjobb kapusa, Nagy Viktor és a legjobb játékosnak megválasztott Afrudakisz közül előbbi örvendhetett: 11-6-tal haladtunk tovább. Az utolsó mérkőzésen: Szerbia-Montenegró-Magyarország. Vitathatatlanul kettő a világ vezető pólós nemzetei közül. Elégedett is volt mindenki Nápolyban, hiszen valóban a legjobbak kerültek a döntőbe. És ezen a ponton érünk el a korábban már említett "kiszúráshoz”. A kiállítások ugyanis pici aránytalanságot mutatnak. Egyszerűbben: a szerbek kétszer annyi előnnyel bírtak, mint a magyar fiúk. "Én nem feltétlenül mondom azt, hogy a bírók csaltak. Lehet, csak annyi történt: minden kritikus szituációban nekik kedvezett a szerencse. Azért szomorú mindenki, mert voltunk olyan jók - ha nem jobbak -, mint a szerbek.”
Nos, ezért fáj.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Három világverseny, három döntő, három ezüstérem
Már megint a szerbek nyertek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GA,SZA, Nemzeti Sport 2003.08.18
--------------------------------------------------------------------------------


Varga Dániel mesterhármasa ellenére is kikapott a válogatott (fotó: Árvai Károly)
Döntő
Szerbia-Montenegró-Magyarország 8-7 - hosszabbítás után

(1-2, 2-0, 1-1, 2-3, 1-1, 1-0)

Nápoly, 800 néző. V: Gomez (olasz), Naumov (orosz)
SZERBIA-MONTENEGRÓ: G. Pijetlovics - D. Filipovics 1, Janovics 1, ZLOKOVICS 1, Csuk 2, F. FILIPOVICS 3, Jokics. Cs: Todorovics, Nikics, D. Pijetlovics, Paskovics, Radjen, Prlajnovics. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - VARGA DÁNIEL 3, Hosnyánszky 1, Szirányi 1, Gór-Nagy 1, Süveges, Létay 1. Cs: Decker, Varga Dénes, Szabó N., Czigány, Balatoni. Szövetségi kapitány: Godova Gábor
Gól - emberelőnyből: 10/3 ill. 5/3

A 3. helyért: Olaszország-Görögország 10-9.
Az 5. helyért: Oroszország- Spanyolország 5-4.
A 7. helyért: Horvátország-Németország 10-4.
A 9. helyért: Ausztrália-Törökország 7-5.
A 11. helyért: Egyesült Államok-Belgium 10-2.
A 13. helyért: Új-Zéland-Japán 5-3.
A 15. helyért: Kanada-Nagy-Britannia 10-8.
A 17. helyért: Argentína-Egyiptom 7-5.
A 19. helyért: Brazília-Mexikó 14-3

Végeredmény. Világbajnok: Szerbia-Montenegró, 2. Magyarország (Balatoni Máté, Czigány Károly, Decker Ádám, Gárdonyi András, Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert, Létay Krisz-tián, Nagy Viktor, Süveges Máté, Szabó Nándor, Szirányi Balázs, Varga Dániel, Varga Dénes, szövetségi kapitány: Godova Gábor), 3. Olaszország, 4. Görögország, 5. Oroszország, 6. Spanyolország, 7. Horvátország, 8. Németország, 9. Ausztrália, 10. Törökország, 11. Egyesült Államok, 12. Belgium, 13. Új-Zéland, 14. Japán, 15. Kanada, 16. Nagy-Britannia, 17. Argentína, 18. Egyiptom, 19. Brazília, 20. Mexikó.

