FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Szavak a Száva mellől

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, AZ, Nemzeti Sport 2003.06.07
--------------------------------------------------------------------------------

Édesapja emlékéért játszik

Molnár Tamáson nem látszott semmi. Nem az a típus, akit túl sokszor ragadnak magukkal az érzelmek. Kőkemény profi. Amikor gólt lő, nem ünnepel. Amikor egy kis kézimunka árán kerül jobb helyzetbe, és eztán küldik ki róla a bekket, nem mosolyog azon, hogy bejött a trükk.
Péntek délelőtt ugyanúgy csinált mindent a medencében, mint az eddigi világversenyek nyitónapjain általában. Vári Attilával párban rótta a felpörgető hosszokat a medence egyik végében, majd lőtt néhányat, az emberhátrányos védekezés gyakorlásában teljes erőbedobással vett részt, hogy a végén magányosan elvonuljon az egyik kapuhoz, és besimítson néhány labdát a hálóba. Bár mintha ott egyedül egy kicsit hosszabban időzött volna. Mintha most egy kicsit merevebb lett volna az arca. Mintha egy kicsit szilárdabban záródott volna össze az ajka.
Meghalt az édesapja.
Csütörtök délután kapta a hírt. Sajnos sejtette, hogy a súlyos betegséggel küzdő apa már nem élhet soká. De az ember már csak olyan, hogy bízik az elutazás pillanataiban: még viszontláthatja.
Kemény Dénes természetesen megkérdezte az első számú centertől: haza kíván-e térni a családjához. Molnár doktor nemmel felelt. Inkább a vízilabdába fojtja iszonyatos bánatát. Meglehet, atyja is ezt kívánná. Ezen az Eb-n érte játszik. Ahogy mondta: "Ô volt a legnagyobb szurkolóm.”

Hoppá, hosszabbítás!

Minthogy az Európa-bajnokságok csoportmeccsein akadt néhány gyanúsabb eredmény az előző viadalokon, ezért a LEN csattintott egyet ostorával. Akárcsak az európai kupák selejtezőiben, a csoportmérkőzéseken is eltörölték a döntetlent: iksznél kétszer három perc hosszabbítás következik, majd ha azután sincs győztes, akkor a hirtelen halál. Mindazonáltal kommunikációs zavarra utal, hogy ezt nem vették számításba a szlovénok a program kialakításánál, elvégre a partik 75 percenként követik egymást - márpedig a bemutatással együtt egy meccs általában 65 percig tart: a maradék tízbe adott esetben nem fér bele a kétszer hármas ráadás, pláne a hirtelen halál. A horvát tv szerkesztői nyilván ették a kefét, elvégre csapatuk meccse mintegy negyedórával később kezdődött, minthogy az előző, szlovák-holland derbin sehogysem akart megszületni a döntés. A horvát szerkesztők később hányhatták magukra a keresztet, minthogy a meccs alakulása további csúszást ígért, végül tíz másodperccel a duda előtt a déliek csak bepréselték a győztes gólt a germánoknak. Hogy aztán a LEN miért nem kürtölte világgá a módosítást? Az illetékesek annyit mondanak: benne van a szabálykönyvben. Hacsak ott nem… Előfordulhat, hogy ezen az alapon két év múlva a helyszínen értesülünk arról: megint csónakra játsszák a sportágat.

Gege a mély vízben

Rögtön bevágták a mély vízbe Kiszelly Gábort. A nagy világversenyeken újonc, ifjú játékvezető az olasz-görög összecsapást dirigálhatta. Két remek csapat, ráadásul mediterránok, hamar megsértődnek és nem felejtenek. Ami annyiban tűnt érdekesnek, hogy a esti meccsünket történetesen görög-olasz páros vezette. "Gegén” mindenesetre nem múlott, a holland Bookelmannal párban elsőrangúan hozta a meccset.

