FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Először lőttek, később töltöttek is

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, AZ, Nemzeti Sport 2003.06.08
--------------------------------------------------------------------------------

Egy edzői tehetséggel megáldott családban már egy véletlenül otthon hagyott mágnestáblának is nagy jelentősége lehet a későbbiek során. Kemény Dénest például nem is olyan rég azzal fogadta a sportágba szintén nyakig belemerülő nagyobbik fia, Kristóf, hogy az asztalon talált mágnestáblán kikísérletezett egy emberelőnyös figurát.

A mai világban tizenéves ifjaknak rendre használható ötleteik vannak, a kapitány is egészen jónak találta, s miután az edzések próbáját is kiállta, azaz a játékosok is bizalommal voltak iránta, a "Kristóf” munkacímet viselő figura a repertoárba illesztetett.
Benedek Tibor ebből lőtte azt a gólt, amelynek hála egyenlítettünk a negyedik negyed eljén. Mi tagadás, nehéz szülés volt.
Ami addig történt, azt nagy vonalakban úgy jellemezhetnénk: a pénteken elsőrangúan működő csapatjáték helyét ezúttal az egyéni kezdeményezések vették át, végtére is egy napja agyoncsaptuk az oroszokat, akkor mit nekünk ezek a hollandusok, egy jól meglóbált és jól helyezett labda gond nélkül bevágódik a hálóba. No most ezzel csak az a baj, hogy a koncentráció ily megbillenése nyomán sem a labdák meglóbálása, sem a helyezése nem úgy megy, ahogy az ember várná (önmagától). A reggelinél társai által felköszöntött, 34. születésnapját ünneplő Aarie van de Bunt pedig sokkal jobb kapus annál, hogy ímmel-ámmal rátoszogatott labdákkal kitömhessék - ennek megfelelően a félidőben a következő számsor riogatta a statisztikai adatok imádóit: 17 magyar lövésből mindössze három gól született.
Az első félidőben gyakorlatilag az összes akciónkat dobással zártuk - merthogy ezek inkább voltak dobások, semmint lövések. Az első pazar volt, Molnár Tamás a vízről, csavarva ejtette át a kapust, ám már a második fórunknál érezhető volt, hogy nem igazán rendezettek a gondolatok: húsz másodperc alatt ötször szúrtuk rá a labdát, míg végül Várié bement.
Amúgy az első hét percbe még ez is belefért, hanem a másodikban egyre ijesztőbbé vált a helyzet, míg mi kísérletezgettünk, addig De Jongék csendben szereztek három gólt (2-5). A tűzoltást Molnár Tamás kezdte, előnyt harcolt ki, majd berakta Benedek passzát, hogy aztán a harmadik részben a két Kissnek, továbbá az egyre szilárdabb védekezésnek hála kibrusztoltuk az egyenlítést.


Molnár Tamás három gólt dobott (Fotó: Németh Ferenc)
A negyedik részben Siewers megint az ellenfélnek szerzett vezetést, mígnem Kristóf úrfi találmányát sikerült tökélyre vinniük Benedekéknek - eztán már csak egy krízishelyzeten kellett úrrá lenni, elvégre 6-6-nál megint fórba került az ellenfél. Ám az időkérésük nekünk segített: Kemény régi harcosait küldhette be a vízbe, és az öt bent lévő olimpiai bajnok egyszerűen szétzúzta a hollandok előnyét, mi több, a Benedek, Biros páros lefordulásával már mi vezettünk. Kásás pazar távolija megnyugtatott mindanynyiunkat, Booij közbeköhintését pedig Molnár feledtette, aki egy újabb zseniális, centerből elengedett ejtéssel igazán szép keretbe foglalta a meccset. Igaz, az imígyen bekeretezett (össz)képet nem állítanánk ki egyetlen múzeumba sem - jobb az ilyet a tárlóban elhelyezni. Néha persze, ha egy kis önbizalomra van szükség, lelopózhatunk, és beleshetünk a ponyva mögé, elvégre ami alatta van, arról tanúskodik: tudunk mi nyerni szenvedve is.

Mestermérleg
Kemény Dénes:
- Nem lesz nehéz tanulni az elkövetett hibákból, de azért annyi örülnivaló van a mostani győzelemben, hogy szenvedve sikerült kivívni.
Johan Aantjes: - Jól játszottunk, ám az utolsó negyedben túl sokat hibáztunk, ez döntött.

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003