Magyarok vagyunk: mindegy- milyen eseményre utazik az aktuális pólócsapat, az elvárás minimum az aranyérem. Sőt, ha lehetne, tán még több.
Ezen a nyáron ifiválogatottjaink a kívánalmaknak megfelelően haladtak is rendesen a maguk tornáin. Előbb a fiúk száguldottak a döntőig Isztambulban, sajnos a szerbek is ott voltak, és végül nyertek is. A lányok Emmenben masíroztak a fináléig, ott viszont az oroszok ünnepeltek a mi kárunkra. Kettőből nulla, kicsit frusztráló.
1995. Az eddig első és utolsó junior-világbajnoki aranyérem. Abból a csapatból olyan klasszisok kerültek ki, akik alig egy hónapja felnőtt korosztályban a világ tetejére álló magyar gárda alapemberei voltak. Ebben a csapatban is bőven akadnak olyan játékosok, akik a jövőben alapemberek lesznek, lehetnek. Most újra itt a lehetőség, hogy a dobogó legfelső fokára álljanak. A nápolyi vb-n el is indultak a férfi juniorok. Elsőre elverték a címvédő görögöket, parádéztak a németek, az argentinok, az új-zélandiak ellen, sőt a japánokat is elnáspángolták rendesen - már a negyeddöntőben. Legyűrték az oroszokat, aztán jött a második görög parti. Itt rátettek még egy lapáttal a csoportmeccshez képest, lényegében egy Hosnyánszkyval voltunk jobbak: az annyi, mint öt gól… A pár hete Firenzébe igazoló ifjonc még a gólkirályi címre is esélyes, eggyel van lemaradva a vezető, tizenkilenc gólos trió mögött. És van még egy lehetősége…
A döntőbeli ellenfél megint: Szerbia-Montenegró. Kicsit már unjuk. Ahol elindulunk, összefutunk velük. És mivel a balkáni fiatalság köztudomásúan gyorsabban érik, kicsit tartunk is a derbitől. Főleg mióta tudjuk: a szerbek egy tízessel verték meg saját medencéjében az olasz válogatottat…
Remekül kezdtek a magyar legények, 2-1-es vezetéssel mehettek pihenőre. Félidőben azonban már az ellenfélnél volt az előny. Ahogy közeledett a vége, úgy élesedett a küzdelem, de az lenne a baj, ha egy dönőben nem így lenne. Az elődöntőhöz képest hadilábon álltunk az emberelőnyökkel. Nemcsak a gólra váltás okozott gondot, hanem az is, hogy az orosz bíró sokkal jobban tolerálta a szerb centerek akciózásait. Ennek köszönhetően védelmünknek kétszer annyi lehetősége volt szembenézni a fórban felálló ellenféllel. Gond így sem volt, ugyanannyi gólt kaptunk hátrányból, mint amennyit belőttünk. Ennek ellenére négy-negyedni játékunk alapján két-három gólos fölényt kellett volna mutatnia az eredményjelzőnek. De nem mutatott. Pedig Varga Dániel, a magyar csapat egyik legjobbja mindhárom gólját a zárónegyedben szerezte. Ha még valaki betalál rajta kívül... Nem volt ha, volt viszont hoszszabbítás. Kétszer három perc. Tömény feszültség, izgalom. A gyulai felkészülési tornán már volt ilyenben részük Godova Gábor tanítványainak. Akkor a horvátokat sikerül legyőzni (ők most a hetedik helyen zártak). Három perc után továbbra sincs különbség, csak őrületes hajtás, és küzdelem. Mindenki legyőzhető! Még a szerb-montenegróiak is. Emberelőnyt kapunk. Itt a lehetőség, de nem megy be. Azonban az ellentámadásból Borisz Zlokovics, aki már több tucat ítéletet kapott, most nem szorul a bírók segítségére. Kegyetlenül bevágja egyetlen gólját Nagy Viktor mögé. A hátralévő időben már nem sikerült változtatni az eredményen, így megint meg kell elégednünk az ezüstéremmel. Szépen fog az is csillogni, de most még kicsit fájdalmas. Döntőt veszíteni a legrosszabb. Tavaly sem sikerült, az idén sem.
Reméljük, azért a junior-aranyra nem kell harminc évet várni, mint a felnőttre.

Mestermérleg
Godova Gábor:
- Küzdelmes mérkőzés volt, ugyanakkor szórakoztató is. Abszolút egyenrangú partnerei voltunk a szerbeknek, igazi balszerencse, hogy most is csak egy aranyérmet osztottak.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
A juniorok követhetik a felnőtteket
Döntős a magyar junior pólóválogatott a vb-n

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.17
--------------------------------------------------------------------------------

Férfi junior-vb, Nápoly
Elődöntő
Magyarország-Görögország 11-6 (2-1, 1-1, 4-2, 4-2)