Függöny fel, szombaton kezdődhet a hölgyek operett-kontinensbajnoksága

- Bözse! Komolyan gondoltad!?
- Nem, nem, Tamás. Amikor eldobtam, már éreztem, hogy hülyeséget csinálok.
A komor tekintetű kérdező, Faragó Tamás a rövid párbeszéd után a jelenlévőket szórakoztatva mesél egy történetet az egyik vb-meccséről, mikor is: "Szívós Pista megcsinálta a helyet, következhetett a hamisítatlan Faragó-lóba, amely után csak be kellett volna ejtenem a labdát, de én, marha, gondoltam egyet, bepattintom. Hát nem sikerült… A túlsó medencét is sikerült átdobnom” - céloz többek között arra, minek cifrázni, ha a legegyszerűbb megoldással is révbe érhet az ember, vagy hogy őt idézzük: "Minek bízza magát a jó játékos a szerencsére, a csapkodó hullámokra?”
A napsütésben fürdőző, tréningező csapatból Valkay Erzsébet (Bözse) ugyan nem hallhatja mestere anekdotázását, ám jól tudja anélkül is, miért szólíttatott meg: következő kísérleténél mindennemű bűvészkedést mellőzve zúdítja a labdát a felsőbe…
A csaknem kilencórás buszút nem látszik legjobb női játékosainkon (kivéve Primász Ágin, de erről majd később), ott folytatják első ljubljanai edzésüket, ahol még szerdán a Margitszigeten legutóbb abbahagyták. A csütörtökön még meglehetősen nyúzott, a fárasztó autóvezetéstől "kikészülő” doktor, Gábor Antal is vígan mosolyog a parton, idilli hangulatban telik az első nap. A munkások az utolsó simításokat végzik, kalapálnak, barkácsolnak, ragasztanak, a tizenöt csinos hölgy ("Még nem olyan csinosak, mint voltak két éve, ám már jobban néznek ki, mint a görög tornán” - árul el egy "szakmai titkot” a mester) három csoportban végzi feladatát, miközben az árnyékban megbújó edzővel, Györe Lajossal kiszámoltatjuk, hányadik világversenye is ez. Némi fejtörés után a tizenhármas számhoz lyukadunk ki (természetesen nemcsak a felnőtt-, hanem az utánpótlás-viadalokat is beleértve), ám ő azonnal rávágja: "Nem vagyok ám babonás!” Faragó Tamás segítője más oldalról közelíti meg a bűvös számot: "A tizenhárom világverseny arra talán jó, hogy elmondhassam, megismertem a női mezőnyt. Éppen ezért azt mondom, első meccsünkön nagyon észnél kell lennünk, mert a holland iskola mindenre képes. Meg kell akadályozunk az ellenfelet, hogy a saját akaratát érvényesítse, akkor nem lehet gond. Az egri tornán két hete gyenge játékkal is három góllal győztük le őket, azaz nincs mitől tartanunk.”
És akkor Primász Ágnesről, akinek csokoládé-vanília finomsággal jegelték az ujját. Jobb híján. Gólvágónkkal még az utazás egyik megállójában babrált ki egy jégkrémeket tároló gonosz hűtőajtó, amely lövő kezének középső ujján okozott véres sérülést - Gábor doki azonnal ott termett, és a tikkasztó hőségben két jégkrémet kikapva a hidegből, kezelésbe vette a sajgó testrészt. A gyors közbeavatkozásnak és a későbbi kezelésnek hála nincs baj, belilult köröm ide vagy oda, retteghetnek a kapusok. Egyelőre még csak Sós Ildikó és Tóth II Andrea a megmondhatója, milyen az, amikor a "Hamuként” becézett társuk elindítja szlovéniai bombáját, szombat délután viszont reményeink szerint már a hollandok portása is megtapasztalhatja.
"Komplexitásban a világ egyik legjobbja lesz az ellenfelünk. Azt hiszem, megértették a lányok, mit várok el tőlük, védekezésben és támadásban egyaránt hozniuk illik azt a minimumot, amelyre alapozva sikeres lehet a csapat” - hangoztatja a délután is edzést vezénylő kapitány, aki az ausztrálok és az amerikaiak hiányában csak "operett Eb-nek” nevezi az eseményt. S persze bízik abban, tisztán, jól muzsikál majd társulata.

Vizesmenü
Június 7., szombat
Férfiak (Kranj). 2. forduló: Németország- Olaszország, 13.45. Románia-Szlovákia, 15.00. Magyarország-Hollandia, 16.15. Szlovénia- Horvátország, 19.00. Spanyolország-Görögország, 20.15. Szerbia és Montenegró-Oroszország, 21.30
Nők (Ljubljana). 1. forduló: Magyarország-Hollandia, 13.45. Oroszország-Németország, 15.00. Olaszország-Görögország, 16.15. Spanyolország-Szlovénia, 17.30

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003