FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Parádés premier
Könnyedén, mint Sydneyben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, AZ, Nemzeti Sport 2003.06.07
--------------------------------------------------------------------------------

A riválisok a lelátón, szakemberek és játékosok tucatjai vizslatják a medencét, elvégre olyat látnak, amit nagyon régen: mérkőzést játszik a magyar válogatott.

Vártuk ezt a pillanatot, nagyon vártuk mi is, hiszen hol van már a tavalyi Világkupa, ahol sok ezer forró fejű szerb otthonában gyűrték maguk alá a mieink Sapicsékat, egészen a döntőig menetelve, hogy ott aztán az oroszok megálljt parancsoljanak nekik.
Az oroszok természetesen teljes arzenállal a fedélzeten, a sors(olás) már csak ilyen, a nyitónap legutolsó, éjszakába nyúló találkozóján rögvest Kabanov mester és csapata a túloldalon - erre mondják, bele a közepibe.
A másik oldalról megközelítve: végre adott a visszavágás lehetősége!
Szóval mindenki fiainkra kíváncsi (a spanyolok nem bírták ki a meccsig, ők "pofátlanul” már csütörtökön délután a fedett uszoda üvegablakaira tapadtak, hogy az odabent éppen előnyfigurákat gyakorló Kásásék mozdulatait tanulmányozzák…), akik a zsúfolt versenyprogram miatt egyedüliként egyetlen felkészülési tornán sem vettek részt. Kemény Dénes össze-vissza egy hétig tesztelhette közösen kiválasztottjait, hiszen a BL-döntőn érdekelt dominósok, no meg a Reccóval csúcsra érő Benedek Tibor némi regenerálódási idő múltán csatlakozott társaihoz, azaz éveknek tűnő, kínai vasszigoron alapuló ping-pongos edzőtáborszerűségről nem beszélhetünk…
A régi reflexek azonban működnek: Kásás ível a bemozduló Biros kezére, ám néhány centivel mellészál a labda. Kivédekezett támadások itt is, ott is, keresik a fogást a vízben lévők. Egy gyenge ejtést aztán pontosan kontráz meg az ellen, a középen hagyott Zinnurov kíméletlen, vezetnek az oroszok. No de nem sokáig, mert egy gyönyörű, a Vasasban is megszokott Madaras- Varga Zsolt kombináció végén utóbbi helyez Makszimov kapujába.
Az első fórt az ellenfél kapja, majd a másodikat is, mindkettő során bődületes nagy gólt lőnek (Sztratan és Balasov a "tettes”). Még szerencse, hogy közte a személyi hibákat begyűjtő Vári sem akar lemaradni, akciógólja a remek kategóriába tartozik. Válogatottunk emberelőnyben előbb rossz keresztpasszokkal múlatja az időt, ám másodízben, midőn az édesapja elvesztése után sportemberi nagyságáról tanúbizonyságot tevő Molnár Tamás brusztolja ki a fórt, Kiss Gergő egyenlít.
A második menetben balkezesünk löketét már könnyűszerrel szedi le Makszimov, Szécsi kapuja előtt azonban Csomakidze sehogyan sem szabadul Steinmetz Barna szorításából.
Balkezes egyszer, majd még egyszer, máris vezet a csapat! A fór ugyan kimarad, Benedek és Biros kísérlete kijön a kapusról, de a második kipattanó után Benedek már nem ad kegyelmet. Kásás labdalopása, majd Kiss Gergő irtózatos hosszú felső sarkos bombája a soron, 5-3, ez ám a huszárvágta.
És hol van még a vége…?!
Biros Katonás álompasszát követően centerből (!) eredményes, aztán egy lefordulást Madaras fejez be precízen. És nincs megállás, show, igazi show ez. Kiss Gergő harmadik találata sokkolja az oroszokat, 2-3 után hatot kapnak zsinórban, 8-3 a szünetben, jó ezt a csapatot játszani látni!
Két negyed után öt gól ide, ami már sejtette, parádésan debütál a magyar válogatott Kranjban. Várható volt, a második szakasz gólesője után egy-két fokozattal visszavesz a Kemény-csapat, és így is történt. Csaknem négy perc telt el gól nélkül, ekkor azonban ismét a mieink jöttek, pontosabban Kiss Gergely, aki emberfórból növelte az előnyt. Ugyanígy tett azonban Sztratan is, aki egy, a keletiek számára fájó gólcsendet tört meg a negyed hajrájában. Aztán Sztratan ismét kapott egy esélyt, azonban Szécsi védte az orosz lövését. A negyed krónikájához tartozik még Madaras kapufája, ám ötfás előnynél egy kapufa nem oszt, nem szoroz. Mint péntek este Kranjban, ahol három negyed után kijelenthető volt, eldőlt a macska-egér harc, az oroszok - nem lehet elégszer leírni, a Világkupa-győztes oroszok - képtelenek voltak mit kezdeni a HUN-sapkásokkal.


Kis Gergô (balra) mesteri négyessel vette ki a részét a Kemény-gárda oroszok elleni gálaelôadásából az Eb-premieren (fotó: Árvai Károly)
És a záró negyedre sem változott a képlet, a magyar kapunál orosz ügyentlenkedés (és remek védekezés), a túloldalon kiváló meglátások. Mint például Fodoré, aki emberelőnyből szerezte meg a magyar válogatott tizedik találatát. Tizet számoltak az oroszokra… Ekkor már az sem zavart senkit, hogy egy halvány orosz lövés becsorgott Szécsi ketrecébe, sőt, a hatodik keleti találat is megszületett. Azért Kásást egy kicsit zavarhatta az orosz dupla, hiszen hamarjában Makszimov kapujába vágta az amúgy bizar látványt keltő rózsaszín labdát. Majd Benedek is megszerezte a második gólját - emberelőnyből -, így pedig már hatgólos előnyt tudhatott magáénak a Kemény-gárda. Hat gól, ízlelgetni kell…, de sok időnk nem volt rá, hiszen Madaras immár hétgólosra növelte az előnyt. A vége 13-6, pont annyi, mint a sydneyi olimpia döntőjében.
Csak csendben jegyezzük meg: Sydneyben aranyat nyertünk…

Mestermérleg

Kemény Dénes:
- Ez csak egy csoportmeccs volt, nem tulajdonítunk nagy jelentőséget ennek. Számunkra amúgy is a vébé a nagy cél, ugyanakkor kétségtelen, jobb nyerni, mint kikapni, főleg egy ilyen rivális ellen. Nem mehetek el szó nélkül Molnár Tamás teljesítménye mellett, aki sportemberi nagyságáról tett tanúbizonyságot.
Alekszandr Kabanov: - Nem voltunk egy súlycsoportban…

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003