Nápoly, 800 néző, V: Naumov (orosz), Hernández (kubai)
MAGYARORSZÁG: NAGY V., VARGA DÁNIEL 2, HOSNYÁNSZKY 5, Szirányi 1, Gór-Nagy 1, Süveges, Létay 1. Cs: Decker 1, Varga Dénes, Szabó N., Czigány, Balatoni. Szövetségi kapitány: Godova Gábor
Gól - emberelőnyből: 6/6 ill. 7/2
A másik mérkőzésen: Olaszország-Szerbia-Montenegró 1-11

Megint sikerült elverni a görögöket - de nagyon. Ezúttal az elődöntőben akadtak össze Godova Gábor tanítványai a már nagyon ismerős ellenféllel, és annak rendje, s módja szerint átgázoltak rajtuk. A Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert vezette magyar juniorgárda a játék minden elemében jobbnak bizonyult ellenfelénél. Az emberelőny-kihasználás élményszámba ment, és a védelem továbbra is a zseniálisan védő Nagy Viktor stabil lábain állt. Az egyetlen zavaró tényező a hellének legjobbja, Afrudakisz volt, aki egyedül próbálta megverni a mieinket. Ez már a bátyjának sem sikerült a felnőtt korosztályban, magyarán semmi olyan dolog nem történhetett, ami miatt vasárnap a bronzéremért kellene küzdeniük a fiúknak. Az aranyért játszhatnak a szerbek ellen, ami azt jelenti, hogy létrejött a tavaly Eb-döntő visszavágója.

Mestermérleg
Godova Gábor:
- A legnagyobb meglepetés számunkra az volt, hogy az összes emberelőnyünket sikerült belőni.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Elődöntőben a magyarok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GA, SZA, Nemzeti Sport 2003.08.16
--------------------------------------------------------------------------------

Negyeddöntő

Magyarország-Oroszország 7-5 (2-2, 0-0, 2-1, 3-2)

Nápoly, 250 néző. V: Hernández (kubai), Njegovan (szerb-montenegrói)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. - VARGA DÁNIEL 2, Hosnyánszky 1, Szirányi, Gór-Nagy, Süveges 1, LÉTAY 3. Cs: Decker, Balatoni, Czigány, Szabó N., Varga Dénes. Szövetségi kapitány: Godova Gábor
Gól - emberelőnyből: 7/2 ill. 9/2
Négyméteresből: 1/1 ill. -
A 19. helyért: Brazília-Mexikó 14-3. A 17. helyért: Argentína-Egyiptom 7-5. További negyeddöntők: Görögország-Horvátország 7-6, Szerbia-Montenegró-Németország 13-4, Olaszország-Spanyolország 5-4. Az elődöntőben: Görögország-Magyarország, Olaszország-Szerbia-Montenegró


Annak ellenére, hogy egy nemrégiben született megállapodás szerint tétmeccsen nem dirigálhat olyan nemzetiségű bíró, akinek országa még érdekelt az adott körben, az oroszok elleni nyolcaddöntőn szerb-montenegrói sípmester állt a parton, midőn a mieink vízbe szálltak. Godova Gábor csapata nem törődött sem a bíróval, sem a többi külső körülménnyel, és a harcos mérkőzésen bejutott a legjobb négy közé. A nagy csatában két negyeden át nem mutatkozott különbség a csapatok között, azután viszont "helyreállt” a világ rendje. A Nagy Viktor által vezérelt védelem remekül állta a sarat, de szükség is volt erre, mert az oroszok rendszerint többet támadtak emberelőnyben. A hősiesen küzdő magyar csapatból a Létay Krisztián, Varga Dániel páros bizonyult tarthatatlannak, ketten együtt öt gólt szereztek, eldöntve ezzel a sorsdöntő partit. Örömre nincs sok idő, az egyszer már legyőzött görögök lesznek az újabb ellenfelek. Ha csoportmeccsen sikerült őket négy góllal megverni, talán szombaton sem lesz velük probléma.

Mestermérleg
Godova Gábor:
- Örülünk, hogy az elődöntőben vagyunk. Mindkét csapat nagyon jól játszott.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Az oroszok következnek a nápolyi junior-vb-n
Japán sem okozott gondot

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.15
--------------------------------------------------------------------------------

Férfi junior-vb, Olaszország
Nyolcaddöntő
Magyarország-Japán 12-4 (5-0, 3-0, 2-2, 2-2)

Nápoly, 200 néző. V: Sungu (török), Harrod (ausztrál).
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - VARGA DÁNIEL 2, Hosnyánszky 1, SZIRÁNYI 2, Süveges 1, Gór-Nagy 1, Létay 1. Cs: Varga Dénes 1, Szabó N. 1, BALATONI 2, Czigány, Decker. Szövetségi kapitány: Godova Gábor
Gól - emberelőnyből: 5/2 ill. 7/3
Négyméteresből: - ill. 1/1

Haladnak a fiúk rendesen Nápolyban, ezúttal a japánok voltak a szenvedő alanyai a mieink sebes tempójának. Igazából sok érdekességet nem lehet elmondani a nyolcaddöntőről, a következő meccsünkről annál inkább. A negyeddöntőben ugyanis az oroszok jönnek szembe. Habár a szerb-montenegrói csapat legyűrte a szbornaját (9-8), azért nem lebecsülendő az ellenfél. Ha továbbjut a magyar gárda, akkor az elődöntőben a horvát-görög párharc győztesével találkozhatnak Létayék.

Mestermérleg
Godova Gábor:
- A japánok igazán jól szolgálták a negyeddöntőre való felkészülésünket. A vébé még néhány napig tart, de nekünk most kezdődik csak igazán. Az oroszok ellen az a cél, hogy a csapat mindent kiadjon magából.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Jöhetnek a japánok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.14
--------------------------------------------------------------------------------

Habár a mieink szerdán kis kirándulással múlatták szünnapjukat, azért történt egy s más az uszodában is. Kiderült, hogy a nyolcaddöntőben egy nem túl megterhelő feladat vár majd a fiúkra, hiszen Japán legjobbjai tempóznak majd velük szemben.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
B-csoport, 5. forduló:
Görögország-Új-Zéland 8-3, Németország-Argentína 10-2.
A végeredmény: 1. Magyarország 8, 2. Görögország 6, 3. Németország 4, 4. Új-Zéland 2, 5. Argentína 0.
A nyolcaddöntőben: Magyarország-Japán

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Újabb gólzáporos siker

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.08.13
--------------------------------------------------------------------------------

B-csoport, 4. forduló:

Magyarország-Új-Zéland 19-3 (4-0, 5-2, 7-1, 3-0)
Nápoly, 100 néző. V: Mejia (mexikói), Mernyenko (üzbég)

MAGYARORSZÁG: Gárdonyi - Varga Dániel 2, Czigány 1, Decker, SZIRÁNYI 3, HOSNYÁNSZKY 3, LÉTAY 6. Cs: Süveges, Szabó N., Gór-Nagy, VARGA DÉNES 3, Balatoni 1. Szövetségi kapitány: Godova Gábor
Gól - emberelőnyből: 10/6, ill. 6/1
Négyméteresből: 1/1 ill. -

Mestermérleg

Godova Gábor:
- Elsősorban az utolsó három, ki-ki meccsre készülünk, addig az a cél, hogy lendületben tartsuk a csapatot. Ez a találkozó azért volt jó erre, mert az új-zélandiak akartak vízilabdázni.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Újabb győzelem

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.08.12
--------------------------------------------------------------------------------

Férfi junior-vb, Olaszország
Magyarország-Argentína 18-1 (5-1, 3-0, 4-0, 6-0)

Nápoly, 200 néző, V: Mejia (mexikói), Betko (brit)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. - Varga Dénes, Varga Dániel 1, SZIRÁNYI 3, HOSNYÁNSZKY 4, Süveges, Balatoni. Cs: Decker 1, Létay 2, Czigány 2, SZABÓ N. 3, Gór-Nagy 2, Gárdonyi (kapus). Szövetségi kapitány: Godova Gábor.
Gól - emberelőnyből: 5/4 ill. 6/0
Négyméteresből: 1/1 ill. -

Harmadik, eddigi legnagyobb különbségű győzelmét érte el juniorválogatottunk hétfőn, Argentína ellen. A mérkőzésen lényegében semmi említésre méltó nem történt, ez főképp annak köszönhető, hogy a két gárda teljesen más tudásszintet képvisel. A mérkőzés ezt tökéletesen bizonyította is. A mieink tartottak egy jó kis edzést, a dél-amerikaiak pedig asszisztáltak ehhez. A magyar fiúk következő meccse sem ígérkezik túlságosan nehéznek, hiszen az ellenfél Új-Zéland válogatottja lesz.

Mestermérleg
Godova Gábor:
- A mérkőzés legnagyobb tétje az volt, hogy ne sérüljön meg senki. Sikerült.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
Kétnegyednyi alvás után

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Gulyás Attila, Szűcs András, Nemzeti Sport 2003.08.10
--------------------------------------------------------------------------------

Papírforma eredményt hozott a világbajnokság második napja. A meglepetés csak az volt, hogy az első negyed után mindössze egy gól volt a magyar juniorok előnye a német csapat ellen.

Akármennyire is világbajnokságról van szó, nehéz felpörögni egy olyan ellenfél ellen, amelyik nem akar sem támadni, sem gólt lőni. Ellenfeleink legnagyobb célja egyszerű: minél kevesebb gólt kapni. Ez a második negyedig sikerült is, ekkor 3-3 állt az eredményjelzőn. A térfélcsere után aztán lendüleletbe került a Godova-csapat.

Magyarország-Németország 12-4 (1-0, 2-3, 5-1, 4-0)
Nápoly, 800 néző. V: Balcan (máltai), Stampaya (horvát)
MAGYARORSZÁG: Gárdonyi - Varga Dénes 1, VARGA DÁNIEL 3, Szirányi 1, Gór-Nagy 1, Süveges, Létay. Cs: Decker 1, Hegedűs, HOSNYÁNSZKY 3, Czigány, Szabó N., Balatoni 2. Szövetségi kapitány: Godova Gábor.
Gól - emberelőnyből: 4/2 ill. 2/2

Mestermérleg
Godova Gábor:
- Álmosan kezdtünk, a németek teljesen defenzív játékot játszottak. Mindenki megtette a magáét.

Férfi junior-világbajnokság, Nápoly
A kis Varga nagy pillanatai

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Gulyás Attila, Nemzeti Sport 2003.08.09
--------------------------------------------------------------------------------

B-csoport, 1. forduló
Magyarország-Görögország 11-7 (2-0, 3-1, 2-2, 4-4)

Nápoly, 300 néző. V: Turcotte (kanadai), Gomez (olasz)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. - Varga Dániel 1, Hosnyánszky 1, Szirányi 1, Gór-Nagy, Süveges 2, Balatoni 1. Cs: LÉTAY 2, VARGA DÉNES 2, Decker 1, Hegedűs, Czigány, Szabó N. Szövetségi kapitány: Godova Gábor
Gól - emberelőnyből: 5/2, ill. 9/1
Négyméteresből: 1/1, ill. 2/2


Nagyon fontos győzelemmel kezdte meg szereplését a férfi juniorválogatott az olaszországi világbajnokságon. A B-csoportban Godova Gábor tanítványai rögtön a legerősebb ellenféllel, a görög válogatottal kerültek szembe. A helléneknek azonban nem sok esélyt adtak Nagy Viktorék, akik az első negyedet 2-0-ra megnyerték, éreztetve, ki az úr a háznál. A mieink két kulcsjátékosát, Varga Dánielt és Hosnyánszkyt alig hagyták megmozdulni (persze azért gólt mindketten lőttek), tehát több feladat hárult a csapattársakra. Így léphetett előtérbe az ifi-Eb-t is megjáró Varga Dénes (Dani öccse), aki tizenhat éves létére kettőt vágott, az ellenfél idegeit borzolva. Az esethez Kemény Ferenc, utánpótlás-igazgató csak annyit fűzött hozzá: "Ha otthagyják, belövi”. A balkezes Létay és Süveges sem tétlenkedett, szintén kétszer iratkozott fel a góllövőlistára. A meccs vége gólparádét hozott, az utolsó hét percben nyolc találat esett, de a félidőig kiharcolt négygólos magyar előny (5-1) hiánytalanul megmaradt. Aggodalomra tehát semmi ok, a fiúk jó formában vannak. S hogy még három napig nem kell különösebb izgalomra számítani, azt reményeink szerint a német, az argentin és az új-zélandi válogatott garantálhatja, ezek a csapatok nincsenek egy súlycsoportban a miénkkel. Folytatás a németek ellen, akiket nemrég ifiválogatottunk is megvert…

Mestermérleg
Godova Gábor:
- Remekül védekeztünk, pontosan támadtunk, nem lehetett probléma.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK